Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΗΝ ΦΥΛΗ ΜΑΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΣΤΕΣ ΜΕΣΑ

495 λαθρομετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου

Τους 495 έφτασαν οι φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών μετά τη σύλληψη 24 την Τρίτη από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος Σάμου.
Οι μετανάστες επέβαιναν σε μια πνευστή λέμβο την οποία κατέστρεψαν μόλις έφτασαν στις ακτές του νησιού.

Μόλις οι λιμενικοί τους συνέλαβαν τους μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για προληπτικό ιατρικό έλεγχο και τους οδήγησαν στην συνέχεια στο Κέντρο Υποδοχής.
Λόγω του πλήθους των μεταναστών στο Κέντρο το οποίο είναι χωρητικότητας 280 ατόμων, κηρύσσεται συχνά πυκνά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάτι που σημαίνει ότι το προσωπικό ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο είναι υποχρεωμένο να παρέχει υπηρεσίες πέρα του καθορισμένου ωραρίου. Λόγω λοιπόν του ιδιαίτερου εργασιακού καθεστώτος οι εργαζόμενοι του κέντρου Υποδοχής αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τα αιτήματά τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Σάμου.

Με ψήφισμα που υπέγραψαν οι 10 εργαζόμενοι ζητούν τη θεσμοθέτηση της εργασιακής τους θέσης, την διασφάλιση της εμπειρίας των ήδη εργαζομένων (θεωρώντας την αποκτηθείσα εμπειρία ως απαραίτητο προσόν για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου), την μετατροπή των συμβάσεών τους από μίσθωση έργου σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, υπαγωγή όλων των εργαζομένων στο ΙΚΑ και στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών, που το κόστος των ενσήμων δεν θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο, αύξηση του μισθολογίου και εξαίρεση τους από το μισθολογικό πακέτο των 14.000 ευρώ, ολοκληρωμένο ιατρικό έλεγχο των συλληφθέντων μεταναστών πριν οδηγηθούν στο Κέντρο.

Το Νομ. Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τους εργαζόμενους και να συντάξει ένα κοινό ψήφισμα όλων των παρατάξεών του το οποίο θα στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Η τοπική κοινωνία της Σάμου δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φύλαξης των συνόρων από μόνη της. Ούτε η Νομική Αυτοδιοίκηση να χειριστεί τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής χωρίς τη συμπαράσταση του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και της ΕΕ με ειδικά προγράμματα για πρόσληψη δικηγόρου, μεταφραστή και άλλων ειδικοτήτων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του», δήλωσε ο Νομάρχης Σάμου Μαν.Κάρλα.
Η Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Σάμου σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους προέδρους των Ενώσεων του υπόλοιπου Αιγαίου αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους για την ίδρυση του τμήματος δίωξης Λαθρομετανάστευσης που εδώ κι ένα χρόνο έχει μείνει στα χαρτιά και δεν προχωρά σε προσλήψεις συνοριοφυλάκων.

Η αστυνομική Δ/νση Σάμου έχει 65 κενά τα οποία συνυπολογίζοντας και τους 23 αστυνομικούς που απασχολούνται στο Κέντρο Υποδοχής φτάνουν τα 88 άτομα μείον στη δύναμη της Αστυνομίας που έχει επιφορτιστεί με τη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: