Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΠΑΙΚΤΕΣ: «ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ…». ΝΟΚ ΑΟΥΤ Ο ΒΙΛΧΕΜΣΟΝ

Την ανωτερότητα του αντιπάλου μας παραδέχθηκε ο τεχνικός των πρωταθλητών Ευρώπης, Ότο Ρεχάγκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι με βάση τη εμφάνιση της Εθνικής μας ομάδας, η πρόκριση δεν θα είναι κι… εύκολη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο Γερμανός τεχνικός τόνισε αρχικά:

«Ήταν μια δίκαιη νίκη για τη Σουηδία. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα και πρέπει να το δεχτούμε. Η Σουηδία κατάφερε και κέρδισε όλες τις προσωπικές μονομαχίες. Στο πρώτο ημίχρονο όλα πήγαν καλά. Μετά έγινε λάθος στο πλάγιο και δεχτήκαμε το πρώτο γκολ.
Δυστυχώς δεν ήμασταν σε θέση να πετύχουμε τέρμα, είχαμε πρόβλημα με τη συμπαγή άμυνα της σουηδικής ομάδας. Μερικοί παίκτες δεν κατάφεραν να πιάσουν την αναμενόμενη απόδοση. Προσπάθησαν, αλλά δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν μπροστά, κόντρα στην συμπαγή σουηδική ομάδα». Ακολούθησε ο εξής διάλογος με τους εκπροσώπους του Τύπου:
Στο πρώτο ημίχρονο έγιναν πολλές μπαλιές έξω από τη μικρή περιοχή της Ελλάδας, κι ο κόσμος της Σουηδίας αποδοκίμαζε. Ήταν αυτός ένας τρόπος για να πρεσάρει ο αντίπαλος και να βγείτε στην αντεπίθεση, κάτι άλλο;..
«Ήταν ένας τρόπος παιχνιδιού, να αλλάζουμε μπαλιές μπροστά από την περιοχή, όμως κάποιος έπρεπε ένα ανοίξει το παιχνίδι. Αυτό δυστυχώς δεν το καταφέραμε. Το πρώτο ημίχρονο έληξε ισόπαλο. Εκεί υπήρχε η δυνατότητα να νικήσουμε. Μπορούμε, όμως, να παραδεχτούμε ότι στις προσωπικές μονομαχίες οι Σουηδοί ήταν καλύτεροι, τις κέρδισαν, κι εμείς δεν καταφέραμε κάτι παραπάνω. Άλλαζαν την μπάλα γρήγορα, ενώ για μας στο κέντρο όλα… διαρκούσαν πολύ».
Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να παίξετε με λίμπερο, μετά από σχεδόν 14-15 μήνες εναντίον της Μάλτας;
«Παίζουμε πάντα έτσι όπως εμείς θεωρούμε ότι είναι σωστό».
Πόσες πιθανότητες έχει η Ελλάδα να περάσει στον επόμενο γύρο;
«Λογικά θα ήταν εύκολο, αν νικούσαμε στα επόμενα ματς. Αλλά, έτσι όπως παίξαμε σήμερα, δεν θα είναι κι εύκολο».
Αν το ματς… ξεκινούσε από την αρχή, θα αλλάζατε τακτική; Μήπως φοβηθήκατε περισσότερο από όσο έπρεπε τη Σουηδία;
«Αν δεν παίζαμε στο πρώτο ημίχρονο έτσι όπως παίξαμε, στο δεύτερο ίσως το σκορ να ήταν 5-0 εις βάρος μας. Έτσι όπως παίξαμε, είχαμε την ευκαιρία μας, με σκορ 0-0».
Να περιμένουμε την ομάδα πιο δημιουργική στα επόμενα ματς;
«Αν ένας παίκτης παίζει σε συγκεκριμένη θέση, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι δημιουργικός. Ο Μπεκενμπάουερ έπαιζε λίμπερο, αλλά μπορούσε να κάνει πολλά με την μπάλα, ήταν δημιουργικός…».
Ακόμα και η Γερμανία είδαμε να παίζει πιο επιθετικά. Μπορούμε να περιμένουμε κάτι ανάλογο από την Εθνική Ελλάδας;
«Θέλουμε κι εμείς να πετύχουμε πολλά γκολ, αλλά η στατιστική έχει δείξει ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε. Δεν έχουμε τις επιθετικές δυνατότητες που έχει η Γερμανία».
****
Μπορεί η Εθνική να μην έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης στο παιχνίδι με αντίπαλο την Σουηδία, για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι διεθνείς ξεκίνησαν ήδη να φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Κάθε άλλο… Οι διεθνείς πιστεύουν στις δυνατότητές τους και άπαντες στο ποδοσφαιρικό τμήμα αισιοδοξούν ότι στα επόμενα παιχνίδια η Εθνική θα παρουσιάσει το γνωστό της πρόσωπο.
Αυτό υποστήριξαν και οι περισσότεροι παίκτες με δηλώσεις τους μετά το τέλος του ματς. Ο Γιώργος Σαμαράς είπε: «Ήταν για μας ένα κακό παιχνίδι. Έγιναν πολλά λάθη, αλλά αν δεν γίνουν λάθη δεν υπάρχει και ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να πούμε τι θα γινόταν αν δεν γινόταν εκείνο ή το άλλο. Η Σουηδία πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ με τον Ιμπραίμοβιτς και στη συνέχεια άλλο ένα που της έδωσε την ευκαιρία να κερδίσει το παιχνίδι. Οι Σουηδοί άξιζαν να κερδίσουν σήμερα (σ.σ χθες) το παιχνίδι. Εμείς, όμως, πιστεύουμε στις δυνατότητες μας. Αφήνουμε το παιχνίδι στο παρελθόν και κοιτάμε μπροστά».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος είδε το παιχνίδι από τον πάγκο, τόνισε: «Δεν ήταν καθόλου θετικό το αποτέλεσμα. Η εμφάνιση μας θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Όπως πήγε το παιχνίδι, εμείς φοβόμασταν τους Σουηδούς και αυτοί εμάς. Μας είχαν διαβάσει καλά οι Σουηδοί. Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Να το ξεχάσουμε αυτό και να κοιτάξουμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε. Το παιχνίδι με την Ρωσία είναι ένα κομβικό σημείο για μας. Ευχαριστούμε τον κόσμο».
Ο Τραϊανός Δέλλας δήλωσε: «Δεν τελείωσε τίποτα. Θα κυνηγήσουμε τις πιθανότητες, όποιες και αν είναι αυτές. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι. Να ξεκουραστούμε τις δύο επόμενες μέρες και να παίξουμε καλύτερα στο παιχνίδι με την Ρωσία».
Ο Βασίλης Τοροσίδης, τόνισε: «Έχουμε δύο ακόμα παιχνίδια και κοιτάμε τη συνεχεία. Δεν είμαστε τυχεροί χάθηκε μια ευκαιρία. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τίποτα. Πρέπει να ξεκουραστούμε κι από αύριο να σκεφτούμε το σαββατιάτικο ματς με τη Ρωσία. Θα δουλέψουμε τα λάθη μας στην προπόνηση», ενώ ο Γιάννης Γκούμας, είπε: «Κατάφεραν να μας πιέσουν και να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας. Δεν χάθηκε ακόμα τίποτα. Αυτό που θα πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να παλέψουμε. Σίγουρα μπήκαμε το αριστερό στη διοργάνωση, ωστόσο η ελπίδα δεν χάθηκε. Πρέπει να δουλέψουμε, να δούμε το βίντεο, καθώς σε αυτό το επίπεδο τα λάθη που γίνονται μετράνε. Τα πόδια μας είναι κάπως βαριά αλλά δεν είναι δικαιολογία. Οφείλουμε να είμαστε πανέτοιμοι στην συνέχεια». Από την πλευρά του ο Κώστας Κατσουράνης, δήλωσε: «Χάσαμε δίκαια, αφού η Σουηδία ήταν καλύτερη. Έχουμε άλλα δυο παιχνίδια, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο.
Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε. Δεν ήμασταν σε καλή μέρα και δεν είχαμε τρεξίματα». Ο Γιάννης Αμανατίδης, τόνισε: «Δεν πρέπει να παίζουμε τόσο αμυντικά. Είναι αδύνατον να πετύχουμε κάτι καλό με τόσες σέντρες από την άμυνα στην επίθεση», ενώ ο Παρασκευάς Άντζας είπε: «Δεν παίξαμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε, έπαιξε έξυπνα η Σουηδία. Ήταν δίκαιο το σκορ. Θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε. Κοιτάζουμε το επόμενο παιχνίδι».
****
Σημαντική απώλεια για την εθνική Σουηδίας, καθώς έως το τέλος των αγώνων του τέταρτου ομίλου του EURO 2008, δεν θα έχει στη διάθεση της τον Κρίστιαν Βίλχεμσον. Ο διεθνής μέσος της Λα Κορούνια υπέστη τράβηγμα στον αγώνα με την Ελλάδα και δεν θα μπορέσει ν' αγωνιστεί στα επόμενα παιχνίδια του ομίλου κόντρα στην Ισπανία και τη Ρωσία.

«ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…»
Εμφανώς απογοητευμένος από την έκβαση της αναμέτρησης, ο Φάνης Γκέκας δήλωσε μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα: «Η Σουηδία ήταν καλύτερη και νίκησε δίκαια. Σίγουρα τα πράγματα πλέον είναι δύσκολα για μας, αλλά έχουμε δυο ματς μπροστά μας και πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτά. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα δούμε τι έφταιξε και το ματς δεν πήγε όπως το σχεδιάσαμε. Θα προσπαθήσουμε να συγκεντρωθούμε, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για το Σάββατο».

ΓΕΝΕΘΛΙΑ Ο «ΤΟΡΟ»
Πρόσωπο της ημέρας ήταν την Τρίτη ο Βασίλης Τοροσίδης που είχε τα γενέθλιά του. Ο διεθνής αμυντικός του Ολυμπιακού έκλεισε τα 24 και το πρωί στο ξενοδοχείο οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της Εθνικής έστησαν προς τιμήν του μία μικρή γιορτή στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, όπου διαμένει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα καθιερωμένα, δηλαδή τα κεράκια και η τούρτα, η οποία κόπηκε υπό τους ήχους του γνωστού τραγουδιού. Πέρα από τις κλασικές ευχές, ο νεαρός άσος δέχθηκε αρκετές ακόμα που είχαν να κάνουν με το παιχνίδι.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΣ
Επίσκεψη Πλατινί στο ξενοδοχείο
Την επίσκεψη μίας από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί δέχθηκαν την Τρίτη ο Βασίλης Γκαγκάτσης και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν τα στελέχη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο παλιός Γάλλος διεθνής κατέφθασε με τζετ στο Σάλτσμπουργκ το πρωί της Τρίτης και πήγε κατευθείαν στο ξενοδοχείο των Ελλήνων επισήμων, όπου τα είπε για αρκετή ώρα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τον διοικητικό ηγέτη του ΠΑΟΚ.
Οι τρεις τους αντάλλαξαν απόψεις για την προχθεσινή αναμέτρηση ανάμεσα στη Ρουμανία και τη Γαλλία και ο Μισέλ Πλατινί δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την εμφάνιση των συμπατριωτών του. Κάποια στιγμή η κουβέντα τους στράφηκε και στο χθεσινό παιχνίδι με τη Σουηδία, για το οποίο απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις, ενώ και οι τρεις θυμήθηκαν διάφορα από το προηγούμενο EURO στην Πορτογαλία που συνοδεύτηκε από τη μεγαλύτερη διεθνή επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές που ανέβηκαν πριν από τέσσερα χρόνια στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου δεν βρίσκονται αυτή τη φορά στις επιλογές του Ότο Ρεχάγκελ, ωστόσο σχεδόν όλοι ταξίδεψαν στην Αυστρία για να ενισχύσουν τις προσπάθειες της πρωταθλήτριας Ευρώπης.
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Τάκης Φύσσας, ο Βασίλης Τσιάρτας, ο Στέλιος Βενετίδης, ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο Φάνης Κατεργιανάκης, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Νταμπίζας κατέφθασαν στο Σάλτσμπουργκ, όχι όμως και ο Ζήσης Βρύζας που περιμένει τη γυναίκα του να γεννήσει από ώρα σε ώρα και φυσικά ήταν αδύνατο να βρεθεί στο πλευρό της Εθνικής.

ΠΛΗΡΩΣΑΝ «ΧΡΥΣΑ» ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Ακόμα και στη διπλή τιμή αναγκάστηκαν κάποιοι Έλληνες φίλαθλοι να πληρώσουν τα εισιτήρια της αναμέτρησης της Εθνικής μας ομάδας με τη Σουηδία. Ειδικά όσοι έκαναν το… λάθος να ταξιδέψουν στο Σάλτσμπουργκ χωρίς εισιτήριο θα πρέπει να το μετάνιωσαν. Πιο τυχεροί ήταν αυτοί που πέρασαν από το ξενοδοχείο των Ελλήνων επισήμων ή από το περίπτερο της ΕΠΟ στο «Γιουροπαρκ», όπου υπήρχαν εισιτήρια από επιστροφές, τα οποία και πωλήθηκαν έναντι 80 ευρώ το κάθε ένα.
Ο έλεγχος της αυστριακής αστυνομίας στους φιλάθλους ήταν εξονυχιστικός και δεν εξαιρέθηκαν ούτε οι δημοσιογράφοι, ενώ επιστρατεύθηκαν ακόμα και εκπαιδευμένα σκυλιά που ερευνούσαν με τη μύτη τους όλους τους χώρους. Τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν συνέβη το παραμικρό ανάμεσα σε Έλληνες και Σουηδούς φιλάθλους, παρά την ένταση που δημιουργήθηκε κάποια στιγμή αργά τη νύχτα της Δευτέρας αλλά κράτησε μόνο για μερικά λεπτά.

ΚΟΣΜΟΣ
Προσπάθησαν, αλλά…
Οι Σουηδοί δεν κέρδισαν μόνο στο χορτάρι, αλλά και την… μάχη της κερκίδας. Σαφώς περισσότεροι από τους περίπου επτά χιλιάδες Έλληνες είχαν «βάψει» το γήπεδο κίτρινο και γενικά αποτέλεσαν, αναμφίβολα, τον δωδέκατο παίκτη της Εθνικής ομάδας της χώρας τους. Οι Έλληνες φίλαθλοι πέρα από το γεγονός ότι ήταν λιγότεροι από τους αντίστοιχους Σουηδούς, ήταν και διασκορπισμένοι σε όλο το γήπεδο.
· Μετά το τέλος του ματς, οι Κατσουράνης, Μπασινάς και Καραγκούνης πέταξαν τις φανέλες τους στους φιλάθλους.
· Πουλήθηκαν όλα τα εισιτήρια του χθεσινού αγώνα. Συνολικά το ματς παρακολούθησαν 31.063 φίλαθλοι.
Με δηλώσεις του μετά το τέλος του ματς, ο τεχνικός της Σουηδίας, Λαρς Λάγκερμπακ, είπε: «Γνωρίζαμε την πιθανότητα να παίξει με πολλούς αμυντικούς και μαν του μαν η Ελλάδα. Είναι ένας δύσκολος αντίπαλος που παίζει δυνατά και οι παίκτες της καλύπτουν όλους τους χώρους».

ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Νικητές της κερκίδας οι Έλληνες φίλαθλοι
Μπορεί η αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Σουηδία να έκλεβε την παράσταση την 4η μέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ωστόσο το τελικό αποτελέσμα φαίνεται πως δεν ενδιέφερε και πολύ όλους όσους ταξίδεψαν στο Σάλτσμπουργκ τόσο από ελληνικής όσο και από σουηδικής πλευράς. Κι αυτό διότι οι οπαδοί των δύο ομάδων ξεκίνησαν το γλέντι πολλές ώρες πριν από την αναμέτρηση των δύο ομάδων. Από το βράδυ της Δευτέρας άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στο Σάλστμπουργκ οι φίλαθλοι των δύο ομάδων και παρέα διασκέδασαν στα νυχτερινά κέντρα της περιοχής. Άφθονη μπύρα, συνθήματα και έντονα τα χρώματα των δύο ομάδων (κίτριονα και γαλανόλευκα) ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν ένα βράδυ πριν από την αναμέτρηση. Όσο όμως ξημέρωνε στο Σάλτσμπουργκ τόσο πιο έντονο γινόταν το ποδοσφαιρικό χρώμα σε μια περιοχή που σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις δεν είχε καταλάβει από… EURO όλες τις προηγούμενες ημέρες. Στην πλατεία του Μότσαρτ δόθηκε το μεγάλο ραντεβού και οι Έλληνες φρόντισαν πολύ πριν από το παιχνίδι να αναδειχτούν νικητές της κερκίδας και τα κατάφεραν.
Κι αυτό διότι μπορεί να ήταν πολύ λιγότεροι από τους Σουηδούς, ωστόσο έκαναν πολύ πιο έντονη την παρουσία τους αναγκάζοντας τους Σουηδούς να υποκλιθούν στο μεγαλείο τους. Κι αυτό φάνηκε από το γεγονός πως οι περισσότεροι Σουηδοί κοιτούσαν με θαυμασμό τα όσα έκαναν οι Έλληνες και τα αποθανάτιζαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και τις φωτογραφικές τους μηχανές. Οι Έλληνες πήραν θέση στο κέντρο της πλατείας και σε μία ειδική εξέδρα που είχε στηθεί δεν σταμάτησαν να φωνάζουν και να τραγουδάνε συνθήματα για την αγαπημένη τους ομάδα. Οι Σουηδοί που αρκέστηκαν στις άκρες τις πλατείες δεν πίστευαν σ’ αυτά που έβλεπαν. Συνθήματα που θύμισαν… Πορτογαλία ακούστηκαν ουκ ολίγες φορές με το γνωστό: «σήκωσε το τιμημένο» να δονεί την ατμόσφαιρα και το καινούριο: «Δεν θα πάρεις κύπελλο ποτέ, Σουηδέ, Σουηδέ» να κλέβει την παράσταση. Έλληνες από κάθε σημείο του πλανήτη έδωσαν το παρών στο Σάτσμπουργκ.
Από τη Μακεδονία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο μέχρι τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και, φυσικά από Αυστρία. Δεν έλειπαν φυσικά οι Έλληνες του Καναδ, των ΗΠΑ (Βανκούβερ, Κάλγκαρι, Χάλιφαξ, Έντμοντον, Τορόντο, Μόντρεαλ, Βοστώνη, Σιάτλ, Νέα Υόρκη, Ντιτρόιτ) και της Αυστραλίας (Αδελαϊδα, Μελβούρνη), ενώ ακόμα και από την… μακρινή Γιοκοχάμα αφίχθη ένα ζεύγος ενός Έλληνα μετανάστη με τη Γιαπωνέζα σύζυγό του, προκειμένου να συμπαρασταθούν κι αυτοί στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Όλα αυτά πάντα σε αθλητικά πλαίσια και χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό… παρατράγουδο μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων που στην πλειοψηφία τους αναχώρησαν μαζί για το γήπεδο.

ΗΤΤΑ ΣΟΚ ΜΕ 2-0 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Πλήρωσε το πεντάλεπτο μπλακ άουτ

Το χειρότερο δυνατόν ξεκίνημα πραγματοποίησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γνωρίζοντας την Τρίτη οδυνηρή ήττα με 2-0 από την Σουηδία. Οι διεθνείς μας που είχαν παραταχθεί από τον Ότο Ρεχάγκελ με καθαρά αμυντικούς

προσανατολισμούς ψάχνοντας πρωτίστως τον βαθμό της ισοπαλίας από την συγκεκριμένη αναμέτρηση έφυγαν τελικά με σκυμμένο το κεφάλι από τον αγωνιστικό χώρο του «Βαλς Σίζενχαϊμ» και πλέον είναι υποχρεωμένοι στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του ομίλου με Ισπανία και Ρωσία να υπερβάλλουν εαυτούς ώστε να φθάσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα που θα τους δώσουν την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Το παιχνίδι απέκτησε με το… καλημέρα πολύ γρήγορο τέμπο μιας και οι ποδοσφαισιστές της Σουηδίας μπήκαν πολύ δυνατά επιδιώκοντας να φθάσουν σε ένα γρήγορο γκολ που θα τους έβαζε στην θέση του οδηγού και οι διεθνείς μας από την άλλη αναγκάστηκαν να τους ακολουθήσουν σε ρυθμό προκειμένου να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στα ανασταλτικά κυρίως καθήκοντα τους. Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Ότο Ρεχάγκελ που είχε μελετήσει άριστα γι’ ακόμη μια φορά την τακτική των αντιπάλων μας παρέταξε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τρία σέντερ μπακ, τους Άντζα, Κυργιάκο και Δέλλα με τους δύο πρώτους να έχουν επιφορτισθεί το μαρκάρισμα των Λάρσον και Ιμπραίμοβιτς αντίστοιχα ενώ ο άσος της ΑΕΚ αγωνιζόταν σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο καλύπτοντας τα όποια κενά δημιουργούνταν. Το σύστημα της εθνικής μας ήταν 3-6-1 το οποίο μετατρεπόταν σε 3-4-3 όταν βρισκόμασταν στην επίθεση με τους Χαριστέα (δεξιά), Καραγκούνη (αριστερά) και Γκέκα στην κορυφή να συνθέτουν την επιθετική τριάδα. Στην μεσαία γραμμή οι Μπασινάς και Κατσουράνης αποτελούσαν τα δύο αμυντικά χαφ έχοντας ως άξιους συμπαραστάτες από τα άκρα τους Σεϊταρίδη (δεξιά) και Τοροσίδη (αριστερά). Κάτω από τα δοκάρια ήταν φυσικά ο Αντώνης Νικοπολίδης ο οποίος κατάφερε με την βοήθεια και των υπόλοιπων διεθνών μας να κρατήσει αλώβητη την εστία του παρά την ασφυκτική πίεση που δεχθήκαμε στο ξεκίνημα αλλά και προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Επιθετικά η εθνική μας είναι γεγονός ότι δεν φάνηκε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του πρώτου 45λεπτου μιας και ήταν ολοφάνερο ότι οι διεθνείς μας ενδιαφέρονταν πρωτίστως για την διατήρηση του μηδέν στην άμυνα και μια – δύο αξιόλογες ευκαιρίες που δημιουργήσαμε προήλθαν από κάποια μακρινά σουτ. Οι αντίπαλοι μας εξάλλου ανταποκρίθηκαν επιτυχώς σε όλες τις εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ που επιχείρησαν οι διεθνείς μας με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να καταστούμε ιδιαιτέρως απειλητικοί για την εστία του Ίσακσον.
Στην επανάληψη τώρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αν και έδειξε κάποια σημάδια ανάκαμψης με την είσοδο του Σαμαρά στο παιχνίδι ο οποίος πήρε την θέση του Γκέκα στην κορυφή της επίθεσης φθάνοντας μάλιστα στο 62’ και στο 65’ πολύ κοντά στην επίτευξη ενός τέρματος, βρέθηκε αναπάντεχα στο «καναβάτσο» όταν από μια στιγμιαία αδράνεια της άμυνας έγινε κάτοχος της μπάλας ο Ίμπραίμοβιτς έξω από την περιοχή και με ένα άπιαστο σουτ νίκησε τον Νικοπολίδη κάνοντας στο 67’ το 1-0 για την Σουηδία. Σαν μην έφθανε αυτό δεχθήκαμε πέντε λεπτά αργότερα (72’) και το δεύτερο γκολ από τον Χάνσον (2-0) χάνοντας έτσι κάθε ουσιαστική ελπίδα να επιστρέψουμε στο παιχνίδι. Στην φάση του δεύτερου τέρματος των Σουηδών πάντως οφείλουμε να τονίσουμε ότι υπήρχε υποψία επιθετικού φάουλ που έκανε ο σκόρερ πάνω στον Κυργιάκο. Το 2-0 πάντως υπέρ των Σουηδών παρέμεινε μέχρι τέλους και οι διεθνείς μας είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα το ερχόμενο Σάββατο κόντρα στην Ισπανία ώστε να αποσπάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα που θα τους βάλει εκ νέου σε τροχιά πρόκρισης στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Κυργιάκος, Δέλλας (70΄ Αμανατίδης), Άντζας, Κατσουράνης, Μπασινάς, Καραγκούνης, Χαριστέας, Γκέκας (46΄ Σαμαράς).
ΣΟΥΗΔΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ισακσον, Αλεξάντερσον (74΄ Στορ), Μ. Νίλσον, Μέλμπεργκ, Χάνσον, Ντ. Αντερσον, Λιούνγκμπεργκ, Βίλχεμσον (78΄ Ρόζενμπεργκ), Σβένσον, Λάρσον, Ιμπραϊμοβιτς (71΄ Ελμάντερ).

ΤΑ ΓΚΟΛ: 67΄ ΙΜΠΡΑΪΜΟΒΙΤΣ, 72΄ ΧΑΝΣΟΝ
ΔΟΚΑΡΙΑ: -
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 2΄ ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ, 51΄ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗΣ, 61΄ ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΜΑΣΙΜΟ ΜΠΟΥΖΑΚΑ 6 (ΕΛΒΕΤΙΑ)
ΒΟΗΘΟΙ: ΜΑΤΙΑΣ ΑΡΝΕ 6 (ΕΛΒΕΤΙΑ) – ΣΤΕΦΑΝ ΚΟΥΧΑ 6 (ΕΛΒΕΤΙΑ)

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ Ο ΙΜΠΡΑΙΜΟΒΙΤΣ
Ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς απέδειξε κατά την διάρκεια της αναμέτρησης ότι δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου καταφέρνοντας τη μία και μοναδική φορά που ξέφυγε από το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Κυργιάκου να νικήσει τον Αντώνη Νικοπολίδη και να ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο στην Εθνική Σουηδίας ώστε να φθάσει στην τελική επικράτηση με 2-0. Ο στράικερ της Ίντερ που πήρε και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του χθεσινού παιχνιδιού φρόντισε να επιβεβαιώσει γι’ ακόμη μια φορά τον τίτλο του «killer» που του αποδίδουν οι αντίπαλοι τερματοφύλακες αφού όποτε βρίσκεται ξεμαρκάριστος και με την μπάλα στα πόδια δεν συνηθίζει να χαρίζεται…

ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
7’: Ο Χαριστέας αποφεύγει τρεις παίκτες της Σουηδίας πιάνει χλιαρό σουτ που μπλοκάρει ο Ίζακσον
11’: Δυνατό σουτ του Σβένσον έξω από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα φεύγει ψηλά άουτ
32’: Ο Ιμπραΐμοβιτς παίρνει την κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής σε σέντρα του Λιούμπεργκ, αλλά η μπάλα περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη
38’: Δυνατό σουτ του Χαριστέα από πλάγια δεξιά θέση, ο Ίζακσον μπλοκάρει τη μπάλα
44’: Μακρινό σουτ του Μπασινά, ο Ίζακσον διώχνει με δυσκολία τη μπάλα σε κόρνερ
48’: Ο Βίλχελμσον «σπάει» το τεχνητό οφσάιντ, μπαίνει από πλάγια αριστερά στην ελληνική περιοχή αλλά το πλασέ που κάνει πάνω από τον Νικοπολίδη περνάει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Έλληνα τερματοφύλακα
61’: Ο Ίζακσον προλαβαίνει με έξοδο να μπλοκάρει τη μπάλα προ του Κυργιάκου ύστερα από σέντρα του Καραγκούνη
62’: Από λάθος του Μέλμπεργκ σε πίεση του Κατσουράνη η μπάλα φτάνει στον Καραγκούνη που βγαίνει απέναντι στον Ίζακσον, αλλά ο Νίλσον με προβολή τον σταματάει το σουτ που επιχειρεί, η μπάλα από την κόντρα καταλήγει και πάλι στον έλληνα μέσο που προσπαθεί και πάλι με σουτ να σκοράρει αλλά εκ νέου η μπάλα κοντράρει σε αμυντικούς της Σουηδίας.
63’: Μακρινό σουτ του Νίλσον δεν ανησυχεί τον Νικοπολίδη
67’: Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με απίστευτο σουτ στην κίνηση, από πάσα του Λάρσον, στέλνει τη μπάλα στο δεξί «παραθυράκι» του Νικοπολίδη και κάνει το 1-0 για τους Σουηδούς
72’: Ο Χάνσον κάνει το 2-0 όταν μετά από διπλή κόντρα μπροστά στην εστία του Νικοπολίδη στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Έλληνα πορτιέρτο, ο οποίος δευτερόλεπτα πριν είχε αποκρούσει το πλασέ του Λάρσον σε τετ α τετ που είχε βγει ο έμπειρος επιθετικός.
87’: Ο Ίζακσον διώχνει τη μπάλα σε κόρνερ μετά από δυνατό σουτ του Τοροσίδη μέσα στη μικρή περιοχή