Ήταν μεσημέρι της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου, όταν ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέθηκε τη δευτερη ΆΕΚ με 2 βαθμούς λιγότερος.Η ανυπομονησία του κόσμου ήταν μεγάλη.Ο φανατισμός ήταν μεγάλος και ο Τύπος ασχολήθηκε εκτενώς όλη την βδομάδα που πρηγήθηκε με το παιχνίδι, η έκβαση του οποίου θα έκρινε σε μεγάλο ποσοστό το Τίτλο.
Το ντέρμπι ξεκίνησε στις 3.15 .Τα γκολ έπεφταν βροχή!Το σκορ στο 84 έδειχνε 6-0 υπέρ του Ολυμπιακού.Οι φίλοι του Ολυμπιακού παραληρούσαν.Το ματς ήθελε 2 λεπτά να τελειώσει όταν κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού άρχισαν να φευγουν σα τρελοί από χαρά.. Ήθελα να μεταβούν στη Θύρα 1 και να πανηγυρίσουν με τους παίκτες , όταν αυτοί θα αποχωρούσαν από το γήπεδο.
Κάποιος από τους φιλαθλους γλίστρησε και έπεσε στα σκαλοπάτια που οδηγούσαν προς την έξοδο.Δυστυχώς η καγκελόπορτα της "θύρας 7" ήταν μισάνοιχτη.Η συνέχεια ήταν δραματική.Δεκάδες άτομα ο ένας έπεφταν πάνω στον άλλον.Ελτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης.Πέντε λεπτά μετά οι αστυνομικοί που βρισκόταν έξω από τη θύρα κατάφεραν να ξεκολήσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν αρκετό κόσμο.Το κακό όμως είχε ήδη γίνει.Βρέθηκαν 19 νεκροί και λίγο αργότερα στο Τζάνειο νοσοκομείο εξέπνυσαν άλλοι 2.
Κανείς δεν την τιμωρήθηκε κανείς δεν πήρε ποτέ την ευθύνη για το αιματοκύλισμα της "7"/ Κανείς δεν απάντησε στους γονείς," Γιατι χάθηκαν τα παιδιά τος". ¨οπως κανεί ς δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί ηταν μισάνοιχτη η καγκελόπορτα της "7";
Η μνήμη των 21 αδικοχαμένων φιλάθλων τιμάται κάθε χρόνο από τους παράγοντες, τους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και τους φίλους του Ολυμπιακού.
- Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών),
- Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών),
- Ηλίας Παναγούλης (17 ετών),
- Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ),
- Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών),
- Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών),
- Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών),
- Νίκος Φίλος (19 ετών),
- Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών),
- Βασίλης Μάχας (20 ετών),
- Ευστράτιος Πούπος (20 ετών),
- Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών),
- Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών),
- Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών),
- Κώστας Καρανικόλας (26 ετών),
- Μιχάλης Μάρκου (27 ετών),
- Κώστας Μπίλας (28 ετών),
- Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών),
- Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών),
- Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών),
- Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)
Μία από τις μεγαλύτερες νίκες του Ολυμπιακού συνδυάζεται με την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της ομάδας. Το 6-0 ίσως και να μην το θυμάται κανείς… Τα 21 θύματα όμως έχουν μείνει για πάντα χαραγμένα στις μνήμες των φίλων του Ολυμπιακού. Από τότε το σύνθημα «Αδέλφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» δονεί το Καραϊσκάκη.
Μόλις το ημερολόγιο δείξει 8 Φεβρουαρίου, τα ρολόγια σταματάνε και ο χρόνος γυρίζει πίσω, σε εκείνο το θλιμμένο απόγευμα της Κυριακής, όπου 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους για τη μεγάλη τους αγάπη: τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, αυτοί που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία δεν βρέθηκαν ακόμη και φυσικά παραμένουν ατιμώρητοι…
Η μνήμη των 21 νεκρών τιμάται κάθε χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου, όχι μόνο από συγγενείς αλλά και από φιλάθλους, παίκτες τεχνική ηγεσία και παράγοντες του Ολυμπιακού. Κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου οι σημαίες του Ολυμπιακού κυματίζουν μεσίστιες στο Καραϊσκάκη και τελείται επιμνημόσυνη δέηση έξω από τη Θύρα 7, ενώ γίνεται προσκλητήριο νεκρών με τα ονόματά των αδικοχαμένων παιδιών και τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν «παρών»…
Μάλιστα στον αγώνα με τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ, οι οπαδοί των δύο ομάδων, προέβησαν σε ανάρτηση πανό με αμοιβαία συνθήματα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε για τα 96 θύματα στο Χίλσμπορο (15/4/1989), συνδέοντας τη «μαύρη μέρα» των Άγγλων με τους νεκρούς της Θύρας 7 (8/2/1981): «Δεν σας ξεχνάμε ποτέ, 96+21». Από την πλευρά τους, οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν αναρτήσει πανό για τα αδικοχαμένα παιδιά της Θύρας 7: «H Λίβερπουλ θυμάται τους 21 φίλους της Θύρας 7».
Από το 2002 η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιείται πίσω από το Καραϊσκάκη, στην «Πλατεία Θυμάτων Θύρας 7», όπου γίνεται και κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο θυμάτων της Θύρας 7».
Ο επίσημος Ολυμπιακός ζητάει εδώ και χρόνια να τιμωρούνται οι ομάδες που οι οπαδοί τους αναφέρονται με υβριστικά συνθήματα σε αυτά τα παιδιά, αλλά δεν το έχει πετύχει…
Ό,τι και κι αν γραφτεί και από οποιονδήποτε, ποτέ δε θα έχει το ρεαλισμό και το «άγγιγμα» των λόγων από αυτούς που βρέθηκαν σε αυτό το μοιραίο χτύπημα της μοίρας και πόσο μάλλον εκείνων που είδαν το…τέλος, αλλά δεν έφτασαν σε αυτό, που είδαν το ρολόι σταματάει στις 16:58, αλλά το «ξανακούρδισαν» και συνέχισαν…
Ο Ηλίας Λύτρας, ήταν τότε 18 χρόνων και από τους πρώτους που έπεσαν και είδαν την πόρτα κλειστή. Τι θυμάται; Πράγματα που μάλλον θα ήθελε να ξεχάσει η ακόμα καλύτερα, αν μπορούσε να αποτρέψει: «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε, άρχισαν να πέφτουν από πάνω μας ένας, δύο, τρεις…, δέκα…, εκατό…»