Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΤΑΛΩΣ

Ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Σχετικά με την προέλευσή του, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Η πιο γνωστή, από τον Απολλόδωρο, λέει πως τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στο βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Ο Πλάτωνας τον θεωρεί υπαρκτό πρόσωπο, αδελφό του Ροδάμανθυ. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει ότι ήταν δώρο του Δία στην Ευρώπη, η οποία μετά τον χάρισε στο γιο της Μίνωα. Μεταγενέστερα ο Ι. Κακριδής, βασιζόμενος στο ότι ο Ησύχιος γράφει πως ταλῶς σήμαινε ήλιος (ενώ Ταλαιός είναι το όνομα του Δία) στην Κρήτη [1] και με βάση και άλλα στοιχεία, εκφράζει την άποψη ότι ήταν ηλιακή θεότητα που αργότερα μεταπλάστηκε σε ήρωα.

Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι ήταν άγρυπνος φύλακας της Κρήτης που γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές τη μέρα.[2][3][4][5] Κατά άλλους ήταν φτερωτός και το καθήκον αυτό το εκτελούσε πετώντας. Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του σε κάποια φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε.

Το τέλος του Τάλω ήρθε όταν συναντήθηκε με τους Αργοναύτες που γύριζαν από την Κολχίδα. Θέλοντας να δέσουν οι Αργοναύτες στο νησί αντιμετώπισαν τον γίγαντα που τους κρατούσε σε απόσταση. Τότε η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, μάγεψε με τα λόγια της τον Τάλω, υποσχόμενή του αθανασία, κι έτσι μπόρεσε ο Ιάσωνας να του αφαιρέσει το καρφί στη φτέρνα του που έκλεινε τη μια και μοναδική φλέβα που διέτρεχε όλο το κορμί του και περιείχε ιχώρα, θανατώνοντάς τον. Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τον σκότωσε ο πατέρας του Φιλοκτήτη Ποίας, χτυπώντας τον με βέλος στο ίδιο μοναδικό αδύνατο σημείο του.

Δίδραχμο της Φαιστού, 280 π.Χ. Ο φτερωτός Τάλως οπλισμένος με πέτρα.

Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Ολοι μας έχουμε θαυμάσει τις πυραμίδες της Αιγύπτου και όμως ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε η πρώτη πυραμίδα πριν από αυτή του Χέοπα που βρίσκεται στην Αίγυπτο και όμως αυτό είναι μια πραγματικότητα. Στον Ελλαδικό χώρο οι πυραμίδες δεν ξεπερνούν τις 20 η μονή από όλες αυτές που δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση είναι η πυραμίδα του Ελληνικού η οποία φαίνεται παρακάτω :

pyr1.jpg (28051 bytes)

Συμφωνα με εργαστηριακές έρευνες που έχουν γινει στην πυραμίδα ανακαλύφθηκε ότι κατασκευάστηκε στο 2720π.χ με κάποια απόκλιση, σε αντίθεση με του Χέοπα που κατασκευάστηκε στο 2550π.χ. Βρίσκεται στο σημερινό Κεφαλάρι και είναι κατασκευασμένη από μεγάλους λιθοπλινθους. Η κύριά είσοδος του μνημείου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του μνημείου. Είναι διαστάσεων 7,03 Χ 9.07 μ και οι τοίχοι έχουν κλίση 60 μοίρες. Να λοιπόν που και σε αυτόν τον τομέα το πάνω χέρι είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ


D