Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

«Ξέχασε» την απόσυρση από Ιράκ

Για χάρη του «συντηρητικού μεσαίου χώρου», που θα κρίνει τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπάρακ Ομπάμα... «ξέχασε» την εξαγγελία περί απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, 16 μήνες μετά την ορκωμοσία του στον Λευκό Οίκο.

«Με τον πρωθυπουργό Νουρ Αλ Μαλίκι είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση», περιορίστηκε να δηλώσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών βγαίνοντας από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Τον επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Αλ Μαλίκι, υποστηρίζοντας πως οι δύο άνδρες δεν είπαν λέξη για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ - στο οποίο τυχαίνει να... συμφωνούν απόλυτα.

ΑντιδράσειςΣημειώνεται πως ο Αλ Μαλίκι αναγκάστηκε να «αποσύρει» την προχθεσινή δήλωσή του στο γερμανικό «Σπίγκελ» περί συμφωνίας με τον Ομπάμα για αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ έως το 2010, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ουάσιγκτον αλλά και σε φιλοαμερικανικούς κύκλους της κυβέρνησής του.

Νεοφώτιστος σε ρόλο «αρχιστράτηγου», ο Ομπάμα ξεκίνησε την ιρακινή επίσκεψή του από τη Βασόρα - συνοδευόμενος από δύο φίλους γερουσιαστές.

Μετά τον Μαλίκι συναντήθηκε με τον στρατηγό Πετρέους και άλλους ανώτερους Αμερικανούς αξιωματικούς, ενώ το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψής του κρατήθηκε μυστικό για λόγους ασφαλείας. Στη Βαγδάτη είδε και τον Ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί.
Ηταν μόλις η δεύτερη φορά που ο Ομπάμα πάτησε το πόδι του στο Ιράκ (η πρώτη το 2006 προτού κερδίσει το χρίσμα), ενώ ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Ρεπουμπλικάνος ΜακΚέιν έχει πάει ούτε λίγο ούτε πολύ... οκτώ φορές.

«Ελπίζω τώρα ο Ομπάμα να αναγνωρίσει το λάθος του, όταν ζητούσε πέρυσι να μη στείλουμε 30.000 ενισχύσεις», δήλωσε ο ΜακΚέιν στο ABC, με την αυτοπεποίθηση ανθρώπου που παίζει στο γήπεδό του.

Σημειώνεται ότι στην Καμπούλ -πρώτο σταθμό της περιοδείας του- ο Ομπάμα έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τη νίκη επί των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν - χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την εμπλοκή του Μπους στο Ιράκ. Υποσχέθηκε μάλιστα να στείλει 7.000 αμερικανικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν αν εκλεγεί.

Μεταξύ Καμπούλ και Βαγδάτης ο γερουσιαστής του Ιλινόις πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση στο Κουβέιτ, όπου είχε συνομιλίες με τον εμίρη Αλ Σαμπάχ, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην Ιορδανία. Η Μεσανατολική περιοδεία του κλείνει μεθαύριο στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη. Εχοντας αποκτήσει περισσότερη εμπειρία, μάλλον θα αποφύγει να επαναλάβει την αμφιλεγόμενη κορώνα ότι «η Ιερουσαλήμ πρέπει να γίνει πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους»!

ΚΟΝΤΡΑ ΜΑΚΚΕΪΝ - «ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ»Αγριεύει η προεκλογική μάχη στην Αμερική, καθώς τα γκάλοπ δείχνουν τον Ομπάμα να προηγείται με βραχεία κεφαλή. Η έγκυρη «Νιου Γιορκ Τάιμς» προκάλεσε την οργή των Ρεπουμπλικάνων επειδή αρνήθηκε να δημοσιεύσει άρθρο-απάντηση του ΜακΚέιν σε προηγούμενο σχόλιο του Ομπάμα με τίτλο «Το Σχέδιό μου για το Ιράκ».

Ο αρχισυντάκτης Ντέιβιντ Σίπλεϊ (πρώην σύμβουλος και λογογράφος του Κλίντον) έστειλε πίσω το κείμενο στον ΜακΚέιν και του ζήτησε να το... ξαναγράψει επειδή «ήταν ασαφές και δεν περιείχε καμιά χρήσιμη πληροφορία»!
Φυσικά οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν την εφημερίδα για απροκάλυπτη μεροληψία υπέρ του Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι στο άρθρο του ο ΜακΚέιν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Ομπάμα «μιλάει μόνο για τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ αλλά όχι για τη νίκη». «Αν δεν κερδίσουμε τον πόλεμο θα το κάνει ο εχθρός και ο θρίαμβος των τρομοκρατών θα ισοδυναμεί με καταστροφή για μας», συμπληρώνει.

Το επιτελείο ΜακΚέιν εξαπέλυσε και γκρίζο τηλεοπτικό σποτ, που κατηγορεί τον Ομπάμα ως υπεύθυνο για την αύξηση της... τιμής του πετρελαίου. Το επιχείρημα είναι πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος αντιτάσσεται σε γεωτρήσεις στο αμερικανικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: