Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

ΜΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Είσαι Έλληνας; Οφείλεις να ξέρεις όσο καλύτερα γινεται την ελληνική ιστορία. Χωρίς ιστορία , δεν μπορεις να πας πουθενά. Όταν διαβάζεις την ανόθευτη και αναλοίωτη ελληνική ιστορία τότε μέσα σου αναζωπυρώνεται μια φλόγα εθνικής συνειδήσεως. Αισθάνεσαι ένα είδος υπερηφάνιας επείδη είχες μάγκες προγόνους.Επιλέον, νιώθεις μια τεράστια αγαλίαση με την ανάγνωση της ιστορίας και ευφραίνεται και η καρδία σου, όπως έλεγε και ο Ευριπίδης "Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν" δηλαδή ευτυχισμένος αισθάνεται κάποιος όταν γνωρίζει Ιστορία.Θα δούμε όμως παρακάτω διάφορα επιπλέον ρητα αρχαίων Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφεων περί Ιστορίας.


  Βλέπεις μέσα από σελίδες βιβλίων πόσα βάσανα έχει τραβήξει ετούτος εδώ ο λαός που λέγεται  " Ελλάς" και πως έχει διαβιώσει εις τους αιώνας δια πυρός και σιδήρου.

   Βέβαια , όταν διαβάσεις κάποιο ιστορικό βιβλίο υπάρχει φυσικά και ο κίνδυνος να πέσεις σε ψεύδη, ελλείψεις και ανακρίβειες. Έτσι,πρέπει όμως να ελέγχεις ότι  διαβάζεις και να διασταβρώνεις τις αποψεις των συγγραφέων, διότι όπως γνωρίζεις ηδη υπάρχουν και πολλοι προπαγανδιστές που παραλάσσουν ιστορία με σκοπό να μας μηδενίζουν την εθνική μας συνείδηση. Βλέπετε ώς παράδειγμα τα νυν σχολικά βιβλία. Τι μαθαίνουμε λοιπόν; Οι Φοίνικες ανακάλυψαν το αλφάβητο, οι Αρχαίοι Αθηναιοι ήταν μαυροι, είμαστε λαός ινδοευρωπαικής καταγωγής και άλλα τέτοια ωραία παραμυθάκια. Άλλο παράδειγμα είναι διάφορα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν τα κανάλια με στοχο τον μηδενισμό του εθνους μας.

 Ας δούμε τώρα μερικά ωραία ρητά που έχουν πει Ελληνες και ξένοι για την ιστορία.

«Ψυχὴ τῆς Ἱστορίας εἶναι ἡ ἀλήθεια».
Γεώργιος Παχυμέρης

Οι Λαοί που δεν διδάχτηκαν από της ιστορίας τα δρώμενα μένουν στην ίδια τάξη για να την διδαχθούν καλύτερα 
Άγνωστο

H τέχνη με την ιστορία είναι δίδυμες αδελφές . Η μια βοηθά την άλλη στο να μην χαθούν στον χρόνο .
 Άγνωστο 


Μάθετε άνθρωποι : η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους κομπάρσους..... (Δείκτης) .

 

Για να πάμε μπροστά πρέπει πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε πίσω . Διότι από τα λάθη μαθαίνουμε . 
 ΆγνωστοΌταν διαφυλάττουμε  την ιστορία προστατεύουμε την Αλήθεια (Λόγο , θέλημα) ενώ όταν την διαστρεβλώνουμε την κακοποιούμε .

  Άγνωστο 


Η ιστορία διδάσκει τούτο: Πικρές αλήθειες, έξω από το φανταχτερό περιτύλιγμα που δίνουν οι κυβερνήτες και ο χρόνος .  
Άγνωστο 


*Αν υπάρχει μνήμη , υπάρχουν και ιδέες στα πράγματα* . (Πλάτωνας από Αθήνα) .


Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας κατά τον Αριστοτέλη . Διότι: *Τα μέλλοντα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος όμοια με όσα έχουν γίνει* . (Αριστοτέλης από Στάγειρα) .
*Φως της αλήθειας , μάρτυρας των καιρών δάσκαλος της ζωής είναι η ιστορία* (Κικέρωνας).

 

*Νιώθοντας περηφάνια για τους προγόνους σου, μη στερήσεις αυτήν τη δυνατότητα και απ' τους απόγονούς σου* . (Κικέρωνας) .

 

*Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω των παραδειγμάτων* . (Θουκυδίδης από Αθήνα) .
*Ψυχή της ιστορίας είναι η αλήθεια* . (Γεώργιος Παχυμέρης) .

 

*Όποιος την ιστορία του την ίδια δεν ξέρει , το πως και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια , στης αμάθειας το σκοτάδι μένει και ζει μονάχα από την μια μέρα στην άλλη* (Γκαίτε) .*Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει*. (Σανταγίανα Ισπανός Φιλόσοφος) .*Οι αληθινοί άνθρωποι της προόδου είναι αυτοί που τρέφουν ένα βαθύ σεβασμό στο παρελθόν* . (Ζ. Ρενάν) .

 

*Η ιστορία είναι αναγκασμένη να επαναλαμβάνει, γιατί κανένας δεν την ακούει* . (Λ. Πίτερ

*Η ιστορία διδάσκει τούτο: ότι οι λαοί και οι κυβερνήσεις ποτέ δεν έμαθαν τίποτε από την ιστορία* . (Γκ. Χέγκελ) .*Η καλή γνώση της ιστορίας είναι στο ίδιο βαθμό αξιόπιστος οδηγός στο μέλλον, όσο και η συγκροτημένη με όλες τις κανόνες αστρολογική πρόγνωση* . (Λ. Χάνιν) .

 

*Η ιστορία της μέχρι τώρα υπάρχουσας κοινωνίας είναι η ιστορία ταξικών αγώνων* . (Κάρλ Μάρξ) .

 

Οι αιώνες αντιγράφουν αλλήλους . (Αρχαιοελληνικό ρητό) .Αν από την ιστορία αφαιρεθεί η αλήθεια γίνεται μυθιστόρημα . (Πολιβιος, αν δε κάνω λάθος)Ιστορία είναι η μνήμη της ανθρωπότητας .( Άγνωστο)

Και το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος :
Η Ημιμάθεια είναι χειρότερο της Άγνοιας

Και για τους ενδιαφερόμενους μπορουν να κατεβάσουν από εδώ
ένα αρχείο σε μορφη ppt (ανοίγει με powerpoint) που μιλάει για την προελευση της λέξεως Ιστορία( εκ του Ιστωρ, που σημαινει ερευνώ εξετάζω). Και από το αρχειο που θα κατεβασετε κρατηστε αυτά που εσείς θεωρείτε σωστά διοτι περιεχει και πολλά ψευδη μέσα στις αλήθειες.