Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ελληνόκτητο πλοίο

Το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Centauri, με 25μελές πλήρωμα, κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές. Όπως διευκρινίστηκε, η πειρατεία στο πλοίο σημειώθηκε ξημερώματα Πέμπτης, περίπου 200 μίλια ανοικτά του Μογκαντίσου.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Νασάου της Αιθιοπίας με προορισμό την Κένυα και αναμενόταν να φθάσει στο λιμάνι της Μπομπάσα στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου και θα ξεφόρτωνε το αλάτι που μετέφερε. Οι πειρατές όμως, το οδηγούν στη νότιο Σομαλία, κάτι ασυνήθιστο γι αυτούς όπως επισημαίνουν οι ναυτιλιακές αρχές της χώρας, ενώ ενδέχεται να κατευθυνθούν στο Έιλ, όπου κρατούν πολλά άλλα πλοία περιμένοντας να λάβουν λύτρα.

Την πειρατεία γνωστοποίησε σήμερα στις 05.30 ο Φιλιππινέζος πλοίαρχος του πλοίου στην πλοιοκτήτρια εταιρεία Νavigation Maritime που εδρεύει στην Γλυφάδα, χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστά τυχόν αιτήματα των πειρατών.

Την τελευταία ώρα ένα ακόμη πλοίο -αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων- έπεσε θύμα πειρατείας, φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις, από τις βόρειες έως τις ανατολικές ακτές της Σομαλίας.

Χθες Τετάρτη, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό αεροσκάφος της θα περιπολεί πάνω από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή σε μια προσπάθεια να μείνουν μακριά από τα πλοία οι πειρατές. Το αεροσκάφος θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τις κινήσεις των πειρατών, τις οποίες θα αποστέλλει στην ευρωπαϊκή task που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: