Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη Α. Βντόβιν

Σε συνέντευξη που έδωσε εφ όλης της ύλης το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέϊ Βντόβιν για τις εξελίξεις ,τόνισε πως οι ρωσικές αποφάσεις ήταν δύσκολες αλλά και το λιγότερο κακό σενάριο.Η Μόσχα εκτιμά την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης
Σε συνέντευξη που έδωσε εφ όλης της ύλης το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέϊ Βντόβιν για τις εξελίξεις ,τόνισε πως οι ρωσικές αποφάσεις ήταν δύσκολες αλλά και το λιγότερο κακό σενάριο.

Για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης

Ως προς την ελληνική θέση επί του θέματος είπε ότι η Μόσχα εκτιμά την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Ρωσία. "Ένα αναγκαίο βήμα, που έγινε ύστερα από την επιθετική ενέργεια του καθεστώτος της Γεωργίας και την προσπάθειά του για γενοκτονία των λαών της νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας" και ως "μια απόφαση δύσκολη που παράγει το λιγότερο κακό", χαρακτήρισε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέϊ Βντόβιν την απόφαση της Μόσχας για αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δυο περιοχών.
Ο Ρώσος διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η χώρα του είχε επιμείνει στο παρελθόν για την υπογραφή μιας συμφωνίας μη χρήσης βίας, την οποία, όμως, είχε απορρίψει ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρέσβης Βντόβιν σημείωσε πως "από τη Δύση βλέπουμε δυστυχώς μια πολιτική δύο μέτρων και δυο σταθμών. Εμείς είχαμε πει ότι το Κόσοβο άνοιξε το κουτί της Πανδώρας".

Αναφορικά με την πρόταση που διατυπώνεται για τη διακοπή της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ο κ. Βντόβιν διερωτήθει: "ποιος χρειάζεται πιο πολύ αυτή τη συνεργασία, όταν η Ρωσία είναι εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην προσπάθεια μη διαφθοράς πυρηνικών όπλων, στη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν;".

Ο Ρώσος πρέσβης κατήγγειλε την "προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου μετώπου των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας" και τόνισε πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Μόσχας, "ήδη εξοπλίζεται η Γεωργία, γεγονός που θα την αναδείξει σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα".
Ο πρέσβης Βντόβιν τόνισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και υπογράμμισε πως "η Ρωσία δεν είναι μέρος της κρίσης, αλλά έχει ρόλο διαμεσολαβητή".

Για τις ελληνορωσικές σχέσεις

"Η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική χώρα με την οποία συμπληρώσαμε 180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και εκτιμούμε πολύ την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", τόνισε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Α. Βντόβιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σήμερα.
Σημειώνοντας, εξ άλλου, ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 80% των Ελλήνων υποστήριξε τις θέσεις της Ρωσίας, μετά από την εισβολή της Γεωργίας στη νότια Οσετία, ο Ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε πως "οι δυο χώρες πρέπει από κοινού να προστατεύσουν τη σχέση τους".
Έπ’ αυτού παρατήρησε πως "γίνονται καμιά φορά δηλώσεις που πρέπει να έχουν έναν αντικειμενικό χαρακτήρα" και ανέφερε ως παράδειγμα ότι όταν καταδικάζει κάποιος τη Ρωσία για την αναγνώριση της νότιας Οσετίας θα έπρεπε να έχει καταδικάσει με την ίδιο τρόπο και την ενέργεια άλλων χωρών, όταν αυτές είχαν αναγνωρίσει το Κόσοβο.
Σε ερώτηση αν η δήλωσή του αυτή συνεπάγεται "δυσφορία" για τη στάση της Αθήνας, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε πως "δεν εξέφρασα δυσφορία, έθεσα κάποιες ερωτήσεις για την καλύτερη κατανόηση".

Αναφορικά εξ άλλου με τη συμφωνία για τον αγωγό που επικυρώνεται από την ελληνική Βουλή, ο Ρώσος πρέσβης επανέλαβε πως "η Ελλάδα είναι φίλη χώρα και η συμφωνία συμφέρει και τις δυο πλευρές".

Για το Κυπριακό

"Η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο.Για μας οι περιπτώσεις της νότιας Οσετίας και της Απχαζίας είναι sui generis", τόνισε σήμερα ο πρέσβης της Ρωσίας που υπηρετεί στην Αθήνα Αντρέϊ Βντόβιν.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος πρέσβης υπογράμμισε πως "δεν έχει αλλάξει κάτι στην αντίληψή μας για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ο οποίος πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση".

Ο Ρώσος διπλωμάτης επεσήμανε ακόμη πως "δεν υπάρχει καμιά αναλογία ανάμεσα σε αυτά που συμβαίνουν στον Καύκασο και στην Κύπρο. Η Ρωσία επιδιώκει μια λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και ως αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών των δυο μερών".

Ο πρέσβης Βντόβιν τόνισε τέλος πως η χώρα του υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ, που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα και παρατήρησε πως "αν υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις στο Κυπριακό δεν προέρχονται από μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: