Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Ενισχύθηκε ξανά σε τυφώνα ο Γκούσταβ και κινείται προς τις ΗΠΑ

Ανησυχία προκαλεί η εκ νέου αύξηση της ισχύος του τυφώνα Γκούσταβ, ο οποίος αν και είχε υποβιβαστεί σε τροπική καταιγίδα κατηγορίας 1, αναβαθμίστηκε πλέον σε τυφώνα κατηγορίας 3.

Τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο, ο Γκούσταβ προκάλεσε τουλάχιστον 70 θανάτους, πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία ενώ καταρρακτώδείς ήταν οι βροχές στην Κούβα και την Τζαμάικα. Συγκεκριμένα, 59 νεκροί καταγράφηκαν στην Αϊτή, οκτώ στην Δομινικανή Δημοκρατία και τέσσερις στην Τζαμάικα.
Όπως ανακοίνωσαν οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων στο Μαϊμάμι των ΗΠΑ, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι άνεμοι του Γκούσταβ ξεπερνούν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα. Ο τυφώνας, κινείται προς τα νησιά Κέιμαν και την Κούβα, ενώ αργότερα θα συνεχίσει την πορεία του μέσα στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι πολιτείες των ΗΠΑ που βρέχονται από τον Κόλπο όπως και οι μεξακανικές επαρχίες της περιοχής έχουν τεθεί σε επιφυλακή αναμένοντας τον Γκούσταβ.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί στην Νέα Ορλεάνη για να μην επαναληφθεί μία καταστροφή, στην επέτειο μάλιστα των τριών ετών από το φονικό πέρασμα του κατηγορίας 5 τυφώνα Κατρίνα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αρχίσει η εκκένωση των παράκτιων περιοχών του Μισισίπί -όπου ακόμα ζουν σε πρόχειρες κατοικίες χιλιάδες θύματα της Κατρίνας- ενώ και η Λουϊζιάνα έχει ανακοινώσει εθελοντική αποχώρηση του πληθυσμού.
Οι πιθανότητες να χτυπηθεί η πόλη από σφοδρούς ανέμους και βροχοπτώσεις είναι αρκετά μεγάλες, υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι. Ο Γκούσταβ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στις παράκτιες περιοχές μέχρι την Τρίτη.

Την ίδια στιγμή, το πέρασμα του Γκούσταβ προκαλεί προβλήματα στην άντληση του πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές.

ρε Βλαδίμηρε αυτά εσύ τα κάνεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: