Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Αλλαγή φρουράς στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Αλλάζουν ηγέτη οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, και νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου της γείτονα χώρας αναλαμβάνει ο 65χρονος στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ.

Ο νέος επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων χαρακτηρίζεται με μία λέξη λακωνικός. Παρότι όμως μιλάει λίγο, είναι σκληρός: Ένα γεράκι αποφασισμένο να υπερασπιστεί το κοσμικό κράτος, όπως έγραψε γι' αυτόν η γαλλική εφημερίδα Μοντ.
Η μακρά θητεία του στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες και στη Μονς, αλλά και οι σπουδές του στη Σχολή Πολέμου της Βρετανίας και στο Κολέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη του επέτρεψαν αναμφισβήτητα να καλλιεργήσει το προφίλ του ήπιου διπλωμάτη και του διανοούμενου στρατηγού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Μπάσμπουγ υποστηρίζει ότι το κουρδικό ζήτημα δεν λύνεται μόνο με την καταστολή αλλά και με την οικονομική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Μπάσμπουγ ήταν ο διοικητής που διέταξε τον ανηλεή βομβαρδισμό της Λίτζε επί πέντε μερόνυκτα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 38 Κούρδους το 1993.
Παράλληλα, φαίνεται ότι είναι άνθρωπος του παρασκηνίου, όπως αποδεικνύει η συνάντηση που είχε λίγες ημέρες πριν να ασκηθεί η δίωξη κατά του Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Οσμάν Πακσούτ. Η συμβίωσή του με τους ισλαμιστές δεν θα είναι ρόδινη, αλλά ο Ιλκέρ Μπάσμπουγ θα μελετά προσεκτικά κάθε του κίνηση, με οδηγό τη σκέψη του Κεμάλ Ατατούρκ.

Για τις σχέσεις με την Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένεται μια πιο ήπια πολιτική ούτε κάποια θεαματική αλλαγή, καθώς ο νέος επιτελάρχης έχει εκφραστεί υπέρ της συνέχισης της πολιτικής του casus beli στο Αιγαίο.

Ενδεικτικά δε αναφέρεται ότι την Παρασκευή υπήρξε μια υπέρπτηση στα χίλια πόδια πάνω από το Αγαθονήσι από δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά και συνολικά 16 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.

Ο γέροντας Πάϊσιος είχε πει ότι το ποθούμενο θα ρθει με την αλλαγη πολιτικής ηγεσίας.Εδώ όμως έχουμε αλλάγη στρατιωτικής ηγεσίας΄.
Ο καιρός θα δείξει τα πάντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: