Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ

Μεγάλο σεισμό, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένει να εκδηλωθεί, προσεχώς, στον ελληνικό χώρο, η επιστημονική ομάδα του ομότιμου καθηγητή σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχου.

Η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση, όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαζάχος, αφορά την περίοδο μεταξύ 1998-2008, αλλά καθώς στη μέθοδο που εφαρμόζεται υπάρχει περιθώριο λάθους 2,5 ετών, η κρίσιμη περίοδος επιμηκύνεται έως τα μέσα του 2010.
Προϋποθέσεις
«Στην περίπτωση αυτή, πληρούνται και οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να θεωρηθεί πρόγνωση, αφού η μελέτη μας έχει δημοσιευτεί σε διεθνές περιοδικό, ενώ έχουμε ειδοποιήσει και τις αρμόδιες ελληνικές αρχές», είπε ο κ. Παπαζάχος, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει το σημείο που θα εκδηλωθεί το σεισμικό φαινόμενο. «Μη σας τρομάξω, αλλά πρόκειται για σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ» αρκέστηκε να τονίσει ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση στο κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας, με θέμα «Πλανήτης γη σε κίνδυνο».
Για την προοπτική αναγνώρισης της μεθόδου που χρησιμοποιεί ο ίδιος κι η ομάδα του αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «σε 5 χρόνια το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει». Δεν απέφυγε, πάντως, τον πειρασμό να αμφισβητήσει την ομάδα ΒΑΝ. «Επί δεκαετίες λέει τα ίδια και τα ίδια», σχολίασε σκωπτικά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12305&subid=2&pubid=1021120&tag=2617