Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τα γεγονότα τα οποία ξεκίνησαν να θυμίσουμε ότι άρχισαν στις 8/8/08.ΙΗΣΟΥΣ = Ι+Η+Σ+Ο+Υ+Σ = 888

Η ΑΜΠΧΑΖΙΑ ΖΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Το κοινοβούλιο της Αμπχαζίας ενέκρινε την πρόταση του Αμπχαζού προέδρου να ζητήσουν από τη Ρωσία την επίσημη αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητο κράτος.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ


Ασελγούσε στην 12χρονη κόρη του!!!


Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη της Μαγνησίας, μετά τη σύλληψη 38χρονου άνδρα, μετά από καταγγελία της 36χρονης συζύγου του, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου για ασέλγεια σε βάρος της 12χρονης κόρης τους. Το φρικιαστικό περιστατικό, για την οικογένεια της «διπλανής πόρτας» όπως χαρακτηρίζεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αποκαλύφθηκε χθες το πρωί, όταν η 36χρονη σύζυγος κατήγγειλε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ότι ο 38χρονος σύζυγός της, ασελγούσε στην 12χρονη κόρη τους εδώ και δύο χρόνια, όπως της είχε αναφέρει η ανήλικη. Ο 38χρονος εργάτης, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως δεν εργάζεται, συνελήφθη και κρατείται στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Εισαγγελέως υπηρεσίας. Η καταγγελία Σύμφωνα με πληροφορίες, η 12χρονη, που φέτος τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, πριν από διάστημα δύο – τριών μηνών, ανέφερε στην μητέρα της, ότι ο πατέρας της ασελγούσε σε βάρος της όταν αυτή απουσίαζε από το σπίτι. Αρχικά η μητέρα έμεινε σοκαρισμένη, ωστόσο στη συνέχεια προσπάθησε να διαπιστώσει αν τα όσα φριχτά της ανέφερε η κόρη της, ίσχυαν. Χθες το πρωί η μητέρα μετέβη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και κατήγγειλε το γεγονός, καθώς διαπίστωσε για ακόμη μία φορά αλλαγή στην συμπεριφορά της κόρης της. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα όσα ειδεχθή γίνονταν στο σπίτι, πραγματοποιούνταν εν τη απουσία της.


Η ίδια δεν εργάζεται, αλλά όπως τουλάχιστον φέρεται να της εκμυστηρεύτηκε η κόρη της, όλα όσα συνέβησαν, σημειώθηκαν κατά τα χρονικά διαστήματα που απουσίαζε για διάφορες οικιακές εργασίες. Από ό,τι έχουν καταφέρει να συλλέξουν οι αστυνομικοί της υπηρεσίας, τα ειδεχθή περιστατικά δεν είχαν συχνότητα, αλλά γίνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η μικρή δεν είχε καταγγείλει το γεγονός, από την πρώτη φορά, καθώς φοβόταν τη συμπεριφορά του πατέρα της, ωστόσο όπως προκύπτει το τελευταίο χρονικό διάστημα, εισερχόμενη και στην προεφηβική ηλικία είχε αλλάξει άρδην η συμπεριφορά της. Βυθισμένη σε σκέψεις, απομονωμένη και με έντονες μελαγχολικές τάσεις, στοιχεία που είχαν κινήσει την περιέργεια της μητέρας της, που την ρωτούσε συχνά – πυκνά τι συμβαίνει.


Η κόρη της αρχικά δεν της απαντούσε και η ίδια πίστευε ότι επρόκειτο για τις συμπεριφορές που παρουσιάζονται στις προεφηβική και εφηβική ηλικία. Η 12χρονη ωστόσο, δεν άντεξε και πριν από λίγο καιρό εκμυστηρεύτηκε τα όσα συνέβαιναν στην μητέρα της, η οποία κατήγγειλε το γεγονός. Η ανήλικη βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και σήμερα αναμένεται να εξεταστεί τόσο από ψυχολόγους, όσο και από γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου, οι οποίοι θα διαγνώσουν για τις ασελγείς πράξεις.


