Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) μεταφέρθηκε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς. Το αεροσκάφος αναχώρησε από τη σερβική πρωτεύουσα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και προσγειώθηκε στο Ρότερνταμ λίγο μετά τις 7.30.
Από εκεί ο Σερβοβόσνιος που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου οδηγήθηκε με ελικόπτερο στη φυλακή του Σεβενίνγκεν, λίγο έξω από τη Χάγη. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος του ICTY ανακοίνωσε επισήμως ότι ο Κάρατζιτς κρατείται από το Διεθνές Δικαστήριο και θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ενώπιόν του στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής παράστασης ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο Ολλανδός Αλφόνς Όριε, θα ρωτήσει τον Κάρατζιτς εάν αποδέχεται τις 11 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για γενοκτονία που τον βαρύνουν. Ο κατηγορούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει άμεσα και έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί το διάστημα των 30 ημερών που προβλέπει ο νόμος.Λίγες ώρες πριν από τη μεταγωγή του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη είχαν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, που αντιδρούσαν στην έκδοση, και αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, περίπου 15.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Σερβοβόσνιου.
Μία ομάδα περίπου 80 διαδηλωτών αποσπάστηκαν από το συλλαλητήριο και προκάλεσαν επεισόδια.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, συνολικά 46 άτομα (25 αστυνομικοί, 19 πολίτες και δύο δημοσιογράφοι) τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Αναφερόμενος στα επεισόδια, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι η Ευρώπη θέλει μια Σερβία που είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και στην οποία γίνεται σεβαστό το θεσπισμένο νομικό πλαίσιο.«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται, αλλά οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί» είπε χαρακτηριστικά.Κληθείς να σχολιάσει τις εναντίον του απειλές, είπε πως τις αντιμετωπίζει ως τμήμα της καθημερινής του ζωής ως πολιτικό πρόσωπο. «Είναι πολύ άσχημο το γεγονός ότι αυτοί που στέλνουν απειλητικά μηνύματα αναφέρονται και στους απογόνους μου. Αυτοί που δεν αγαπούν εμένα και την οικογένειά μου θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι ξένοι επενδυτές ακούνε αυτά τα άσχημα μηνύματα και αυτό μειώνει τις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων» σημείωσε ο Μπ.Τάντιτς.

Ικανοποίηση για την έκδοση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη, καλώντας παράλληλα τη Σερβία να εντοπίσει και να συλλάβει τον Ράτκο Μλάντις και άλλους δύο καταζητούμενους για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναφέρεται ότι η έκδοση αποτελεί «σημαντικό βήμα» για τη διαδικασία συμφιλίωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για την προσέγγιση ης Σερβίας με την ΕΕ.

Την ικανοποίησή της για την έκδοση του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς στο ICTY εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι η έκδοση Κάρατζιτς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη Δικαιοσύνη σε διεθνές επίπεδο, τη Σερβία, αλλά και τη σχέση της χώρας με την ΕΕ.
Την εκτίμηση ότι η έκδοση του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICTY) για την πρώην Γιουγκοσλαβία αντιπροσωπεύει τη θέση της Σερβίας απέναντι στα πλέον σοβαρά εγκλήματα πολέμου, διατύπωσε η Νατάσα Κάντιτς, επικεφαλής του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου.

«Η κοινωνία θα πρέπει να το κατανοήσει και να το αποδεχθεί ως υποχρέωση απέναντι στα θύματα, το εγχώριο δίκαιο, αλλά και ως υποχρέωση για την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, στα οποία αναφέρεται ότι ένα άτομο που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να αθωωθεί από κάθε εγκληματική ευθύνη» τόνισε η κ. Κάντιτς.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελιγραδίου, Βόγιν Ντιμιτρίεβιτς, χαρακτήρισε θετική την έκδοση του Κάρατζιτς στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς, όπως είπε, φοβούνταν μήπως η σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων μετατραπεί τελικά σε εσωτερικό πολιτικό γεγονός.
Επιστρέφονται τα διαβατήρια της οικογένειας Κάρατζιτς

Εν τω μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή του για την κατάσχεση των ταξιδιωτικών εγγράφων των μελών της οικογένειας του Ράντοβαν Κάρατζιτς.Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των κατασχεθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων της συζύγου του Κάρατζιτς, Λίλιανα Ζέλεν-Κάρατζιτς, της κόρης του Σόνια Κάρατζιτς-Γιοβίτσεβιτς, του γιου του Αλεξάνταρ Κάρατζιτς και του γαμπρού του Μπράνισλαβ Γιοβίτσεβιτς.Τα διαβατήρια των μελών της οικογένειας Κάρατζιτς κατασχέθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2008, στο πλαίσιο μέτρων που ελήφθησαν για την ανάσχεση της δράσης του δικτύου που φέρεται να παρείχε βοήθεια στον Κάρατζιτς, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διαφεύγει τη σύλληψη.

Το λάθος της Σερβίας

Τα καθήκια παρέδωσαν τον σέρβο εθνικιστή καρατζιτς στα χέρια των Σιωνιστών. Οι Σερβοι έπρεπε να δικάσουν οι ίδιοι τον Καρατζιτς και όχι να τον στείλουν στο διεθνές δικαστήριο διότι με αυτόν τον τρόπο προωθείται η παγκοσμιοποίση με ταχύτερο ρυθμό.Θυμηθείτε τι λέει μια από τις εντολές(αυτές της παγκοσμιοποίησης που είναι γραμμενς σε τεράστιες πέτρες κοντά στην περιοχή της Αριζόνας).ΠΑΣΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ λέει. Διαλέξτε λοιπόν παράταξη.ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ( και προς ενημερωση σας σύντομα θα υπάρξει και σχετικό άρθρο για αυτές της δύο παρατάξεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια: