Το σημείο, που εντοπίστηκε ο Προμαχώνας Ντ'Αβίλα, είναι σε πολύ μικρό βάθος από την επιφάνεια του δρόμου, ακριβώς κάτω από τον υφιστάμενο του προμαχώνα, όπου είναι κτισμένο το Δημαρχείο Λευκωσίας και ο οποίος κτίστηκε επί αγγλοκρατίας.
Ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Παύλος Φλουρέντζος, δήλωσε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ότι με τα νέα δεδομένα, που φέρνει στο φως η ανασκαφή, θα πρέπει να αλλάξουν ή να προσαρμοστούν τα κατασκευαστικά σχέδια για την ανάπλαση της Πλατείας της Κυπριακής πρωτεύουσας.
Το γεγονός ότι το τμήμα του προμαχώνα, που εντοπίστηκε, να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, υπογράμμισε και η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου.
Τελικές οδηγίες προς τους αρχιτέκτονες για την ανάπλαση της Πλατείας, είπε, θα δοθούν, όταν το Τμήμα Αρχαιοτήτων ολοκληρώσει την ανασκαφή, αφού ίσως, χρειαστεί να γίνει ανασχεδιασμός της Πλατείας.
Διευκρίνισε ότι είναι πολύ σημαντικά τα όσα αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς τα ευρήματα θα απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα : Ποια η σχέση του υφιστάμενου προμαχώνα, που έκτισαν οι Άγγλοι, με τον ενετικό, Τι φθορές υπέστη όλα αυτά τα χρόνια και σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα.
Την ερχόμενη βδομάδα η ανασκαφή θα συνεχιστεί, όχι πλέον με μηχανήματα, αλλά με το χέρι. Η ανασκαφή αναμένεται να ολοκληρωθεί, με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, τέλος του χρόνου, αν και σε μια τέτοια εργασία, σύμφωνα με τον κ. Φλουρέντζο, τα πράγματα είναι απρόβλεπτα. Μπορεί για παράδειγμα, να εντοπιστούν σκελετοί ή αντικείμενα που θα καθυστερήσουν την εργασία.
Από το 1192, που άρχισε η περίοδος της Φραγκοκρατίας και κράτησε ως το 1489, η Λευκωσία ήταν η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Κύπρου, έδρα των Λουζινιάν βασιλέων του νησιού, της Λατινικής Εκκλησίας και της φράγκικης διοίκησης. Κτίσθηκαν τότε τα τείχη της πόλης, όπως και πολλά ανάκτορα και άλλα οικοδομήματα, μεταξύ των οποίων ο σωζόμενος και σήμερα μεγάλος γοτθικός καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της πρωτεύουσας και έχει μετατραπεί σε τέμενος.
Το 1489 η Κύπρος καταλήφθηκε από τη Βενετία και η Λευκωσία εξακολούθησε να είναι η πρωτεύουσα. Το 1567 οι Βενετοί έκτισαν τις νέες οχυρώσεις της Λευκωσίας, αυτές που σώζονται ως σήμερα. Τα τείχη μήκους 4,5 χλμ. σχεδίασε ο Τζούλιο Σαβορνιάνο και θεωρούνται πρότυπο αναγεννησιακής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Έχουν έντεκα προμαχώνες με σχήμα καρδιάς και έτσι ήταν εύκολος ο έλεγχος από τους υπερασπιστές της πόλης. Τα τείχη έχουν τρεις πύλες, την πύλη της Πάφου, της Κερύνειας και την πύλη της Αμμοχώστου που ήταν και η πιο μεγάλη από τις τρεις και που ονομάστηκε Πύλη Τζουλιάνα προς τιμήν, του αρχιτέκτονα.
Tα ενετικά Tείχη έχουν ανακηρυχθεί από την OYNEΣKO μνημείο παγκόσμιας αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου