Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Διπλωματικές σχέσεις και ρωσική στρατιωτική στήριξη σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία

Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΑΜΠΧΑΖΙΑ – Ν. ΟΣΣΕΤΙΑ

Συμφωνίες που επισφραγίζουν τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία υπεγράφησαν στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τους ηγέτες των αποσχισθεισών γεωργιανών επαρχιών. Ρωσική δέσμευση για στρατιωτική υποστήριξη και βολές κατά του ΝΑΤΟ. Ντε φάκτο προσάρτηση καταγγέλλει η Τιφλίδα...

Οι συνθήκες φιλίας επισημοποιούν τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και τις αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη μετά την πολεμική σύρραξη του Αυγούστου στον Καύκασο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Δύσης.

Οι συμφωνίες πεγράφησαν στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο πρόεδρο και τους ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, Σεργκέι Μπαγκάπς και Έντουαρντ Κοκόιτι. Σε ομιλία του μετά την τελετή υπογραφής, που μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική τηλεόραση, ο Μεντβέντεφ τόνισε πως η Ρωσία δεσμεύεται να υπερασπιστεί την Αμπχαζία και τη Ν.Οσετία από οποιαδήποτε γεωργιανή επίθεση.

Η Ρωσία εξουσιοδοτείται από τις συνθήκες να εγκαθιδρύσει και να ενισχύσει τις στρατιωτικές της βάσεις στις δύο επαρχίες. Είναι ήδη γνωστό ότι η Μόσχα πρόκειται να εγκασταστήσει στρατιωτικές βάσεις με συνολική δύναμη 7.600 ανδρών στις δύο αποσχισθείσες επαρχίες (3.800 στρατιώτες σε κάθε μια) μετά την απόσυρσή της από την κυρίως επικράτεια της Γεωργίας.

Οι δύο επαρχίες αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από το Κρεμλίνο την 26η Αυγούστου. Μέχρι στιγμής μόνο η Νικαράγουα ακολούθησε τη γραμμή της Ρωσίας.

Ανώτερος Γεωργιανός αξιωματούχος κατήγγειλε ότι η Ρωσία «προσάρτησε ντε φάκτο» τις αποσχισθείσες επαρχίες. «Πρόκειται για μία μεγάλη παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Πολιτικά αυτό αποδεικνύει ότι η Ρωσία προσάρτησε ντε φάκτο τα εδάφη αυτά» είπε ο Αλεξάντρ Λομάια, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας.

Από πλευράς του, ο Λευκός Οίκος απηύθυνε έκκληση για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας και για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στις γραμμές που κατείχαν πριν από τον πόλεμο του Αυγούστου.

«Η υποστήριξή μας προς την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας παραμένει η ίδια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζοντρόου μετά από την υπογραφή των συνθηκών. «Αναμένουμε η Ρωσία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ υπό τον γγ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ στη Γεωργία παραπέμπει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και κατήγγειλε ειδικά τον «αντιρωσικό» χαρακτήρα της επίσκεψης Σέφερ στην πόλη Γκόρι (που επλήγει περισσότερο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς).

«Οι επισκέψεις αυτές θυμίζουν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και δεν συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καταγγέλλει επίσης τον «προφανή αντιρωσικό χαρακτήρα» της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ στην γεωργιανή πόλη Γκόρι.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ υπό τον Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη. Τις ίδιες ημέρες η Ρωσία «απαντούσε» με επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Γερμανός διπλωμάτης επικεφαλής των παρατηρητών της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διόρισε τον Γερμανό διπλωμάτη Χάνσγεργκ Χάμπερ επικεφαλής της αποστολής πολιτικών παρατηρητών που πρόκειται να αναπτυχθούν στη Γεωργία. Η αποστολή των παρατηρητών εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας και στόχος της ΕΕ είναι να βρίσκονται στη Γεωργία έως την 1η Οκτωβρίου.

Ο 55χρονος Χάμπερ, ο οποίος μιλάει με άνεση τα ρωσικά και στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί στη Μόσχα και την Αγκυρα, είναι σήμερα ο Γερμανός απεσταλμένος στη Βηρυτό, σύνδεσμος με την ειρηνευτική δύναμη UNIFIL που αναπτύχθηκε μετά τη σύγκρουση του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τους αντάρτες της Χεζμπολάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: