Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Ούτε η Ισπανία μπόρεσε να σταματήσει τη ξέφρενη πορεία της Εθνικής ομάδας Νέων Ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται αυτές της ημέρες στη Ρόδο.

Τα παιδιά του Κώστα Μίσσα στο σημερινό ημιτελικό με τους Ίβηρες, υπερέβαλλαν εαυτούς και κατάφεραν να πάρουν την πολυπόθητη νίκη με 87-76, η οποία τους χάρισε το εισιτήριο για τον αυριανό (20:00) μεγάλο τελικό της εν λόγω διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσουν μία εκ των Γαλλίας και Ιταλίας, οι οποίες αναμετρώνται στον άλλο ημιτελικό.

Το παιχνίδι

Η Ισπανία μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, ξάφνιασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, παίρνοντας με το… καλησπέρα προβάδισμα έξι πόντων (8-2).

Η ομάδα του Κώστα Μίσσα στη συνέχεια όρθωσε το ανάστημα της, καταφέρνοντας να μειώσει στον πόντο (10-9), εντούτοις η πρώτη περίοδος έκλεισε με τους Ίβηρες να έχουν προβάδισμα οκτώ πόντων (19-11).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι «φούριας ρόχας» εκμεταλλευόμενοι την αστοχία της ομάδας μας συνέχισαν να έχουν το «πάνω χέρι» στον αγώνα (24-15), ωστόσο σε εκείνο το σημείο του αγώνα οι Μπόγρης και Σαρικόπουλος πήραν στις πλάτες τους το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο με σερί 6-0 μείωσε στο -3 (24-21).

Και πάλι όμως η Ισπανία βρήκε τρόπο να ξεφύγει στο σκορ, καθώς με εύστοχες προσπάθειες από τη γραμμή των 6.25 πήγε στα αποδυτήρια, όντας μπροστά στο σκορ με οκτώ πόντους (39-31).

Στο τρίτο δεκάλεπτο μάλιστα οι Ίβηρες κατάφεραν να εκτοξεύσουν τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων (+12, 48-36). Εντούτοις τα παιδιά του Κώστα Μίσσα σε εκείνο το σημείο… ξύπνησαν και με σερί 10-0 μείωσαν σε 50-46.

Η Εθνική ομάδας ομάδα στη συνέχεια μείωσε στο καλάθι (53-51), ενώ στο 29’ με τρίποντη «βόμβα» του Γιαννόπουλου πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα στο σκορ (58-56).

Οι «μηχανές» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ανέβασαν… κι άλλες στροφές, η διαφορά έφτασε στο +5 (61-56) ωστόσο ο Χόρχε με εύστοχο τρίποντο στην εκπνοή του δεκαλέπτου έκανε το 61-59.

Στην τελευταία και κρίσιμη περίοδο τα παιδιά του Κώστα Μίσσα, δείχνοντας «Ολύμπια» ψυχραιμία ανέβασαν ακόμα περισσότερο τη διαφορά (70-63), την οποία προστάτεψαν ως «κόρη οφθαλμού» έως το τέλος, όπου με σκορ 87-76 πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον αυριανό μεγάλο τελικό.

Τα δεκάλεπτα: 19-11, 39-31, 59-61, 76-87

Ισπανία (Αρανθάνα): Φερνάντεθ 4 (1), Λόπεθ 5, Αλμαθάν, Τόμας 15 (1), Ραμπασέδα 19 (2), Παρέχο 6 (2), Σαμπ 9 (1), Ντε Λα Φουέντε 2, Αγκιλάρ 16 (2/8δίπ., 4/10τρίπ., 2ασ., 2λ., 4κλ., 3κοψ.)

Ελλάδα (Μίσσας): Μάντζαρης 6, Μούρτος, Τσακαλέρης, Παππάς 11 (2/6δίπ., 1/5τρίπ., 4/4β., 5ρ.), Γιαννόπουλος 16 (3/4δίπ., 2/4τρίπ., 4/4β., 5ρ.), Σακελλαρίου, Παπανικολάου 9 (1/5δίπ., 1/4τρίπ., 4/4β., 6ρ., 5λ., 5κλ., 2κοψ.), Σλούκας 17 (24δίπ., 2/2τρίπ., 7/10β., 2ασ., 6λ., 4κλ.), Γιάνκοβιτς 1, Μπόγρης 12 (5/9δίπ., 2/2β.), Κασελάκης 7 (1), Σαρικόπουλος 8

Έσπασαν τη πόρτα των αποδυτηρίων τους οι Ισπανοί!

Οι παίκτες της Ισπανίας μετά την ήττα τους από την Εθνική μας ομάδας και τον αποκλεισμό τους από το μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν όνομα και πράγμα «ταύροι εν υαλοπωλείω».

Συγκεκριμένα μετά τη λήξη του ημιτελικού οι Ίβηρες, μη μπορώντας να «χωνέψουν» την ήττα τους από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, προέβησαν σε ακρότητες, σπάζοντας την πόρτα των αποδυτηρίων του «Βενετοκλείου».

Μάλιστα για παν ενδεχόμενο υπήρχε αστυνομική δύναμη στα αποδυτήρια, προκειμένου να μην συναντήσουν τους παίκτες της ελληνικής ομάδας.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Κώστας Μίσσας: «Όπως περιμέναμε, ήταν ένα πολύ δυνατό παιχνίδι. Το δεύτερο με τους Ισπανούς και η συμμετοχή του Αγκιλάρ, ενός πολύ καλού παίκτη, τους έκανε ακόμα καλύτερους. Θεωρώ ότι ξεκινήσαμε εκνευρισμένα, δεν είχαμε την ηρεμία που έπρεπε.

Το μόνο καλό είναι ότι μάς κρατούσε η άμυνα. Γιατί με τον τρόπο που παίζαμε στην επίθεση, η διαφορά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και να μην μπορούμε να την ανατρέψουμε. Ηρεμήσαμε στο δεύτερο ημίχρονο, η άμυνά μας έγινε ακόμα καλύτερη στα πικ εντ ρολ και στα ριμπάουντ, ένα στοιχείο που φοβόμουν, είχαμε πλήρη κάλυψη. Όταν αποκτήσαμε υπομονή και σωστές επιλογές, φτάσαμε στην πολύ μεγάλη νίκη που μοιάζει με χρυσό, αν αναλογιστείτε τη δυναμική του αντιπάλου.

Όποιος και αν είναι ο αντίπαλος, εμείς πρέπει να παίξουμε με υπομονή και σοβαρότητα. Πιστεύω πως η Γαλλία θα βρεθεί απέναντί μας. Και αν συμβεί αυτό, κατ’ αρχάς πρέπει να προσέξουμε τα ριμπάουντ, δευτερευόντως να μην αφήσουμε την μπάλα να πάει στον Σεραφίν και τρίτον να περιορίσουμε τον Ντιό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ισπανία, αλλά και η Γαλλία έχουν στο ρόστερ τους γεννηθέντες το ’89, ενώ εμείς έχουμε επτά του ’90 που σημαίνει πως η ίδια ομάδα θα είναι και του χρόνου. Υπάρχει λοιπόν, μέλλον».