Ο πα-τέρας

Κατά τη σύλληψή του ο 38χρονος δεν έφερε καμία αντίσταση στους αστυνομικούς και εξεταζόμενος αρνήθηκε ότι έχει προχωρήσει σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της κόρης του. Παραδέχθηκε, ωστόσο ότι έδειχνε πατρική τρυφερότητα στην κόρη του και τίποτα παραπάνω. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η οικογένεια δεν έδειχνε να έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Χαρακτηρίζεται ως μέση οικογένεια της διπλανής πόρτας, η οποία έχει ακόμη ένα μικρότερο παιδί, ενώ και ο 38χρονος δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές αρχές. Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, η οποία θα αποστείλει σήμερα το φάκελο της δικογραφίας στην Εισαγγελία Βόλου.

<< ΕΙΣΑΙ ... ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΣΕΙΣ >>

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όταν αστυνομικός γνωστός γιά τα κόκκινα φρονήματά του απαγόρευσε σε κοπέλλα την έξοδο από την χώρα διότι στην κυπριακή της ταυτότητα έγραφε ότι έχει Ελληνική ιθαγένεια.Να σημειωθεί πως πριν από δύο μήνες η συγκεκριμένη Κύπρια - από Ελλαδίτη πατέρα - ταξίδευσε με την ίδια ταυτότητα στην Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα

.Στις έντονες διαμαρτυρίες της νεαρής , ο αγενέστατος αστυνομικός απάντησε ως εξής : << Εσύ είσαι... καλαμαρού ,δεν δικαιούσαι να ταξιδεύσεις στην Ελλάδα με κυπριακή ταυτότητα >> .Προσέξτε ύφος και ήθος ανθρώπου που τοποθετήθηκε στην πύλη εξόδου ενός ευρωπα'ι'κού κράτους !! . Είναι φανερό ότι γιά τον κομμουνιστή αστυνομικό οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Ελληνισμό αποτελεί κόκκινο πανί γιά τον ίδιο.

Τελικά η κοπέλλα δεν μπόρεσε να ταξιδεύσει στην μητέρα Ελλάδα , έχασε την πτήση της και τις προγραμματισμένες διακοπές της , διότι έχει την Ελληνική ιθαγένεια και έπεσε πάνω στον κομμουνοτραφή αστυνομικό .Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό του ανθελληνικού κλίματος που επικρατεί στην Κύπρο του Χριστόφια όπου οι αστυνομικοί και στρατιωτικοί που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ , προωθούνται σε θέσεις κλειδιά έτσι ώστε η κυβέρνηση να ελέγχει πλήρως την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ

Πιθανή η αναβολή του φετινού ISD Memorial Festival


Πιθανή είναι η αναβολή του φετινού festival προς τιμήν του Ian Stuart Donaldson, frontman της θρυλικής μπάντας των Skrewdriver, ύστερα από σχετικές κινήσεις των Γερμανών συναγωνιστών, καθώς η ίδια ημερομηνία που θα γινόταν το festival συμπίπτει με τη μεγάλη συγκέντρωση των Εθνικιστών στο Dortmund της Γερμανίας, με κεντρικό σύνθημα "Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους πολέμους της επιθετικότητας". Στο παρακάτω site θα βρείτε πληροφορίες για το θέμα αυτό που θεωρείται από τα πιο σημαντικά, "Antikriegstag 2008". Οι διοργανωτές καλούν ανοικτά σε μποϋκοτάρισμα της συναυλίας, καθώς η παρουσία των συναγωνιστών στην πορεία είναι πολύ σημαντική.


Επιπλέον και το site http://www.isd28.com/ ανακοίνωσε σχετικά: "The overlap of the ISD Memorials and the anti-war day demonstration in Dortmund were not intended, but for organizational reasons were not differently possible. We would not like to hold anybody from it to a demonstration to go. It is also possible in unseen eyes to visit both meetings."

ΜΕΤΩΠΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Αντιμετωπίζουν την λαθρομετανάστευση με… «Κέντρα Φιλοξενίας»

Ανάμεσα στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και κατά συνέπεια και η πατρίδα μας σήμερα, στέκει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης για το οποίο οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλάβει ουδεμία δραστική πρωτοβουλία καταπολέμησης του φαινομένου που προκαλεί αλυσιδωτούς κοινωνικούς τριγμούς σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει συγκεκριμένες θέσεις επάνω στο θέμα και μάλιστα από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του ‘90, πριν ακόμα έρθουν στην χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι λαθρομετανάστες…Είναι γεγονός ότι ακόμα και τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ που σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που η Ελλάδα βιώνει, είναι κάτι παραπάνω από θλιβερά. Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές του υπουργείου, 112.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της πατρίδας μας μόνο το έτος 2007! Όπως μπορείτε να φανταστείτε ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος εφόσον είναι αδύνατον να υπάρξει ακριβής καταγραφή.

Ενημερωθήκαμε από τον Τύπο, ότι τον μήνα Οκτώβριο και υπό την προεδρία της Γαλλίας, η Ε.Ε. θα προωθήσει το «Σύμφωνο για την Μετανάστευση». Στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Π. Παυλόπουλος προανήγγειλε την δημιουργία νέων Κέντρων Φιλοξενίας σε συνεργασία με την ΕΕ, προκειμένου, όπως επισήμανε, να μην υπάρξουν τα φαινόμενα που υπήρξαν στο παρελθόν, δεδομένου -όπως είπε - ότι η Ελλάδα οφείλει, κατά την παράδοση, τον πολιτισμό της και την δημοκρατία της, να συμπεριφερθεί σε όλους σύμφωνα με τις ανθρώπινες αξίες.

Κάπως έτσι λοιπόν πέρασε η εντύπωση στα ΜΜΕ, ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα… Καμία αναφορά στα «φθηνά εργατικά χέρια» που θέλουν οι πλουτοκράτες, κανένα μέτρο βελτίωσης της φύλαξης των συνόρων… ΤΙΠΟΤΕ. Η λύση της Ε.Ε. είναι περισσότερα «Κέντρα Φιλοξενίας» και με αφετηρία τις ανθρώπινες αξίες που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται με αυτόν τον τρόπο τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας θα συνεχίσουν να… φιλοξενούν χιλιάδες λαθρομεταναστών με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην πραγματικότητα τα χειρότερα έπονται και ακόμα οι πλέον «ακραίες» και «φασιστικές» προβλέψεις των αρχών της δεκαετίας του ‘90 δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το μέγεθος του προβλήματος λίγα χρόνια μετά… Αν η Ευρώπη δεν ακολουθήσει άμεσα μία αυστηρή γραμμή καταπολέμησης της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, ας μην περιμένουν οι Ευρωπαίοι και πολύ περισσότερο οι Έλληνες καμία κοινωνική ειρήνη, δικαιοσύνη ή λύση στο Ασφαλιστικό στον ορίζοντα.

ΕΙΔΑΝ "ΧΑΣΤΟΥΚΙ" ΤΟΥ ΟΗΕ...

Δεν ξέρουν να διαβάζουν ή δεν ξέρουν να σκέπτονται;

Αφού κοντεύουν να μας τρελλάνουν τα παπαγαλάκια του συστήματος κι αφού ο Αντένα του Κυριακού είδε μέχρι και... "χαστούκι" του ΟΗΕ στον Γκρουέφσκι, αποφασίσαμε να "ΣΥΛΛΑΒΙΣΟΥΜΕ" τα επίμαχα σημεία της απαντητικής επιστολής του Γ.Γ. του ΟΗΕ στον ΓΕΝΙΤΣΑΡΟ από την Φλώρινα. Λέει λοιπόν ο Μούν..

