Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ροίκος και Θεόδωρος

  Τις προάλλες έμαθα από το καθηγητή μου Ιστορίας για 2 εξαιρετικούς Αρχιτέκτονες της Σάμου, τον Ροίκο και το Θεόδωρο, του οποίο έχω την τιμή να φέρω το όνομα του.Αυτός είναι και ο Βασικός λογος που σας γραφω αυτην την ανάρτηση. Όσοι ενδιαφέρονται για ιστορία ή οσοι είιναι από τη Σάμο μπορούν να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο , αλλιώς αν δε θέλετε ή δεν ενδιαφέρεστε προχωρηστε σε άλλο άρθρο.

 Ο Ροίκος , λοιπόν, ήταν αρχιτέκτονας και Χαλκοπλάστης από τη Σάμο. Έζησε στα μέσα του 7ου πΧ αι και ήταν γιος του Φιλαία. Δημιουργησε μια οικογένεια Σάμμιων, καλλιτεχνών, οι πιο γνωστοί από τους οποίους είναι ο Τηλεκλής και ο Εγγονός του ο Θεόδωρος.Κατά τον Ηρόδοτο, ο Ο Ροίκος είχε κατασκευάσει στη Σάμο εναν μεγάλο ναό , τον μεγαλυτερο απ΄όσους είχε δει.Τον ναό, αυτό της Ήρας, αποτελείωσε ο εγγονός του Θεόδωρος, ο Σάμιος. Ο Πλίνιος πάλι αναφέρει πως έργο του Ροίκου ειναι ο τεράστιος λαβυρινθος της Λήμνου με τις 150 κολώνες, που τον κατασκεύασε μαζί με τον Αιγινιτη Σμιλιδα. Κατά τον παυσανία, εφηυρε και την χωνευση και τη χυση του χαλκού σε μήτρες. Γι΄Αυτό και υπήρξε και πρωτοπόρος στη χαλκοπλαστική τ'εχνη στην ΕλλάδαΤο χάλκιινο άγαλμα ντης Νυκτός, που υπήρχε στο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσσο, ήτα πλαστικό έργο του Ροίκου.

Ο Θεόδωρος ήταν και αυτός σπουδαίος αρχιτέκτονας, γλύπτης, χαλκουργός και κατασκευαστής σφραγιδολίθων Ήταν από τους πιο πολύπλευρους και παραγωγικούς, τόσο καλλιτεχνικά όσο και τεχνικά, δημιουργούς της Ιωνίας. Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, εφεύρε το γωνιόμετρο, το αλφάδι, τον τόρνο και τα κλειδιά αποκοχλίωσης, εγχάραξε το δακτυλίδι του Πολυκράτη, κατασκεύασε ένα χρυσό κρατήρα στα ανάκτορα του Κροίσου και έναν τεράστιο κρατήρα χωρητικότητας 600 αμφορέων, δηλαδή περίπου 1.800 λίτρων, το αφιέρωμα του Πέρση βασιλιά στους Δελφούς. Από τα χάλκινα αγάλματα, που κατασκεύασε ο Θεόδωρος, ονομαστά ήταν αυτό του Απόλλωνα Πυθίου στη Σάμο και ένας ιδιαίτερα πολύτιμος ανδριάντας του εαυτού του. Επιλέπον,συνεργάσθηκε με τους αρχιτέκτονες Χερσίφρονα και Μεταγένη κατά την κατασκευή του πρώτου Αρτεμισίου στην Έφεσο, δίνοντας πολύτιμες συμβουλέςή για τη θεμελίωση του οικοδομήματος σε ελώδες έδαφος.

 Επίσης συνεργάστηκαν και οι 2 μαζί και επέφεραν πολλές καινοτομίες στις τέχνες, όπως ήταν η ανακάλυψη της νέας μεθόδου χύτευσης του χαλκού, της γνωστής ως τεχνικής «του χαμένου κεριού», η δημιουργία ναών μεγάλων διαστάσεων και η επιβολή οργανικής δομής στον ιωνικό αρχιτεκτονικό ρυθμό.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ 26/4

Δυστυχως δεν ειχαμε κάποια επιτυχία την προηγουμενη βδομάδα, όμως έχουμε κεφια και συνεχίζουμε.

  • 260 ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-ΙΝΤΕΡ: 1   2,8€ . Πιστευω πως η ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ θα κυνηγησει το ονειρο.
  • 267 ΜΠΟΕΜΙΑΝ -ΣΕΝΤ ΠΑΤΡΙΚΣ: Χ 3,25€ . Μεγάλο ματς εδώ, Πιστευω οτι θα ρθει ισσόπαλο.
  • 269 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ- ΑΡΣΕΝΑΛ: 4-6 ΓΚΟΛ 2,4€ Ετοιμαστείτε για ποσοσφαιρική πανδαισεία.
  • 296 ΤΙΓΚΡΕ-ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΤΟΟΥΚΜΑΝ.: 1 1,5€. Το έχει το ματς η Τιγκρέ
  • 265 ΜΑΛΜΕ-ΧΑΛΜΣΤΑΝΤ:1 1,4€ η Μαλμέ βρισκεται σε πολύ καλή κατάσταση