Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΦΟΙ,Ο ΟΜΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ο "Ομφαλός", το κέντρο της Γης,όπως οι αρχαίοι πίστευαν, ήταν στους Δελφούς.

Ο Ομφαλός είναι καλυμμένος με ένα πλέξιμο από μάλλινες
κορδέλες, το ονομαζόμενο "αγρηνόν". Σύμφωνα με την
παράδοση, ο Ομφαλός ήταν ο τάφος του δράκοντα Πύθωνα,
γιου της Γης, τον οποίον σκότωσε ο θεός Απόλλων, για να
καταλάβει το Μαντείο.
Σύμφωνα με άλλους, ο Δίας άφησε
ελεύθερους δύο αετούς από τα πέρατα του σύμπαντος, για
να βρουν το κέντρο της γης
. Πέταξαν και συναντήθηκαν
στους Δελφούς, στον Ομφαλό.Ο θρύλος λέει ότι οι Δελφοί ήταν το σημείο που συναντήθηκαν οι δύο αετοί. όταν ο Δίας τους έστειλε να πετάξουν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Σ'αυτό το σημείο ο Δίας έριξε τον ιερό βράχο και οι Δελφοί έγιναν γνωστοί στα πέρατα του τότε κόσμου ως ο ομφαλός της Γης, το κέντρο του κόσμου.
Πριν όμως γίνει αυτό γεγονός, αυτή ήταν η περιοχή που ζούσε η θεά Γαία με τον προστάτη της και γιό της, το ερπετό Πύθωνα. Ο Απόλλωνας γιός του Δία έφυγε από τον Όλυμπο με σκοπό να σκοτώσει τον Πύθωνα και να κατακτήσει αυτό το όμορφο και ιερό μέρος.
Ο Απόλλωνας Θεός της χάρης, της μουσικής, του φωτός και της καλλιτεχνίας με την σφαγή του Πύθωνα έδωσε στους Έλληνες τον θρίαμβο της κατατρόπωσης του πωτόγωνου ενστίκτου, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην άνθηση και στην πραγματοποίηση καλλιτεχνιμάτων σε όλους τους τομείς της μουσικής, γλυπτικής, συγγραφής και του τραγουδιού.
Μετά την σφαγή του Πύθωνα ο Απόλλωνας αυτοεξορίστηκε με σκοπό την αυτοτιμωρία και τον εξαγνισμό του, πριν επιστρέψει νικητής στους Δελφούς.
Δέλφις σημαίνει στ' αρχαία Ελληνικά Δελφίνι, και γι' αυτό οι Δελφοί ονομάστηκαν έτσι. Προς τιμή του δελφινιού, και αυτό γιατί αυτή τη μορφή πήρε ο Απόλλωνας κατά το ταξίδι της επιστροφής του, οδηγώντας το καράβι με τους Κρήτες ναυτικούς με σκοπό να μείνουν στους Δελφούς για να χτίσουν το ιερό του και να γίνουν οι ιερείς του.
Με την επιστροφή του ο Απόλλωνας στέφηκε επισήμως προστάτης και άρχοντας των Δελφών. Στο σημείο που έγινε η σφαγή του Πύθωνα, τοποθετήθηκε ο ομφαλός βράχος. Ο ομφαλός σημαίνει "κέντρο της γής" και εκεί ήταν το Ιερό Μαντείο των Δελφών.
Η Ακρόπολη και η Αφαία απέχουν από τον ναό του Ποσειδώνα περίπου 44 χλμ σε ευθεία γραμμή και από τους Δελφούς, 121 χλμ !! Οι Δελφοί ισαπέχουν από τη Δωδώνη και το Δίον (περίπου 195 χλμ). Επίσης, από την Ολυμπία και την Ακρόπολη (περίπου 121 χλμ).

Οι ναοί αυτοί σχηματίζουν ανά δύο ένα ισοσκελές τρίγωνο με τους Δελφούς. Όλα τα παραπάνω ήταν ιεροί τόποι των Αρχαίων Ελλήνων και η πραγματική ηλικία της ιερότητάς τους δεν μπορεί να διαπιστωθεί, καθώς έχουν βρεθεί κτίσματα από παλιές περιόδους αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπήρξαν κι άλλα, ακόμα παλαιότερα. Για την Ακρόπολη, για παράδειγμα, εικάζεται ότι ήταν τόπος λατρείας ήδη από το 2000 πΧ. Αυτή, λοιπόν είναι η πραγματική έννοια του "Ομφαλού" !!