Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κατ’ αρχήν ας ξεκινήσουμε με τον όρο εθνικισμός και όχι εθνική ταυτότητα. Εθνική ταυτότητα έχουμε όλοι, είμαστε Έλληνες, αυτό λέμε, αυτό γράφει η ταυτότητά μας. Πόσο Έλληνες όμως νιώθουμε μέσα μας; Πόσο περήφανοι ή πόσο απογοητευμένοι αισθανόμαστε με όλα αυτά που διαδραματίζονται εδώ και χρόνια στη χώρα μας; Και δω είναι που ειπησέρχεται και ο όρος εθνικισμός. Η αγάπη και το ενδιαφέρον ή η στεναχώρια και ο προβληματισμός όλα για το καλό της πατρίδας και προς το καλό της πατρίδας αποκλειστικά και μόνο. Ο όρος αυτός όμως πλέον είναι τόσο παρεξηγήσιμος που καταντάει για μερικούς σχεδόν βλασφημία το γεγονός του ν’ αποκαλέσεις τον εαυτό σου Έλληνα πατριώτη. Σε μια εποχή όπου όλα απομυθοποιούνται ακόμα και οι εθνικές συνειδήσεις, τα εθνικά ήθη και έθιμα, οι παραδόσεις και οι αξίες, όπου το εθνικό αίσθημα απαλλοτροιώνεται μέσω των πολιτικών συμφερόντων. Η πατρίδα ξεπουλιέται αβασάνιστα στο όνομα της παγκοσμιοποίησης εξωραίζοντας κοντόφθαλμα την ταπείνωσή της με την συρρίκνωση των συνόρων, την άβουλη υποταγή στα επίβουλα ξένα συμφέροντα και ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας με τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας, στέκοντας σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από το πολύπαθο εργατικό δυναμικό και σφίγγοντας σαν βρόγχος τον υγιή εθνικό κοινωνικό ιστό της χώρας.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι αποτελεί μέγιστη ανάγκη και απαρρέγκλιτη υποχρέωση η αφύπνιση και η επιβολή για αγώνα του κάθε Έλληνα εναντίον της νέας τάξης πραγμάτων που θέλει τον άκρατο και σκοτεινό διεθνισμό να ισοπεδώσει κάθε έννοια εθνικού γίγνεσθαι με παρεμβατικές μεγαλοστομίες απολυταρχικού χαρακτήρα και να σβήσει χιλιάδες χρόνια αιματοβαμμένης ιστορίας κι ενός μεγαλειώδους πολιτισμού που για αιώνες υπήρξε ο άσβεστος και λαμπρογενής φάρος πνεύματος και αέναης σοφίας.
Κάτω λοιπόν από τη σκιά εκείνου του φωτεινού παρελθόντος, με οδηγό την αγνή και ασυμβίβαστη πίστη και περηφάνεια για το Έθνος μας και με στόχο την διακήρυξη των αναφαίρετων δικαιωμάτων των Ελλήνων για την εργασία, την εθνική τους συνείδηση και την αυτόφωτη και άσπιλη καθαρότητα της ιστορίας τους, συγκροτήσαμε έναν ανένταχτο πυρήνα εθνικιστών με έδρα μας το νομό Λάρισας (Α.Π.Ε.Λ.) ευελπιστόντας στο να καταφέρουμε να θεμελιώσουμε ένα υγιές αλλά στιβαρό λιθαράκι στο κραταιό οικοδόμημα του Ελληνικού Εθνικισμού.

σταλθηκε με email από την ΑΠΕΛ
http://www.apellash.blogspot.com/

Γκρούεφσκι: Καμία αλλαγή στο θέμα της ονομασίας

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΣ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει καλά τι θέλει από τις διαπραγματεύσεις.

«Δεν υπάρχει αλλαγή της θέσης της χώρας, σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις. Η θέση μας είναι σαφής και καλά γνωστή», δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σημείωσε ότι επειδή η θέση της χώρας είναι γνωστή, δεν υπήρχε λόγος για συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πριν την αναχώρηση του τελευταίου για τη Ν.Υόρκη, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι στις συνομιλίες που θα έχει τις προσεχείς ημέρες στη Ν.Υόρκη για την εκκρεμότητα της ονομασίας, θα έχει τη δυνατότητα να καταλήξει σε κάποια λύση και στη συνέχει να την παρουσιάσει στην κοινή γνώμη της χώρας.

«Η κυβέρνηση έχει οικοδομημένη θέση σχετικά με τι το θέλει από τις διαπραγματεύσεις αυτές, ανεξαρτήτως τι έχει να προτείνει κάποιος. Έχουμε οικοδομημένη θέση και οι παρατηρήσεις μας κινούνται στην κατεύθυνση προσαρμογής των προτάσεων, στη θέση μας», ανέφερε ακόμη ο κ.Γκρούεφσκι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες αναθεωρημένες ιδέες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Στη Ν. Υόρκη βρίσκονται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο βοηθός της Ντάνιελ Φριντ, εκπρόσωποι της Ελλάδας και όλοι όσοι έχουν κάποια επιρροή στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας. Είμαστε σε αναμονή σχετικά με τις συζητήσεις που θα έχει ο Τσερβένκοφσκι και ίσως αυτός καταλήξει και προτείνει λύση για το πρόβλημα του ονόματος και για άλλα ζητήματα που συνδέονται με αυτό», είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι το τελευταίο διάστημα επέκρινε επανειλημμένα την κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι για τους χειρισμούς της στο θέμα της ονομασίας. Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι κάλεσε δημόσια τον κ. Τσερβένκοφσκι να γνωστοποιήσει αν έχει να προτείνει λύση στο θέμα της ονομασίας. Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανταπάντησε ότι δεν είναι αυτός που προτείνει λύσεις στην εκκρεμότητα της ονομασίας, αλλά ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Γκρούεφσκι ακόμη, γνωστοποίησε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι από αύριο θα βρίσκεται στη Ν.Υόρκη για να συνοδεύσει τον κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του, βρίσκεται από χθες στη Ν.Υόρκη και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Τέλος αναφορικά με τα ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η ΠΓΔΜ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η κυβέρνηση του παρακολουθεί προσεχτικά την όλη διαδικασία και την προσεγγίζει με βάση τα κρατικά συμφέροντα της χώρας.

«Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αν προκύψει κάποια εξέλιξη θα την ανακοινώσω δημόσια. Για την ώρα δεν υπάρχουν εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ.

Ισχυρό το μεταναστευτικό ρεύμα στις χώρες του ΟΟΣΑ

Αυξάνεται το ρεύμα των μεταναστών προς τις «ανεπτυγμένες» χώρες του ΟΟΣΑ, παρά τα σημάδια εξισορρόπησης του αριθμού των ανθρώπων που αναζητούν εργασία σε μία άλλη χώρα.

Σημαντική αύξηση παρουσίασε η νόμιμη, μόνιμου χαρακτήρα, μετανάστευση αλλοδαπών πολιτών στις χώρες του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού «Οι προοπτικές της διεθνούς μετανάστευσης - SOPEMI, 2008», που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η εισροή αλλοδαπών το 2006 αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το 2005. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο το ποσοστό της αύξησης ήταν μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Οι εισροές μεταναστών αυξήθηκαν σημαντικά στις ΗΠΑ, την Ν. Κορέα και την Ισπανία. Οι μεγαλύτερες αναλογικές αυξήσεις έλαβαν χώρα στην Πορτογαλία, την Σουηδία, την Ιρλανδία και τη Δανία. Αντιθέτως μείωση παρουσιάστηκε στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια προσωρινοί μετανάστες εργαζόμενοι αφίχθησαν στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, η προσωρινή μετανάστευση παρουσιάζει αργότερο ρυθμό αύξησης απ' ότι η μετανάστευση μόνιμου χαρακτήρα.

Η οικογενειακή μετανάστευση παραμένει η κύρια μορφή μετανάστευσης, με τις ΗΠΑ να κατέχουν την πρώτη θέση, όπου το 70% των εισροών αλλοδαπών έρχεται μέσω της οικογένειας. Ακολουθεί η Γαλλία όπου το ποσοστό φτάνει το 60%.

Η μετανάστευση στην Ευρώπη

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι χώρες προορισμού των μεταναστών εργαζομένων, καθώς περίπου το 30% - 40% των μόνιμων μεταναστών φτάνουν στις χώρες αυτές για εργασιακούς λόγους.

Εξίσου, σημαντικές στην Ευρώπη είναι οι μεταναστευτικές ροές που προκύπτουν από συμφωνίες για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων. Στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Δανία οι μετακινήσεις αυτές αποτελούν σχεδόν το μισό των μεταναστευτικών ροών μονίμου χαρακτήρα, ενώ στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 70%. Αντίθετα σε Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία, μόλις το 20% των μεταναστών προέρχονται από σχετικές συμφωνίες.

Εξάλλου, στο Ηνωμένο Βασίλειο όλες σχεδόν οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό με χαμηλή ειδίκευση καλύπτονται από εργαζομένους που μεταναστεύουν βάσει του καθεστώτος ελεύθερης κυκλοφορίας.

Παράλληλα, στην Ευρώπη το 60% των μεταναστών το 2006 ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής, ενώ οι Ασιάτες προτιμούν τις μη ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς αποτελούν το 50% του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις χώρες αυτές.

Οι κυριότερες χώρες προέλευσης μεταναστών

Το 60% των μεταναστών το 2006 προέρχεται από είκοσι χώρες με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν η Κίνα, η Πολωνία και η Ρουμανία. Η Γερμανία και η Πολωνία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην εκροή μεταναστών το 2006 προς άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Προορισμός των μεταναστών από την Γερμανία ήταν η Αυστρία, η Ελβετία, οι κάτω Χώρες και η Δανία.

Αύξηση αριθμού των ατόμων που γεννήθηκαν στην αλλοδαπή

Σύμφωνα με την έκθεση το 12% του συνολικού πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ είχαν γεννηθεί στην αλλοδαπή, που μεταφράζεται σε αύξηση 18% από το 2000. σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στα κράτη του οργανισμού σχετικά με το ποσοστό απασχόλησης των μεταναστών, αλλά και της αμοιβής του. Έτσι, για παράδειγμα στη Φινλανδία το ποσοστό των μεταναστών στη συνολική απασχόληση δεν ξεπερνά το 3%, ενώ αντιθέτως στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ελβετία το σχετικό ποσοστό φτάνει ή ακόμη ξεπερνά το 25%.

Εν τω μεταξύ, με εξαίρεση την Αυστραλία οι αποδοχές των μεταναστών είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των γηγενών συναδέλφων τους. Στις ΗΠΑ το η διαφορά αυτή φτάνει και το 20%, ενώ στις Κάτω Χώρες φτάνει το 15%.

Πολιτικές για τη μετανάστευση

Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, καθότι η ροή των μεταναστών την περίοδο 2006-07 δεν παρουσιάζει κάποια σοβαρή διακύμανση χώρες μέλη του οργανισμού όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία και η Ρουμανία πραγματοποίησαν μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών στις μεταναστευτικές τους πολιτικές. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ για την προσέλκυση και τη διατήρηση άριστα καταρτισμένων μεταναστών. Από την άλλη πλευρά παρατηρούνται ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε θέσεις απασχόλησης που απαιτούν λιγότερες δεξιότητες.

Η μετανάστευση στην Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει πως το μεταναστευτικό ρεύμα ήταν σημαντικό, ωστόσο τα στοιχεία είναι ελλιπή και οι παράνομοι μετανάστες εισέρχονται κυρίως παράνομα στη χώρα.

Παρόλα αυτά το 2006 δόθηκαν 85.000 άδειες παραμονής, αριθμός αυξημένος κατά 68% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 15% των αιτήσεων ήταν για επανένωση οικογενειών.

Επιπλέον, ο αριθμός των μεταναστών που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 90.000 άτομα, μία αύξηση της τάξεως του 15% σε σχέση με το 2005. Οι Αλβανοί παραμένουν η κυριότερη εθνική ομάδα μεταναστών στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, σημαντική αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο, φτάνοντας τις 12.300 αιτήσεις, ενώ μόλις το 1% κατατάσσεται στο καθεστώς προστασίας προσφύγων. Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων προέρχεται από υπηκόους τους Μπαγκλαντές (3.750 αιτήσεις από 550 αιτήσεις το 2005), ενώ ακολουθούν το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι αυξήσεις αυτές υποδεικνύουν τις νέες διαδρομές μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, η Ελλάδα άνοιξε την αγορά εργασίας της για τους πολίτες. των κρατών που εντάχθηκαν το 2004 στην ΕΕ. Για τους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που εντάχθηκε την 1η Ιανουαρίου 2007 ισχύει μία μεταβατική περίοδος δύο ετών. Τέλος, επισημαίνονται οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2005 στη νομοθεσία για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και για την έκδοση αδειών παραμονής.

Αποκαλύφθηκε ενετικό μνημείο στη Λευκωσία

Τμήμα του καρδιόσχημου ενετικού προμαχώνα Ντ' Αβίλα έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Για τους αρχαιολόγους αποτελεί έκπληξη η πολύ καλή κατάσταση του μνημείου.

Το σημείο, που εντοπίστηκε ο Προμαχώνας Ντ'Αβίλα, είναι σε πολύ μικρό βάθος από την επιφάνεια του δρόμου, ακριβώς κάτω από τον υφιστάμενο του προμαχώνα, όπου είναι κτισμένο το Δημαρχείο Λευκωσίας και ο οποίος κτίστηκε επί αγγλοκρατίας.

Ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Παύλος Φλουρέντζος, δήλωσε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ότι με τα νέα δεδομένα, που φέρνει στο φως η ανασκαφή, θα πρέπει να αλλάξουν ή να προσαρμοστούν τα κατασκευαστικά σχέδια για την ανάπλαση της Πλατείας της Κυπριακής πρωτεύουσας.

Το γεγονός ότι το τμήμα του προμαχώνα, που εντοπίστηκε, να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, υπογράμμισε και η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου.

Τελικές οδηγίες προς τους αρχιτέκτονες για την ανάπλαση της Πλατείας, είπε, θα δοθούν, όταν το Τμήμα Αρχαιοτήτων ολοκληρώσει την ανασκαφή, αφού ίσως, χρειαστεί να γίνει ανασχεδιασμός της Πλατείας.

Διευκρίνισε ότι είναι πολύ σημαντικά τα όσα αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς τα ευρήματα θα απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα : Ποια η σχέση του υφιστάμενου προμαχώνα, που έκτισαν οι Άγγλοι, με τον ενετικό, Τι φθορές υπέστη όλα αυτά τα χρόνια και σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα.

Την ερχόμενη βδομάδα η ανασκαφή θα συνεχιστεί, όχι πλέον με μηχανήματα, αλλά με το χέρι. Η ανασκαφή αναμένεται να ολοκληρωθεί, με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, τέλος του χρόνου, αν και σε μια τέτοια εργασία, σύμφωνα με τον κ. Φλουρέντζο, τα πράγματα είναι απρόβλεπτα. Μπορεί για παράδειγμα, να εντοπιστούν σκελετοί ή αντικείμενα που θα καθυστερήσουν την εργασία.

Από το 1192, που άρχισε η περίοδος της Φραγκοκρατίας και κράτησε ως το 1489, η Λευκωσία ήταν η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Κύπρου, έδρα των Λουζινιάν βασιλέων του νησιού, της Λατινικής Εκκλησίας και της φράγκικης διοίκησης. Κτίσθηκαν τότε τα τείχη της πόλης, όπως και πολλά ανάκτορα και άλλα οικοδομήματα, μεταξύ των οποίων ο σωζόμενος και σήμερα μεγάλος γοτθικός καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της πρωτεύουσας και έχει μετατραπεί σε τέμενος.

Το 1489 η Κύπρος καταλήφθηκε από τη Βενετία και η Λευκωσία εξακολούθησε να είναι η πρωτεύουσα. Το 1567 οι Βενετοί έκτισαν τις νέες οχυρώσεις της Λευκωσίας, αυτές που σώζονται ως σήμερα. Τα τείχη μήκους 4,5 χλμ. σχεδίασε ο Τζούλιο Σαβορνιάνο και θεωρούνται πρότυπο αναγεννησιακής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Έχουν έντεκα προμαχώνες με σχήμα καρδιάς και έτσι ήταν εύκολος ο έλεγχος από τους υπερασπιστές της πόλης. Τα τείχη έχουν τρεις πύλες, την πύλη της Πάφου, της Κερύνειας και την πύλη της Αμμοχώστου που ήταν και η πιο μεγάλη από τις τρεις και που ονομάστηκε Πύλη Τζουλιάνα προς τιμήν, του αρχιτέκτονα.

Tα ενετικά Tείχη έχουν ανακηρυχθεί από την OYNEΣKO μνημείο παγκόσμιας αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

ΠΛΕΥΡΗΣ

ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ CERN



Πολλά ακούστηκαν για το λογότυπο του CERN. Kρίνετε μόνοι σας.
Σίγουρα κάτι θυμίζει.
666
Πολλές συμπτώσεις................................
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ

ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΆ ΣΑΣ ΠΑΝΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 5.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!!!!!!!!!!