Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

To facebook θα μας εντοπίζει σε κάθε μας Βήμα

Αυτός ήταν ο τίτλος όπως τον Διάβασα σε ηλεκρονικη μορφής εφημερίδα (Βημα). Ας δουμε ολοκληρη την ειδηση και ας παραθέσω μερικές δικές μου απόψεις/σχόλια παρακάτω!!!


ΛΟΝΔΙΝΟ Σκεπτικισμό και ανησυχία προκαλεί η έλευση και στην Ευρώπη μιας νέας εφαρμογής του Facebook στα κινητά τρίτης γενιάς (3G). Πρόκειται για το «Facebook Ρlaces», με το οποίο κάθε χρήστης πληροφορεί μαζικά τους ψηφιακούς του «φίλους» πού ακριβώς βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, με τη βοήθεια του γνωστού συστήματος παγκόσμιου εντοπισμού GΡS. Δίνει μάλιστα και έναν χάρτη για όποιον θέλει να τον συναντήσει, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν γνωστά τα σημεία από τα οποία πέρασε και εκείνα στα οποία κατευθύνεται.


«Υπάρχει μια ζοφερή προοπτική:να διαδοθεί τόσο πολύ η ηλεκτρονική παρακολούθηση,τα στοιχεία της οποίας να διατίθενται ανεξέλεγκτα σε φίλους και εχθρούς» τονίζει ο Βρετανός Ρόρι Γκιλκράιστ , ειδικός σε ζητήματα διαδικτυακής τεχνολογίας και σχεδιαστής ιστοσελίδων.


Επειδή συχνά οι χρήστες αποδέχονται ως «φίλους» και ανθρώπους τους οποίους γνωρίζουν ελάχιστα ή καθόλου, εκφράζονται φόβοι για την περίπτωση ανηλίκων οι οποίοι κοινοποιούν τις κινήσεις τους, κλεφτών που επιθυμούν να μάθουν πότε ένας χρήστης απουσιάζει από το σπίτι του για να το ληστέψουν, ανθρώπων που έχουν προσωπικές διαφορές και θέλουν να τις λύσουν διά της βίας κ.ά.


Η υπηρεσία «Facebook Ρlaces» είναι ήδη έτοιμη για το iΡhone, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αντίστοιχες για τα κινητά με Αndroid αλλά και τα Βlackberry.


Ο κάτοχος κινητού τηλεφώνου μεταβαίνει στην επιλογή «Ρlaces» η οποία υπάρχει στη σχετική εφαρμογή του Facebook, π.χ. για το iΡhone, όπου το κινητό τον ρωτάει αν επιτρέπει στο Facebook να γνωρίζει τη γεωγραφική θέση του. Από τη στιγμή που ο χρήστης θα επιλέξει «ναι», τότε μπαίνει στο περιβάλλον του «Ρlaces» και έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί τη γεωγραφική θέση του με τους φίλους του ή να μάθει πού βρίσκονται εκείνοι, εφόσον χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη υπηρεσία.


Ο αντίλογος στους σκεπτικιστές ήρθε από τον ίδιο τον ιδρυτή του Facebook. «Η νέα υπηρεσία δεν αφορά το μοίρασμα της γεωγραφικής θέσης του χρήστη με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά τη δυνατότητα του χρήστη να ανακαλύψει μέρη και να τα προτείνει στους φίλους του» ισχυρίστηκε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έκανε λόγο για «προσπάθεια της ιστοσελίδας να φέρει το social networking στους δρόμους». «Είναι μια απλή εφαρμογή με την οποία μοιραζόμαστε πληροφορίες, τίποτε παραπάνω» ισχυρίζεται ο υπεύθυνος νέων προϊόντων της εταιρείας Μάικλ Σάρον. Οι σχεδιαστές της νέας εφαρμογής αντιτείνουν επίσης ότι όσοι χρήστες θέλουν να ελέγξουν τις πληροφορίες που έχει το Facebook για αυτούς μπορούν να περιηγηθούν στα privacy settings (ρυθμίσεις ιδιωτικότητας) για το σε ποιους θα ανακοινώνουν τη γεωγραφική τους θέση.


Η εφαρμογή ξεκίνησε ήδη στη Βρετανία. Οι ειδικοί θεωρούν ότι περίπου σε έξι μήνες από τώρα η εφαρμογή αυτή ενδέχεται να γίνει ένα πολύ δημοφιλές εργαλείο επικοινωνίας ανάμεσα στους κατόχους κινητών τρίτης γενιάς. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=355618&dt=21/09/2010#ixzz10HqSigH2
Σχολια
Όπως βλέπετε βήμα δε θα μπορουμέ να κάνουμε χωρίς να το γνωρίζει η Cia,όχι βεβαια οτι δε το γνωρίζει. Από τα qouiz που έχει το facebook , μπορεί και γνωρίζει μέχρι και τι χρωμα βρακί φοράμε! Υπενθυμίζω ( το χω ξαναγραψει κιολας στο blog μου) πως η Cia έχει εξουσοδοτησει την εταιρεία Facebook να τις παρέχει όσα στοιχεία θέλει. Επιπρόσθετα, οφείλετε να γνωριζετε οτι το facebook έχει στην Κατοχή του περισσότερες φωτογραφίες απ'  τη CIA. Τέλος με αυτη την ειδηση που σας παρέθεσα θέλω να σας πω, πως πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ με το facebook. Καλιστο θα ήταν λοιπόν αν διαγράφατε το facebook, αν δε το χετε για κάποιο σοβαρό λόγο. Όσο για μένα ο μοναδικός λόγος που λρατάω το φαce profil μου(ψευτικα στοιχεια πάντα) είναι για να διαφημισω το site μου και να ενημερωνομαι από κάποιες αξιόλογες ομάδες που συλλέγουν στοιχεια/ειδησεις από ολο το διαδίκτυο