Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Νέα εντολή για επιχειρήσεις κατά του PKK ζητά η τουρκική κυβέρνηση




Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα ζητήσει από την Εθνοσυνέλευση της χώρας νέα εντολή για την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σο έδαφος του βόρειου Ιράκ κατά των Κούρδων ανταρτών του PKK.
Την σχετική απόφαση έλαβε το υπουργικό συμβούλιο. Οι συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση θα αρχίσουν μόλις ανοίξει και πάλι από την θερινή διακοπή, δηλαδή στις αρχές Οκτωβρίου.

Η τρέχουσα εντολή για τις επιχειρήσεις λήγει στις 17 Οκτωβρίου ενώ η νέα εντολή θα έχει διάρκεια ενός έτους.

Η παράταση των επιχειρήσεων ήταν αίτημα αξιωματούχων του τουρκικού στρατού. Σε αυτήν είχε αναφερθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του στα τέλη Αυγούστου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Από το τέλος του 2007 η Τουρκία έχει διεξάγει πολλές αεροπορικές επιθέσεις κατά βάσεων του PKK όπως και βομβαρδισμού με το πυροβολικό σε θέσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ. Τον περασμένο Φεβρουάριο έλαβε χώρα σύντομη επιχείρηση με επίγειες δυνάμεις εντός του ιρανικού εδάφους.

Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις οδήγησαν σε αποδυνάμωση του PΚΚ, αν και η οργάνωση δηλώνει ότι οι απώλειές της δεν είναι μεγάλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: