Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Σκληρός νόμος, αλλά νόμος

  Κύριε πρόεδρε,
η άποψη είναι η μεγάλη αγαπημένη του Έλληνα. Όλοι έχουν. Και όλοι τη χρησιμοποιούν, αναλόγως. Το κακό είναι πως στην ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) Ελλάδα του 2009 τα «κενά» των αρμοδίων επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να εκφράσει άποψη σ’ ένα θέμα που, σε μια σοβαρή χώρα, δεν θα υπήρχε περιθώριο να γίνει κάτι τέτοιο. Είμαι σίγουρος πως κι εσείς, όπως κι εγώ, σπαταλήσατε χρόνο σε σκέψη γύρω από το «μεγάλο» δίλημμα του τελευταίου διημέρου: να κάνει ένσταση ο Ολυμπιακός για το ματς με τον Πανσερραϊκό ή να μην κάνει; Αν με ρωτάτε, και με το χέρι στην καρδιά, φυσικά και ήμουν υπέρ του να κάνει! Ήταν, βέβαια, τέτοια η εμφάνιση του Ολυμπιακού που δεν επέτρεπε σε κανέναν να αμφισβητήσει το οτιδήποτε. Ο Πανσερραϊκός, συμφωνώ απολύτως, το ήθελε πιο πολύ το ματς και το πήρε. Είναι, όμως, το θέμα η δική μου άποψη; Μήπως είναι του Τάκη από τα Σούρμενα ή του Γιώργου από το Παγκράτι; Φυσικά και όχι. Σε κάποια πράγματα δεν… χωράνε οι δικές μας απόψεις. Δεν υπάρχει περιθώριο για απόψεις. Δεν είναι δυνατό να τίθεται θέμα ηθικής ή όχι. Δεν νομοθετούμε εμείς. Το ’χουν κάνει άλλοι. Το ’χουν προβλέψει άλλοι! Αντιθέτως, πρέπει να τίθεται θέμα νομιμότητας ή παρανομίας.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι η μοναδική από τις ομοσπονδίες του δυτικού κόσμου (του προηγμένου υποτίθεται…) που δεν μπορεί να κινηθεί αυτεπάγγελτα αλλά, αντιθέτως, περιμένει την… πρώτη κίνηση από τις ομάδες!
Στη Γερμανία, την Ισπανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα που θέλει να λέγεται σοβαρή, το ίδιο βράδυ η δική της Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα είχε επέμβει δίνοντας το ματς στον Ολυμπιακό και αποκλείοντας τον Πανσερραϊκό. Άμεσα. Δεν θα άφηνε καν περιθώρια για καφενειακές συζητήσεις. Δεν θα επέτρεπε ψευτοδιλήμματα. Θα επιβαλλόταν ο νόμος αμέσως. Dura lex, sed lex. «Είναι σκληρός νόμος, αλλά νόμος», που μαθαίναμε και στα λατινικά όταν πηγαίναμε σχολείο.
Στην Ελλάδα, όμως, που είναι μια χώρα γεμάτη νομικά «παράθυρα» σε όλους τους τομείς, επετράπη να πέσει το «βάρος» της ευθύνης στο σύλλογο. Απίστευτο. Αληθινό, όμως. Η ΕΠΟ παριστάνει τον… Πόντιο Πιλάτο. Νίπτει τας χείρας της. Το τελευταίο που θα έπρεπε να κάνει μια ομοσπονδία είναι αυτό.

Όσο για το ηθικό θέμα που έθεσαν κάποιοι από την πρώτη στιγμή, οι πιο… βρόμικοι ήταν αυτοί που άρχισαν αμέσως να λένε πως θα ήταν ανήθικο από πλευράς Ολυμπιακού να καταθέσει ένσταση. Οι πιο… βρόμικοι και πιο στερημένοι από τίτλους, για να γίνω πιο ακριβής. Υπάρχει, άραγε, κανείς που να αμφιβάλει πως αν οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι (σ.σ. αν κέρδιζε ο Ολυμπιακός άνετα 3-1 τον Πανσερραϊκό και για δύο λεπτά παρανομούσε), οι ίδιοι άνθρωποι θα έλεγαν ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός γιατί παρανόμησε; Εγώ, πάντως, δεν αμφιβάλλω…

Αρκετοί, όπως φαίνεται, ήταν οι φίλοι του Ολυμπιακού που τηλεφώνησαν χθες στην ΕΠΟ για να μάθουν για ποιο λόγο δεν εφαρμόζει τους κανονισμούς η ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο ματς με τον Πανσερραϊκό. Ένας απ’ αυτούς, πρώην αθλητής του τμήματος στίβου των ερυθρολεύκων μάλιστα, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος έμεινε από τις απαντήσεις που πήρε. Για την ακρίβεια, δεν πήρε απαντήσεις. Όπως μας είπε, μάλιστα, κάποια στιγμή άκουσε και τα μπινελίκια του από μία κυρία και έναν κύριο που του «μίλησαν» κατά σειρά. Εύγε…
Με σεβασμό

ΥΓ. 1: Οφείλω να σας εξηγήσω -και να εξηγηθώ- για ποιους λόγους, πέραν της νομιμότητας, θα κατέθετα ένσταση.
Για απλά πράγματα, μα τόσο ουσιώδη.
Για τα δεκάδες εξώφυλλα που θυμάμαι… Για όλους εκείνους που λοιδορούν τον Ολυμπιακό, αλλά… ξεχνούν όταν ΙΔΙΑ θέματα, ίδιες ήττες, ίδια γεγονότα αφορούν σε άλλους!
Δεν θα τους έδινα τη χαρά να… ξεσπάσουν. Κάποιοι ήδη το ’καναν, τόσο άσχημα, κρίμα…
Γιατί αυτό το «δώρο» προς τον Πανσερραϊκό, ο οποίος ήταν τόσο παθιασμένος στο γήπεδο, είναι ουσιαστικά ΔΩΡΟ προς τον ΠΑΟ!
ΥΓ. 2: Ζήτησα να μου πουν τα συνθήματα των «υπέροχων οπαδών» των ΑΓΑΠΗΤΩΝ μεν Σερραίων, αντιπαθητικών όμως «σκληρών»: «Θρύλος είναι ο Πανσερραϊκός και όχι ο πούστης ο Ολυμπιακός». Αφού είναι έτσι, θα τους την έκανα, λοιπόν, την… πουστιά!
Ένα άλλο σύνθημα ήταν: «Γαμ… ο Θρύλος και ο Πειραιάς». Θα τους έδειχνα, λοιπόν, πόσο ωραία το «κάνει» και ο Θρύλος και ο Πειραιάς!
ΥΓ. 3: Θα έκανα ένσταση και γι’ αυτή την τραγική διαιτησία. «Χτυπάτε» με τα κοράκια, θα απαντήσω με ό,τι νόμιμο μου προσφέρεται. ΕΝΤΙΜΑ και ΚΑΘΑΡΑ. Άλλωστε και τα γκολ προϊόν λαθών είναι. Τι λέει τότε ο αντίπαλος στον διαιτητή, «συγχωρήστε τους, δεν θέλουμε τέτοιο γκολ, ήταν λάθος»;
ΥΓ. 4: Θα έκανα ένσταση όχι για το ΠΑΘΟΣ των Σερραίων, άλλωστε αυτοί και πέρυσι ΣΤΑ ΙΣΑ έπαιξαν τον ΠΑΟ, αλλά για το ΠΑΘΟΣ όλων των τρίτων, οι οποίοι ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ κατά του Ολυμπιακού και μένουν αγαλματάκια στις επιθέσεις του Παναθηναϊκού… Γι’ αυτό το πάθος που δεν ξέρω από πού πηγάζει…
ΥΓ. 5: Θα το ’κανα για τον ΕΜΕΤΙΚΟ τρόπο με τον οποίο όλοι αυτοί -οι τρίτοι- ξεσπάνε κατά του Ολυμπιακού σε κάθε φάση που νομίζουν πως αδικούνται, ενώ κάθονται μούγγα σε ΣΦΑΓΕΣ εις βάρος τους, με μεγάλο κερδισμένο τον Παναθηναϊκό.
Γι’ αυτούς τους ΤΡΙΤΟΥΣ, λοιπόν, δεν θα το σκεφτόμουν καν. Θα κατέθετα μια ένσταση από δω ώς τις ΣΕΡΡΕΣ! Γιατί η ένσταση είναι διεκδίκηση της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ, δεν είναι ΚΛΟΠΗ, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν εκείνοι, που ακόμα να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ μπάλας και μπαλιάς!
ΥΓ. 6: Βεβαίως, θεωρώ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ μαγκιά του Κόκκαλη αυτό που έκανε. Τους έτριψε στη μούρη κάθε ΠΑΠΑΡΙΑ που διάφοροι εμετικοί εκτόξευαν από τα ερτζιανά, αλλά, επαναλαμβάνω, τέτοια ΧΑΡΗ σε τέτοια νούμερα εγώ δεν θα ’κανα!
ΥΓ. 7: Εδώ με τον Μητσάρα παίζω τάβλι, που είναι ΑΔΕΛΦΟΣ, κι αν ρίξω ζαριά, δεν γυρίζει πίσω ό,τι έπαιξε που να το πει ο… Άρειος Πάγος, η Όλγα, δηλαδή. Του «Αβαείου». Και θα κολλούσα στο λάθος των αφιονισμένων Σερραίων;
ΥΓ. 8: Είμαι σίγουρος πως δεν έδειξαν εξώφυλλα στον πρόεδρο. Ας το κάνουν σήμερα. Και θα δούμε αν τους κάνει τη χάρη…
ΥΓ. 9: Πανηγύριζαν διάφοροι μεγαλόσχημοι μετά το 3-1. Κι έκαναν και πλάκες. Και γι’ αυτούς θα κατέθετα ΕΝΣΤΑΣΑΡΑ!
ΥΓ. 10: Δεν το αναφέρω σαν δικαιολογία για τον αποκλεισμό από τον Πανσερραϊκό, όμως, οι εκπλήξεις στο Κύπελλο είναι συχνό φαινόμενο όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο θεσμός του Κυπέλλου, αφού το βάρος πέφτει πάντα στο πρωτάθλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια.
Την ίδια μέρα, άλλωστε, που έχανε ο Ολυμπιακός στις Σέρρες κι άλλες μεγάλες ομάδες έπεφταν θύματα εκπλήξεων στο Κύπελλο. Η Ρεάλ έχασε με 4-0 στο πρώτο ματς από την … Αλκορκόν, ενώ η Στουτγάρδη και η Ντόρτμουντ αποκλείστηκαν από την Γκρόιτερ Φιρτ και την Όσναμπρικ, αντίστοιχα. 
Υ.Γ. 11: Με τον αποκλεισμό χτες της ΑΕΚ και του Ηρακλή, έγιναν 6 οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας που αποχαιρέτησαν πρόωρα το Κύπελλο. Ό,τι χειρότερο για τον Alpha, δηλαδή, που έχει τα δικαιώματα και κυρίως χωρίς Ολυμπιακό και ΑΕΚ το ενδιαφέρον θα είναι μικρό για τη συνέχεια. Θα πρέπει να δείχνει αρκετά αντιεμπορικά παιχνίδια. Ποιος να το περίμενε…
ΥΓ. 12: Θα μπορούσαμε, καλοί μου φίλοι, να δώσουμε ωραίες «απαντήσεις». Θέλετε να αλλάξουμε επίπεδο;
ΥΓ. 13: Ανεξάντλητος: «Εγώ ή να φύγουν 5»! ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟΣ!
ΥΓ. 14: Έτσι είναι, όμως, όταν την ήττα σου απ’ τον Ολυμπιακό τη χρεώνεις στους διαιτητές, πώς να φτιάξεις ομάδα. Τότε έπρεπε να πεις «εγώ ή να φύγουν 6»!
ΥΓ. 15: Πάντως, αν θες να παραιτηθείς, στο Κιλκίς, σε περιμένει ο Σοφοκλής!
ΥΓ. 16: Βγήκαν οι πρώτες αποδόσεις στο εξωτερικό για τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης εβδομάδας. Η Σταντάρ Λιέγης έχει δοθεί ως φαβορί στο ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά ο «άσος» της είναι ψηλά στο 2,10. Το «διπλό» του Ολυμπιακού πληρώνει γύρω στο 3,20.
ΥΓ. 17: Σίγουρη θεωρούν οι «μπουκ» την πρόκριση του Ολυμπιακού στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ειδικό στοίχημα για την ομάδα που θα πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο, η Άρσεναλ πληρώνει μόλις 1,10 και ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 5,50. Τεράστια είναι η διαφορά από τις άλλες δύο ομάδες του ομίλου, την Άλκμααρ η οποία έχει απόδοση 34,00 και τη Σταντάρ Λιέγης που πληρώνει 126,00!


ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