.Έχω συνείδηση του ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, (Έχω συνείδηση δηλαδή πως υπάρχει "μακεδονικό έθνος", "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα και μακεδονική εκκλησία όπως μου λέτε στην επιστολή σας) τα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας (Αλίμονο... τη θέση του Ανάν έχει πάρει ο άνθρωπος). Ελπίζω ότι με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, (αφού δηλαδή η Ελλάδα υποχωρήσει και παραχωρήσει προς χρήση τον όρο Μακεδονία) θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες σχέσεις, (νέες δηλαδή συνομιλίες με νέα θέματα στην ατζέντα) οι οποίες θα συμβάλουν στη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, καθώς και στην ενδεχόμενη επίλυσή τους (εις βάρος βέβαια της Ελλάδας και των συμφερόντων της)

Όποιος κατορθώνει και διαβάζει τελείως διαφορετικά τα παραπάνω μόνο ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ μπορεί να είναι... Εξ' άλλου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεν φαίνεται να θέλει να κρύψει τον ενθουσιασμό του και αποχαιρετά τον Γκρουέσκι αναζητώντας κι άλλες επιστολές και θέσεις του εις βάρος της Πατρίδας μας ασφαλώς...

«Χαιρετίζω την πρόθεσή σας να με ενημερώσετε για τις θέσεις της χώρας σας σχετικά με διάφορα ζητήματα και εκτιμώ τη συμβολή σας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με εσάς και μέλη της κυβέρνησής σας για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

Η αντίδραση της Ελληνικής Πολιτικής σκηνής είναι να παρουσιάζει ως νίκη την απάντηση του Μούν, ενώ απίστευτο θράσσος επιδεικνύει και η Χαριλάου Τρικούπη αφού το Μακεδονοκτόνο ΠΑΣΟΚ τόλμησε να βγάλει ανακοίνωση για το θέμα το οποίο επιχηρεί να εκμεταλευτεί πολιτικά. Τα γνωστά πολιτικά τσογλάνια -Δεξιά κι Αριστερά- έχουν πιάσει ήδη δουλειά και προπαγανδίζουν τις βρωμιές τους στην Κοινωνιά και στο Ιντερνέτ... Αντιδράστε τώρα....

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Νο 2


Στην νέα ψυχροπολεμική περίοδο που διανύουμε οι δύο αντίπαλοι, Ρώσοι και Αμερικανοί, επιστρατεύουν την δύναμη της εικόνας για να δείξουν τις ικανότητές τους. Στο βίντεο μία ρώσικη άσκηση με τα «περίεργα» άρματα μάχης Τουγκούσκα πραγματικά κόβει την ανάσα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗ ΒΑΪΚΑΛΗ


Τα μίνι υποβρύχια που εξερευνούν την λίμνη Βαϊκάλη ανακάλυψαν σε 850 μέτρα βάθος ρήγμα από το οποίο βγαίνει πετρέλαιο. Ανακάλυψαν επίσης ότι από αυτό το πετρέλαιο τρέφονται μικροοργανισμοί! Οι επιστήμονες πήραν δείγματα πετρελαίου για ανάλυση.Περίεργο πράγμα. Όπου και να πας στην γη ανακαλύπτεις πετρέλαιο. Μόνο στην Ελλάδα μας έπεισαν ότι δεν υπάρχει!

Φίλιππος ΙΙ : Ο μεγαλύτερος βασιλιάς της Ευρώπης

Μια εξαίρετη βιογραφία του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας από τον καθηγητή Ιαν Γουόρθινγκτον, όπου ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρουσιάζεται ως μία από τις πλέον εξέχουσες ιστορικές φυσιογνωμίες.Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα παιδιά σπουδαίων γονέων είναι καταδικασμένα να ζουν στη σκιά τους και πως η ιδιοφυΐα - πόσο μάλλον η μεγαλοφυΐα - δεν μεταβιβάζεται. Οι εξαιρέσεις είναι πολύ λίγες - και μία από αυτές, σύμφωνα με τον Ιαν Γουόρθινγκτον, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Missouri-Columbia, είναι η περίπτωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας. Εδώ ο πατέρας, μολονότι σημαντική μορφή, πέρασε ιστορικά στο περιθώριο και κατά κάποιον τρόπο τον σκέπασε η μετέπειτα γιγάντια σκιά του γιου του. Από τη σκιά θέλησε, όπως λέει, να τον βγάλει ο Γουόρθινγκτον γράφοντας τη βιογραφία του, στο προοίμιο της οποίας δεν διστάζει να τον ονομάσει (έστω και προσθέτοντας ένα ερωτηματικό στο τέλος) «τον μεγαλύτερο βασιλιά της Ευρώπης».Εύλογα λοιπόν το βιβλίο ξεκινά με τη μάχη της Χαιρώνειας το 338, μάχη πολύ πιο φονική από όσο πιστεύεται, στην οποία κρίθηκε η πορεία του ελληνισμού αλλά και η ιστορική εξέλιξη του τότε γνωστού κόσμου. (Αυτό το τελευταίο λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα απίστευτα που πέτυχε αμέσως μετά ο Μέγας Αλέξανδρος.)Τι κρίθηκε ωστόσο σε εκείνη τη μάχη; Πρώτα πρώτα η μοίρα της Ελλάδας. Αν δεν νικούσε ο Φίλιππος, οι ελληνικές πόλεις κατά πάσα πιθανότητα και για μεγάλο διάστημα θα διατηρούσαν την αυτονομία τους. Ο «ιμπεριαλιστής Μακεδών» δεν θα κατέβαινε ξανά κάτω από τον Ολυμπο (το φυσικό σύνορο της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα) και οι Ελληνες δεν θα έχαναν την ελευθερία τους. Αλλά ενδεχομένως να μην είχε δημιουργηθεί και η μακεδονική αυτοκρατορία.Η Ιστορία φυσικά δεν γράφεται με υποθέσεις. Οταν ωστόσο αξιολογείται το έργο των μεγάλων φυσιογνωμιών οι υποθέσεις είναι αναπόφευκτες και μας βοηθούν να εκτιμήσουμε όχι μόνο την πορεία των γεγονότων, αλλά και την αξία των πραγματικών επιτευγμάτων.Το πρώτο κράτος-έθνοςΤι πέτυχε όμως στα 20 χρόνια της βασιλείας του ο Φίλιππος; Πρώτα πρώτα παρέλαβε το 359 ένα βασίλειο που βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και το κατέστησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της εποχής. (Η μακεδονική πολεμική μηχανή δεν ήταν δημιούργημα του Αλεξάνδρου αλλά του Φιλίππου.) Το μακεδονικό βασίλειο πριν από αυτόν δεν είχε κεντρική διοίκηση, διέθετε αδύναμο στρατό, δεν υπήρχε οργανωμένη οικονομία, δεν υφίστατο καμία κοινωνική και πολιτική ενότητα, στο εσωτερικό της βασιλικής αυλής οι έριδες και οι συγκρούσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο, για τούτο και κάθε τόσο γειτονικές φυλές όπως και ελληνικές πόλεις-κράτη (η Αθήνα και η Θήβα λ.χ.) εισέβαλλαν και το λεηλατούσαν. Το χάος που παρέλαβε ο Φίλιππος κατόρθωσε σε ελάχιστο χρόνο να το μετατρέψει στο πανίσχυρο μακεδονικό κράτος που βοήθησε τον Αλέξανδρο να κατακτήσει τον τότε γνωστό κόσμο. Μολονότι πασίγνωστο, ακόμη και στην Ελλάδα ξεχνάμε ότι το σχέδιο για την επίθεση εναντίον της Περσίας και την κατάκτηση της Ασίας ήταν του Φιλίππου - και ας επέπρωτο να το εφαρμόσει ο γιος του. Βεβαίως, σε τίποτε δεν μειώνει την ιδιοφυΐα του Αλεξάνδρου το γεγονός ότι παρέλαβε έναν στρατό ικανό να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο.Ο Γουόρθινγκτον τονίζει ότι το βασίλειο που ο Φίλιππος πρώτα το έσωσε, κατόπιν το στερέωσε και στη συνέχεια το κατέστησε κυρίαρχο στην εποχή του υπήρξε το πρώτο κράτος-έθνος της Ευρώπης. Δημιούργησε συνεκτικές δομές χρησιμοποιώντας ταυτοχρόνως στρατιωτικά και πολιτικά μέσα, και ο χαρακτήρας του βασιλείου του ήταν αναγνωρίσιμος από εχθρούς και φίλους, ενώ η ισχύς του απεδείχθη ικανή να διαλύσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία όπως η περσική. Εδώ ο συγγραφέας υποβάλλει ένα ερώτημα που θα το έλεγε κανείς πρωθύστερο: Ηταν άραγε ο Φίλιππος ο ιμπεριαλιστής που ο Δημοσθένης μάς αφήνει να πιστέψουμε στους Φιλιππικούς του ή ο συνεπής βασιλιάς που έστησε στα πόδια του ένα κράτος το οποίο είχαν ρημάξει οι εσωτερικές διαμάχες και οι επιθέσεις των γειτονικών φυλών και αγωνιζόταν να επιβιώσει; Μήπως ήταν και τα δύο;
Αριστος διπλωμάτης

Στο βιβλίο αυτό, το οποίο είναι εν μέρει βιογραφία και εν μέρει Ιστορία, αναδεικνύονται όλες σχεδόν οι πτυχές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του Φιλίππου, με όσα τουλάχιστον στοιχεία προσφέρουν οι αρχαίες πηγές και η νεότερη έρευνα, ιδιαίτερα αυτή που αναπτύχθηκε μετά τις ιστορικές ανασκαφές και ανακαλύψεις του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα. Αξιοποιώντας μεγάλο μέρος των διαθέσιμων στοιχείων ο συγγραφέας δεν αρκείται στο να περιγράψει το έργο που επιτέλεσε ο Φίλιππος, αλλά το αναδεικνύει επισημαίνοντας κάποιες πτυχές του που κατά το παρελθόν δεν είχε τονιστεί η σημασία τους, όπως λ.χ. το ότι μετέτρεψε τους νομάδες κατοίκους του βασιλείου του σε αγρότες ή το ότι αναπτύχθηκε στην εποχή του ένα ανθηρό σύστημα από βιοτεχνίες όπου κυρίαρχη θέση είχε η υφαντουργία· ή ακόμη το ότι δημιούργησε ένα ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα κεντρικής διοίκησης, καρδιά του οποίου ήταν η μακεδονική πρωτεύουσα. Ο Φίλιππος υπήρξε επιπλέον άριστος στη διπλωματία, στους πολιτικούς και στους στρατιωτικούς ελιγμούς, γι' αυτό και διέθετε την ικανότητα στις κρίσιμες στιγμές να ξεγελά φίλους και αντιπάλους.

Εχουν ειπωθεί πολλά για τη σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα του και πολλές εικασίες διατυπώνονται ακόμη και σήμερα για το πώς σχεδιάστηκε η δολοφονία του και ποιοι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί. Την πραγματική ιστορία επί του προκειμένου ίσως να μην τη μάθουμε ποτέ, λέει ο Γουόρθινγκτον. Υπάρχουν υπόνοιες ότι τόσο η σύζυγος του Φιλίππου Ολυμπιάς όσο και ο γιος του Αλέξανδρος είχαν κάποια ανάμειξη στη δολοφονία του. Οι υπόνοιες αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Φίλιππος είχε αποφασίσει να μην πάρει μαζί του τον Αλέξανδρο όταν θα εξεστράτευε στην Ασία. Αλλά η απόφαση εκείνη δεν ήταν προϊόν κάποιας λανθασμένης εκτίμησης του Φιλίππου για τον Αλέξανδρο. Απλώς ήθελε να έχει τα νώτα του καλυμμένα όταν θα βρισκόταν σε τόσο μεγάλη απόσταση από τη Μακεδονία.
Ισχυρή οικονομία

Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει ο συγγραφέας δύο είναι τα πιο κρίσιμα, αφού σχετίζονται με την πορεία των γεγονότων μετά τον θάνατο του Φιλίππου: Πρώτον, γιατί ο Φίλιππος σχεδίασε να εισβάλει στην Ασία; Δεύτερον, πόσο μακριά σκόπευε να πάει;
Στο πρώτο ερώτημα ο Γουόρθινγκτον απορρίπτει την άποψη ότι ήθελε να νικήσει τον Μεγάλο Βασιλέα και να προσθέσει το περσικό βασίλειο στο δικό του, που θα τον βοηθούσε να θεοποιηθεί εν ζωή. Το πιθανότερο, λέει, ήταν ότι ο Φίλιππος θα έπρεπε αφενός να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα των Περσών και αφετέρου να ανταποκριθεί στην ανάγκη να αποκτήσει πλούτο για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Η οικονομική δύναμη της Μακεδονίας εκείνης της εποχής ήταν αξιοζήλευτη και το νόμισμά της το ισχυρότερο στην Ευρώπη. Ο Φίλιππος είχε αξιοποιήσει όλο τον φυσικό πλούτο (τον ορυκτό κυρίως μέσω των μεταλλείων) με τα τεχνικά μέσα που του επέτρεπαν οι τεχνικές δυνατότητες του καιρού του. Μόνο τα ετήσια έσοδα από τα ορυχεία στους Φιλίππους, λ.χ., ξεπερνούσαν τα 1.000 τάλαντα, ενώ το ετήσιο εισόδημα των Αθηναίων ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 350 π.Χ. περίπου στα 400 τάλαντα. Ο Φίλιππος ξόδευε τεράστια ποσά - οι ιστορικοί τον κατηγορούν για σπάταλο - προκειμένου κυρίως να ενισχύσει και να εξοπλίσει τον στρατό του και να τον προετοιμάσει για τη μεγάλη εκστρατεία στην Ασία. Στα τελευταία χρόνια της βασιλείας του όμως τα έσοδα από τα ορυχεία του Παγγαίου είχαν αρχίσει να μειώνονται (το μετάλλευμα προς εξόρυξη ολοένα λιγόστευε). Του χρειάζονταν επομένως έσοδα. Και αφού ο πλούτος της Περσίας ήταν αμύθητος, δεν έμενε παρά να κάνει ό,τι μπορούσε προκειμένου να περιέλθει στην κατοχή του.
Και εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο ερώτημα, το πόσο μακριά ήθελε να πάει. Ο συγγραφέας προκρίνει την εκδοχή (τη δεύτερη εναλλακτική λύση του Ισοκράτη) ότι ο μακεδόνας ηγεμών σκόπευε να κατακτήσει μόνο τη Μικρά Ασία. Πρώτα θα απελευθέρωνε τις ελληνικές πόλεις που ήταν υποτελείς στον Μεγάλο Βασιλέα των Περσών και κατόπιν στα εδάφη που θα κατακτούσε θα ανέπτυσσε μια σειρά αγροτικών αποικιών από χωρικούς οι οποίοι θα προέρχονταν από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Φίλιππος ήταν πολύγαμος. Παντρεύτηκε επτά γυναίκες και καμία από αυτές δεν τη χώρισε. Οι γάμοι του όλοι ήταν σε μεγάλο βαθμό γάμοι σκοπιμότητας, καθώς οι περισσότερες σύζυγοί του προέρχονταν είτε από περιοχές που σύντομα τις προσαρτούσε στο βασίλειό του είτε από άλλες όπου υπήρχαν προβλήματα κοινωνικής συνοχής. Καμία από τις συζύγους του δεν τη χώρισε και σε αντίθεση με τον Δαρείο, λ.χ., ο οποίος είχε 360 παλλακίδες, ο Φίλιππος χρησιμοποιούσε τους γάμους του, εκτός από τον τελευταίο, για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς (κατά πόλεμον).
«Οι Μακεδόνες ήταν Ελληνες»

Ενα βιβλίο για τον επιφανή αυτόν βασιλιά της Μακεδονίας σήμερα δεν θα μπορούσε, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών, να μην ασχοληθεί με το λεγόμενο «μακεδονικό» πρόβλημα. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στις πολιτικές επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση της πΓΔΜ από την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη διαμάχη περί το όνομα αυτής της χώρας, ο Γουόρθινγκτον στο δεύτερο παράρτημα του βιβλίου του αφιερώνει μερικές σελίδες για να πει τα αυτονόητα για εμάς - αλλά συγκεχυμένα δυστυχώς για τον μέσο πολίτη των δυτικών χωρών, όπως αντίστοιχα και για πολλούς επιστήμονες - ιστορικά και πολιτισμικά δεδομένα που διαψεύδουν κατά κραυγαλέο τρόπο τις αλυτρωτικές θεωρίες οι οποίες αναπτύχθηκαν στη γειτονική χώρα και μεταφέρθηκαν στα διεθνή fora ως θέματα προς συζήτηση. «Υπάρχουν αρκετά στοιχεία και μια ορθολογική θεωρία που δείχνει ότι οι Μακεδόνες ήταν Ελληνες» είναι η καταληκτική πρόταση του Γουόρθινγκτον στο παράρτημα αυτό.
Για ποια στοιχεία ωστόσο πρόκειται;

Ο συγγραφέας αναφέρεται πιο μπροστά σε αυτά:Οι Μακεδόνες δεν μιλούσαν καμία γλώσσα που χάθηκε ή υποκαταστάθηκε από την ελληνική, διότι αλλιώς πώς ο βασιλιάς Αρχέλαος θα καλούσε στην αυλή του τον Ευριπίδη και τον Σωκράτη από την Αθήνα αν οι υπήκοοί του δεν τον καταλάβαιναν; Τονίζει επιπλέον ότι ο Ευριπίδης έγραψε τουλάχιστον δύο έργα του στην Πέλλα και ότι εκεί πέθανε. Του δόθηκε μάλιστα η μακεδονική υπηκοότητα γιατί οι Μακεδόνες αρνήθηκαν να παραδώσουν τη σορό του στους Αθηναίους. Ο Ευριπίδης τάφηκε στη Μακεδονία.

Οι Ελληνες αποκαλούσαν τους μη Ελληνες βαρβάρους, αλλά το ίδιο έκαναν και οι Μακεδόνες. Απλούστατα, διότι και οι Μακεδόνες μιλούσαν ελληνικά. Το αν η γλώσσα τους ήταν κάποια διάλεκτος (κοντά στην αιολική, υποστηρίζει ο Γουόρθινγκτον) αυτό δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα. Και άλλες ελληνικές διάλεκτοι ομιλούνταν νοτίως του Ολύμπου.
Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια θρησκεία με τους άλλους Ελληνες και τα θέατρά τους, όπως αποδεικνύεται από τα όσα διασώθηκαν ή έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ήταν ίδια με της υπόλοιπης Ελλάδας. Και όλοι οι μακεδόνες βασιλείς συμβουλεύονταν συχνά το Μαντείο των Δελφών.

ΟΡΙΣΤΕ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ...

ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΗΕ ΣΤΟΝ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ
Διαβάστε με προσοχή το απόσπασμα από την απαντητική επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προς τον Γκρουέσκι...
«Έχω συνείδηση του ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας. Ελπίζω ότι με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες σχέσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, καθώς και στην ενδεχόμενη επίλυσή τους».
Τι λέει ο "κινέζος"; Έχει συνείδηση ότι υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα; Και να τα συζητήσουμε αυτά μετά την επίλυση του ονόματος; Αυτό δεν λέει ρε χαρτογιακάδες και λακέδες του ΥΠΕΞ; Ο Γκρουέφσκι τελικά είναι γραφικός ή εσείς πουλημένοι, υποτακτικοί και ανίκανοι να προσαπίσεται τα συμφέροντα της Πατρίδας μας; Εσείς και οι πολιτικές σας ηγεσίες όλων των αποχρώσεων που φτάσατε την Μακεδονία μας εδώ που την φτάσατε και νομίζετε πως θα κοιμόσαστε και ήσυχοι...

"ΣΤΟΧΟΣ"