Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Με σιωπή απάντησε ο Ρ.Κάρατζιτς στις κατηγορίες ενώπιον του ICTY

Αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ενοχής ή της αθωότητάς του ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή για δεύτερη φορά ενώπιον του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), γεγονός που κάνει το δικαστήριο να θεωρήσει ότι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων δηλώνει αθώος.

Ο δικαστής Ίαν Μπονόμι, πάντως, μετά την άρνηση του Κάρατζιτς να τοποθετηθεί, όρισε την 17η Σεπτεμβρίου ως επόμενη ημερομηνία για ακρόαση.

Ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων δύο κατηγορίες για γενοκτονία.

Οι κατηγορίες αφορούν αδικήματα που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο, καθώς στη Σρεμπρένιτσα, όπου δολοφονήθηκαν το 1995, 8.000 μουσουλμάνοι.

Ο Κάρατζιτς συνελήφθη στο Βελιγράδι τον Ιούλιο έπειτα από έρευνες 13 χρόνων.
Από την πρώτη στιγμή που συνελήφθη, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του. Είχε ζητήσει μάλιστα την παρουσία στο δικαστήριο του πρώην μεσολαβητή των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπράιν. Επίσης έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συνολικής διαδικασίας εναντίον του.

Στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των δικαστηρίου ο Κάρατζιτς υποστήριξε ότι υπήρξε μυστική συμφωνία με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ που όριζε ότι δεν θα διώκετο εάν εξαφανιζόταν από το προσκήνιο μετά τον πόλεμο. Ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι εξαιτίας αυτού, η δίκη είναι παράνομη.

Ωστόσο ο Αμερικανός διπλωμάτης, που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε μυστική συμφωνία με τον Κάρατζιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: