Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Οδομαχίες σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη, και αστυνομίας, στη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο του Βελιγραδίου. Την ίδια ώρα, άφαντη παραμένει η ένσταση για την έκδοση του Κάρατζιτς, γεγονός που μπλοκάρει και τη Συμφωνία Σύνδεσης της Σερβίας με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 15.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, το βράδυ της Τρίτης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Κάρατζιτς. Μία ομάδα περίπου 80 διαδηλωτών αποσπάστηκαν από το συλλαλητήριο και προκάλεσαν επεισόδια.

Οι νεαροί πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες κατά των δυνάμεων ασφαλείας, που απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Η αστυνομία απέκλεισε δρόμους και έκανε χρήση χημικών και κατά του πλήθους, προσπαθώντας να διασκορπίσει τους διαδηλωτές.
Από τις συγκρούσεις, που σημειώθηκαν σε κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, εκ των οποίων εννέα αστυνομικοί και ένας Ισπανός οπερατέρ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το θρίλερ της έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο ICTY.
Η έφεση στην απόφαση έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έφτασε μέχρι τις 16:00 (τοπική ώρα) της Τρίτης, που έληξε το ωράριο λειτουργίας του περιφερειακού δικαστηρίου του Βελιγραδίου. Η εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου Ίβανα Ράμιτς ανέφερε ότι «οι δικαστές αύριο [Τετάρτη] θα εκτιμήσουν ποιο είναι το λογικό χρονικό διάστημα που θα περιμένουν να φτάσει, ταχυδρομικά, η έφεση» και εάν δεν φτάσει θα αποφασίσουν για την ημερομηνία έκδοσης. Ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης υπεύθυνου για τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης Ντούσαν Ιγνιάτοβιτς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Κάρατζιτς δεν κατέθεσε καν έφεση, αλλά εκμεταλλεύεται την ασάφεια του νόμου για τις ταχυδρομικές αποστολές των εφέσεων» ώστε να παρατείνει την παραμονή του στο Βελιγράδι.

Ο δικηγόρος του Κάρατζιτς, πάντως, δήλωσε ότι έστειλε την αίτηση την τελευταία στιγμή. «Ο Κάρατζιτς είναι ένας Σερβοβόσνιος πολίτης, έτσι είναι λογικό ότι η έφεση εστάλη από τη Βοσνία» δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον επτά ημέρες για να φθάσει η έφεση.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές ήδη εξετάζουν διάφορα σχέδια για την ασφαλή και διακριτική μεταφορά του Κάρατζιτς στη Χάγη. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η χρήση συμβατικών οχημάτων, κρυφές έξοδοι και ψεύτικες αυτοκινητοπομπές, προκειμένου η πραγματική μεταφορά να γίνει μακριά από τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Πάντως, η παράταση της έκδοσης του Κάρατζιτς στη Χάγη, προκαλεί προβλήματα και στις σχέσεις με την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε την Τρίτη την απόφαση να «ξεκλειδώσει» τα εμπορικά οφέλη της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Σερβία, επισημαίνοντας ότι αναμένει την μεταφορά του Κάρατζιτς στο ICTY, ως απόδειξη της πλήρους συνεργασίας του Βελιγραδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: