Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η άλωση της Εθνικής Παιδείας από τους ίδιους τους λειτουργούς της

Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στη συμμετοχή των μαθητών του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, εκφράζοντας τις "παιδαγωγικές" του αντιρρήσεις στο θεσμό της μαθητικής παρέλασης.

«Η ολοκληρωτική νοοτροπία, ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις, ο μιλιταρισμός, η ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας και η αφομοίωση δεν έχουν προφανώς καμιά σχέση με την κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και την κριτική προσέγγιση της συλλογικής μνήμης από τους μαθητές. Αν κάτι πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο είναι αυτό που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους με τη λήξη του πολέμου: “Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός στη γη” Κι αυτό φυσικά δε μπορεί να γίνει μέσα από την παρέλαση, το αντίθετο μάλιστα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των δασκάλων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού.

Ωστόσο, παρά την άρνηση των δασκάλων, οι μαθητές του 1ου Πειραματικού θα παρελάσουν, με απόφαση του Διευθυντή του 1ου Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Εποπτικού Συμβουλίου των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ, το οποίο απαρτίζουν ο επίκουρος καθηγητής, Αθανάσιος Αϊδίνης και οι λέκτορες Τάσος Λιάμπας και Έφη Παπαδημητρίου. Με ομόφωνη απόφασή του το εποπτικό Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του στο Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου για τις παρελάσεις, θεωρώντας τις «ως συντηρητικά ιδεολογικά σύμβολα και αναχρονιστικές πρακτικές που αντιτίθενται στην υπόσχεση της Παιδαγωγικής ως Επιστήμης της Εκπαίδευσης για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο για όλα τα παιδιά, που προετοιμάζει το δημιουργικό, κοινωνικό, ικανό για συνεργασία και ολόπλευρα ολοκληρωμένο άνθρωπο».

Σημειώνεται ότι οι ίδιοι που καταφέρονται εναντίον των μαθητικών παρελάσεων, τάσσονται φανατικώς υπέρ των "gay pride" παρελάσεων. Οι ανώμαλοι έχουν κάθε δικαίωμα να "παρελαύνουν" υπερηφανευόμενοι για την ανωμαλία τους, ενώ οι μαθητές είναι απαράδεκτο να το κάνουν τιμώντας τους πεσόντες προγόνους τους. Έτσι οι μόνες αποδεκτές παρελάσεις φτάνουν να είναι οι καρναβαλίστικες gay pride parades και είναι προφανής η τάση όσων βγάζουν σπυριά στη θέα της ελληνικής σημαίας να εκφυλίσουν τις παρελάσεις για να τις φέρουν στα δικά τους παρακμιακά πρότυπα. Όπως είναι γνωστό πια ότι η παιδεία των Ελλήνων βρίσκεται στα χέρια "προοδευτικών" τύπου Ρεπούση, που κύριο "παιδαγωγικό" τους όραμα είναι η εξάλειψη του εθνικού χαρακτήρα.

Οι φωνές για την κατάργηση των παρελάσεων όμως, δεν ακούγονται μόνο από διεθνιστές/αεθνιστές, αλλά και από νεοφιλελεύθερους, καθότι το "κόστος" είναι μεγάλο. Είναι ακόμα μια απόδειξη για το ότι όλοι αυτοί βαδίζουν χέρι χέρι το δρόμο της Παγκοσμιοποίησης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ!