Στη σκιά του φόβου ζουν οι κάτοικοι της Ρώμης. Ερευνα του ινστιτούτου κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Censis και του ιδρύματος Fondazione Roma, που πραγματοποιήθηκε σε δέκα μητροπόλεις του κόσμου (Νέα Υόρκη, Βομβάη, Λονδίνο, Παρίσι, Κάιρο, Σάo Πάολο, Μόσχα, Πεκίνο και Τόκιο), διαπιστώνει ότι η ιταλική πρωτεύουσα βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα, καθώς το 58% των κατοίκων της δηλώνει αυτό που οι Ιταλοί ερευνητές αποκαλούν «υπαρξιακή ανασφάλεια».
Στο ερώτημα: «Ποιο συναίσθημα περιγράφει καλύτερα τη σχέση σας με τη ζωή;» το 46% απάντησε «ανασφάλεια» και το 12% «φόβος». Στις άλλες μητροπόλεις, το 36% των ερωτηθέντων κατά μέσο όρο έδωσε αντίστοιχες απαντήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι το δίπτυχο φόβος-ανασφάλεια «καθιστά τους Ρωμαίους από τους πιο δυστυχισμένους του πλανήτη», όπως επισημαίνει η εφημερίδα «La Repubblica».
Περαιτέρω ανάλυση των αριθμών αποκαλύπτει ότι τα δύο μεγάλα αγκάθια για όσους κατοικούν στην Αιώνια Πόλη είναι η οικονομική ανασφάλεια και η εγκληματικότητα, που παραμένει υψηλή παρά τα σκληρά μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με την έρευνα, η επαγγελματική ανασφάλεια είναι πιο έκδηλη στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, την ομάδα δηλαδή που στην ελληνική πραγματικότητα είναι πλέον γνωστή ως η «γενιά των 700 ευρώ». Τα μέλη του εν λόγω γκρουπ δηλώνουν ανασφαλή σε ποσοστό 51,4%, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες, στις οποίες το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 34,4%, καθώς οι πιο «ώριμοι» εργαζόμενοι επί του παρόντος εξακολουθούν να απολαμβάνουν περισσότερο ευνοϊκό εργασιακό καθεστώς.
Ο παράγοντας «φόβος» δείχνει να είναι κυρίως υπόθεση γένους θηλυκού, καθώς οι γυναίκες δηλώνουν πιο τρομοκρατημένες από την εγκληματικότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη Ρώμη και αποδίδεται κυρίως στα κύματα των μεταναστών από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για την ακρίβεια, το 16,2% του γυναικείου πληθυσμού και το 7,7% του ανδρικού εκφράζουν φόβους, παρότι από τον περασμένο Αύγουστο η Ρώμη είναι μία από τις επτά ιταλικές πόλεις στις οποίες μια δύναμη 3.000 στρατιωτών υποβοηθά το έργο της Αστυνομίας και των Καραμπινιέρων.
Η διογκούμενη ανασφάλεια των Ρωμαίων ίσως εξηγεί γιατί ένας μεγάλος αριθμός εγκρίνει τη «στρατοκρατία» των πόλεων, επικροτεί τα μέτρα της κυβέρνησης και κάνει δημοφιλή τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (60%), τη στιγμή που η Κεντροαριστερά χάνει έδαφος, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου