Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Επίθεση στην πρεσβεία ΗΠΑ στην Υεμένη

Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο-βόμβα η αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά της Υεμένης και ανάμεσα σε εκρήξεις που ακολούθησαν ξέσπασαν φλόγες.

Το αυτοκίνητο έπεσε επάνω στην κεντρική είσοδο του κτιρίου ενώ ένοπλοι από άλλο όχημα άνοιξαν πυρ εναντίον των φρουρών και έριξαν ρουκέτες.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι υπάρχουν θύματα και είδαν ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο της επίθεσης, ενώ από το εσωτερικό της πρεσβείας κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιιώσει το συμβάν. Αργότερα έγινε γνωστό ότι υπάρχουν 16 νεκροί.

Πρόκειται για την δεύτερη εντός του έτους επίθεση εναντίον της πρεσβείας ΗΠΑ στη Σαναά, καθώς τον Μάρτιο είχαν σκοτωθεί μια μαθήτρια και ένας αστυνομικός όταν ένοπλοι πέταξαν χειροβομβίδες στον χώρο.

Το προσωπικό δεν ταξιδεύει στο εσωτερικό της χώρας και οι διπλωμάτες αποφεύγουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις τουριστικές περιοχές.

Η Υεμένη που είναι μια από τις πιο φτωχές στον κόσμο είναι η πατρίδα του Οσάμα μπιν Λάντεν και είναι γεμάτη από όπλα (υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν τρία όπλα για κάθε κάτοικο).

Τον Οκτώβριο 2000 η Αλ Κάϊντα επιτέθηκε κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole στο λιμάνι του Άντεν, χρησιμοποιώντας μικρό πλεούμενο με εκρηκτικά και από την επίθεση σκοτώθηκαν 17 Αμερικανοί.

Τον Αύγουστο οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν τη σύλληψη 30 υπόπτων ως μελών της Αλ Κάϊντα και τη εξουδετέρωση τρομοκρατικής ομάδας που δρούσε στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλη στρατιωτική βάση στα στενά του Μπαμπ αλ Μαντάμπ στο Τζιμπουτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: