Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Στο κόκκινο οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε την Παρασκευή νέα επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι έλαβαν ενεργά μέρος στη σύρραξη στη Γεωργία κι επιρρίπτοντας στο Λευκό Οίκο ότι προκάλεσε την κρίση για να βοηθήσει το Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζων ΜακΚέην να κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Οι δηλώσεις Πούτιν, που μεταδόθηκαν από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, αποτελούν επέκταση των θέσεων που παρουσίασε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN την Πέμπτη και ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε "εσφαλμένες".
"Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν πολλοί στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ (στη Γεωργία). Αλλά οι εκπαιδευτές, το προσωπικό που διδάσκει τη χρήση όπλων, πρέπει κανονικά να βρίσκεται στα πεδία βολών και στα κέντρα εκπαίδευσης--και πού βρίσκονταν αυτοί; Βρίσκονταν στις ζώνες των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών γνώριζε τις ενέργειες που προετοιμάζονταν κι επιπλέον είναι πιθανό να έλαβε μέρος σε αυτές.
Αν η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών πράγματι στήριξε κάτι τέτοιο, τότε υποψιάζομαι ότι το έκανε για να ενορχηστρώσει έναν μικρό και νικηφόρο πόλεμο.
Κι αν το σχέδιο αποτύγχανε, να παρουσιαστεί η Ρωσία ως εχθρός κι έτσι να ενωθεί το εκλογικό σώμα γύρω από έναν προεδρικό υποψήφιο, φυσικά του κυβερνώντος κόμματος".
Ο Πούτιν συνέχισε, χωρίς να κατονομάσει τον ΜακΚέην: "σε σημαντικό βαθμό η κρίση προκλήθηκε, και από τους Αμερικανούς φίλους μας εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας. Επρόκειτο για χρήση κυβερνητικών πόρων με καταδικαστέο τρόπο για να αποκτήσει πλεονέκτημα ο ένας εκ των υποψηφίων, στην περίπτωσή μας του κυβερνώντος κόμματος".
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία ούτε από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ευελπιστεί να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας.

"Δεν βρίσκω ότι ήταν έκπληξη, δεδομένων των γεγονότων των τριών τελευταίων εβδομάδων", αφότου ξέσπασε η σύγκρουση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο.

Αλλά υπενθύμισε πως η Ουάσινγκτον αντιτίθεται ζωηρά στην εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων της Μόσχας στη Νότια Οσετία ή ακόμη στην απορρόφηση της τελευταίας ή και της άλλης φιλορωσικής αποσχισθείσας περιοχής, της Αμπχαζίας.

"Η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία ανήκουν στη Γεωργία βάσει των νόμων που αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ, των νόμων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που η Ρωσία έχει υποστηρίξει", πρόσθεσε.

"Η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας πρέπει να διατηρηθεί".
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη συμφωνία εκεχειρίας που προβλέπει πως τα δύο μέρη θα ξαναπάρουν τις θέσεις τις οποίες είχαν στις 6 Αυγούστου, δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη ρωσική επίθεση εναντίον των γεωργιανών δυνάμεων που επιχείρησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας. "Και πριν από τις 6 Αυγούστου, δεν υπήρχαν ρωσικές βάσεις στην περιοχή αυτή", επέμεινε η Περίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: