Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Το ασθενικό φύλο νίκησε το δυνατό

 Κυριακή των μυροφορων σήμερα και το ευαγγελικό ανάγνωσμα κάνει αναφορά για την επίσκεψη των Μυροφόρων γυναικών «λίαν πρωί της μιας Σαββάτων» στο μνημείο όπου ήταν ενταφιασμένος ο Ιησούς(τουλάχιστον έτσι πίστευαν οι μαθητριες). Αργότερα πληροφορήθηκαν από τον τον Άγγελο και άκουσαν το χαρμόσυνο άγγελμα «ηγέρθη ούκ έστιν ώδε».

 Θέλω να αναφερθω στο τροπάριο της ημέρας που ο υμνογράφος αναφέρει : «φύσις ασθενής τήν ανδρείαν ενίκησεν ότι γνώμη συμπαθής τώ Θεώ ευηρέστησε» που θα πεί " το γυναικείο φυλο νίκησε το αντρικό" Τι ωραίοι στίχοι!

Τι πραγματικά συνέβη και τι εορτάζουμε σημερα;
Όταν κάποιο προσωπό μας πεθαίνει (όπως στην παρούσα στιγμή ο Ιησούς πάνω στο ΣΤΑΥΡΟ , όλοι του συμπαραστεκόμαστε) τον περιποιούμαστε, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να μείνει ευχαριστημένος για όσα λεπτά του απομένουν. Στην συνέχεια, όταν νεκρωθή, συνεχίζουμε την περιποιηση του σωματός του ωστε να αναπαυθεί η ψυχούλα του. Τελούμε επίσης τριήμερα,τρισάγια, μνημοσυνα κτλ.

Αντιθέτως, ο Ιησούς που περνούσε φριχτά μαρτυρια εκείνη την ωρα δεν του συμπαρασταθηκε κανείς. Μέχρι και ο μεγαλύτερος τον αποστόλων,Πέτρος, δηλαδή βράχος της πίστεως  , αρνηθηκε τον Κύριο. Όλοι οι μαθητές του μόλις παρέδωσε το πνεύμα ο Κυριος στο Πατέρα του κρυφτηκαν και κλειδομπαρώθηκαν μέσα σε ένα σπίτι, διοτι ντρέποταν και φοβουταν τους Εβραίους. Εξαίρεση όμως σε αυτό το συμβάν αποτέλεσαν κάποιες γυναίκες, οι οποιες ηταν μαθητριες του Κυρίου μας.Ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η του Ιακώβου & η Σαλώμη τον Τάφον του Κυρίου οι οποίες «κατέλαβον» & έλαβαν τον μισθό της φιλοθεΐας τους & την αμοιβή της ανδρείας τους, όταν άκουσαν από τον Άγγελο «ο Σωτήρ εξανέστη του Μνήματος».Με άλλα λόγια, οι γυναίκες φέρθηκαν αντρικεια ενώ οι άντρες όχι. Οι γυναίκες υπερνικησαν χαριν της πιστεως τους το φόβο, αντιθετως οι άντρες υποδουλώθηκαν σε αυτόν