Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΠΟΥΤΙΝΙΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ

Αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ δημοσίευμα στη Μόσχα σύμφωνα με το οποίο ρωσικά βομβαρδιστικά με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων θα ανεφοδιάζονται στο έδαφος της Κούβας.

Ο Αμερικανός στρατηγός Νόρτον Σουάρτζ, υποψήφιος για την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε την Τρίτη πως μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ρωσίας θα υπερέβαινε τα όρια.

Οι δηλώσεις έγιναν στη Γερουσία, όπου ο Σουάρτζ κλήθηκε σε ακρόαση στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του. Όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβούλευε το σώμα των νομοθετών, σε περίπτωση που η Ρωσία υλοποιούσε αυτό το σχέδιο, ο στρατηγός απάντησε:

«Οπωσδήποτε θα τους έδινα την καλύτερη στρατιωτική συμβουλή, ότι θα έπρεπε να δεσμεύσουμε τους Ρώσους να μην ακολουθήσουν αυτή την προσέγγιση».

«Και αν το έκαναν, πιστεύω ότι θα έπρεπε να φανούμε δυνατοί και να καταδείξουμε ότι αυτό είναι κάτι που υπερβαίνει τα όρια, ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, που επικαλείται πηγή σε υψηλή βαθμίδα, η Ρωσία θα δημιουργήσει στην Κούβα βάση ανεφοδιασμού για τα βομβαρδιστικά Tu-160, ως απάντηση στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε αργότερα το δημοσίευμα.

Το ενδεχόμενο ρωσικής παρουσίας στην Κούβα παραπέμπει στην ψυχροπολεμική κρίση του 1962, όταν ανακαλύφθηκαν στο νησί σοβιετικές βάσεις εκτόξευσης πυραύλων. Οι ΗΠΑ απάντησαν με ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας και η ανθρωπότητα έφτασε λίγα βήματα από έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: