Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Γκρούεφσκι: Καμία αλλαγή στο θέμα της ονομασίας

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΣ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει καλά τι θέλει από τις διαπραγματεύσεις.

«Δεν υπάρχει αλλαγή της θέσης της χώρας, σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις. Η θέση μας είναι σαφής και καλά γνωστή», δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σημείωσε ότι επειδή η θέση της χώρας είναι γνωστή, δεν υπήρχε λόγος για συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πριν την αναχώρηση του τελευταίου για τη Ν.Υόρκη, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι στις συνομιλίες που θα έχει τις προσεχείς ημέρες στη Ν.Υόρκη για την εκκρεμότητα της ονομασίας, θα έχει τη δυνατότητα να καταλήξει σε κάποια λύση και στη συνέχει να την παρουσιάσει στην κοινή γνώμη της χώρας.

«Η κυβέρνηση έχει οικοδομημένη θέση σχετικά με τι το θέλει από τις διαπραγματεύσεις αυτές, ανεξαρτήτως τι έχει να προτείνει κάποιος. Έχουμε οικοδομημένη θέση και οι παρατηρήσεις μας κινούνται στην κατεύθυνση προσαρμογής των προτάσεων, στη θέση μας», ανέφερε ακόμη ο κ.Γκρούεφσκι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες αναθεωρημένες ιδέες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Στη Ν. Υόρκη βρίσκονται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο βοηθός της Ντάνιελ Φριντ, εκπρόσωποι της Ελλάδας και όλοι όσοι έχουν κάποια επιρροή στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας. Είμαστε σε αναμονή σχετικά με τις συζητήσεις που θα έχει ο Τσερβένκοφσκι και ίσως αυτός καταλήξει και προτείνει λύση για το πρόβλημα του ονόματος και για άλλα ζητήματα που συνδέονται με αυτό», είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι το τελευταίο διάστημα επέκρινε επανειλημμένα την κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι για τους χειρισμούς της στο θέμα της ονομασίας. Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι κάλεσε δημόσια τον κ. Τσερβένκοφσκι να γνωστοποιήσει αν έχει να προτείνει λύση στο θέμα της ονομασίας. Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανταπάντησε ότι δεν είναι αυτός που προτείνει λύσεις στην εκκρεμότητα της ονομασίας, αλλά ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Γκρούεφσκι ακόμη, γνωστοποίησε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι από αύριο θα βρίσκεται στη Ν.Υόρκη για να συνοδεύσει τον κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του, βρίσκεται από χθες στη Ν.Υόρκη και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Τέλος αναφορικά με τα ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η ΠΓΔΜ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η κυβέρνηση του παρακολουθεί προσεχτικά την όλη διαδικασία και την προσεγγίζει με βάση τα κρατικά συμφέροντα της χώρας.

«Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αν προκύψει κάποια εξέλιξη θα την ανακοινώσω δημόσια. Για την ώρα δεν υπάρχουν εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: