Η πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ κάλεσε τα Σκόπια να εξετάσουν προσεκτικά τις προτάσεις Νίμιτς και να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβριο.
«Υπάρχουν προτάσεις τις οποίες η 'Μακεδονία΄πρέπει να εξετάσει με τον κ. Νίμιτς. Προτάσεις οι οποίες προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας και μπορούν να αποτελέσουν βάση περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
» Ελπίζουμε να γίνει κάτι τέτοιο και να επιλυθεί το πρόβλημα. Θεωρώ ότι αυτή είνα μια χρυσή ευκαιρία» δήλωσε η κα Μιλοβάνοβιτς σε συνέντευξή της σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.
Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε στείλει νέα επιστολή, αυτή τη φορά προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου περιγράφει την Ελλάδα σαν χώρα του περασμένου αιώνα που καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημεύει περιουσίες και εφαρμόζει πολιτικές διώξεων εις βάρος των μειονοτήτων.
Παράλληλα, και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο Λεονάρντ Όρμπαν, ζητώντας του να στηρίξει «τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας», όπως τόνισε.
Αθήνα: Θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα στις συνομιλίες
«Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί διά του πρωθυπουργού με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η πολιτική ηγεσία της γείτονος να αποσπάσει την προσοχή, χωρίς επιτυχία -το υπογραμμίζω- της διεθνούς κοινής γνώμης, από το ένα και μοναδικό αντικείμενο, στο πλαίσιο της διαδικασίας που γίνεται στα Ηνωμένα Εθνη, δηλαδή την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας.Δεν υπάρχει τίποτα άλλο το οποίο να περιλαμβάνεται στην εντολή την οποία έχει ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ».Τη δήλωση έκανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος την Τρίτη, ερωτηθείς για το πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση για την επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στο ΓΓ του ΟΗΕ και με το ποιό τρόπο πρόκειται να αντιδράσει.Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαδικασία του ΟΗΕ με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα και επιθυμεί την εξεύρεση λύσης και προσέθεσε ότι πρέπει να αποδείξει κι η άλλη πλευρά ότι επιθυμεί την εξεύρεση λύσης.
Εν τω μεταξύ, από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι «όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, στον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Νίκολα Γκρουέφσκι»..Επίσης, από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με την ευκαιρία της εκ νέου ανάληψης των καθηκόντων του.Για «φάμπρικα επιστολών» από την πλευρά της ηγεσίας των Σκοπίων κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει κάνει λάθος που απάντησε επί της ουσίας στην επιστολή του Νίκολα Γκρούεφκσι.Ανέφερε, ακόμη, ότι η σκοπιανή ηγεσία έχει προφανή στόχο να ανοίξει συζήτηση για θέματα πέρα από το μοναδικό ζήτημα της ονομασίας και γι' αυτό βάζουν στο τραπέζι θέματα δήθεν μειονότητας, περιουσιών κ.λπ.Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως τα επιχειρήματα στην επιστολή του πρωθυπουργού δεν ήταν λάθος, αλλά λάθος ήταν η διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου