Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Όχι άλλη ξεροκεφαλιά- Αλλαξέ το τώρα!

Ένα απ' τα κύρια χαρακτηριστικά των ανθρώπων που σκέφτονται κριτικά είναι η τάση τους να αλλάζουν γνώμη όταν θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτό. Οι σωστά σκεφτόμενοι θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψη τους όταν ανακαλύψουν κάποιον καλύτερο. Με άλλα λόγια ωθούνται απ' τη λογική!

Ωστόσο , πολύ λίγοι άνθρωποι είναι λογικοί υπό την πλήρη έννοια της λέξης και ακόμα λιγότεροι αλλάζουν πρόθυμα τις απόψεις τους ή δέχονται να ακούσουν τις απόψεις εκείνων με τους οποίους διαφωνούν. Αυτό συμβαίνει γιατί το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι φύσει ορθολογικό. Για να μάθει να σκέφτεται ορθολογικά, πρέπει να εκπαιδεύσει τον εαυτό του. Οι υποθεσεις και τα συμπεράσματα των ανθρώπων δεν είναι κατ' ανάγκη ορθολογικά. Ωστόσο, οι περισσότεροι τ' αντιμετωπίζουν ως τέτοια, με αποτέλεσμα να προσκολλώνται σε αυτά χωρίς να εξετάζουν τη βασιμότητα ή την αληθοφανειά τους. Με λίγα λόγια, το μυαλό συνήθως απορρίπτει ή αποδέχεται μια άποψη ή ένα επιχείρημα ανάλογα με το αν ήδη πιστεύει σε αυτά.

Για να το πω διαφορετικα, το μυαλό είναι απ' τη φύση του μάλλον άκαμπτο. Συχνά μάλιστα απορρίπτει κάθε λογική άποψη ή επιχείρημα ( ειδικά όταν αντιτίθενται σ' αυτά που ήδη πιστεύει).

Για να γίνεται πιο λογικός, πρέπει να σκέφτεσται πάντα ότι μπορεί να κάνετε λάθος και ότι άλλοι μπορεί να έχουν δίκιο. Πρέπει να αλλάξετε γνώμη όταν το απαιτεί η κατάσταση, και, βέβαια, να αναγνωρίζετε ότι δεν έχετε τίποτα να χάσετε ή αν παραδεχτείτε το λάθος σας. Αντίθετα, το κέρδος σας θα είναι μεγάλο!