Κόκκινο έχει χτυπήσει το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, για τον Καύκασο και το κλίμα φορτίζουν ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οργάνωσαν παρασκηνιακά τη σύγκρουση στον Καύκασο για να αποκομίσει κέρδη υποψήφιος για την Προεδρία. Ο Λευκός οίκος αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας παράλογους και γελοίους τους ισχυρισμούς Πούτιν. Κι ενώ στη Μαύρη Θάλασσα είναι αυξημένη η παρουσία πολεμικών πλοίων, η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου. Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Ομάδας των 7 ότι "νομιμοποιούν τις επιθετικές ενέργειες της Γεωργίας" καταδικάζοντας την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Μόσχα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. "Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 27 Αυγούστου η Ομάδα των 7 καταδικάζει την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Αυτό το μέτρο έχει μεροληπτικό χαρακτήρα και έχει ως στόχο να νομιμοποιήσει τις επιθετικές ενέργειες της Γεωργίας", αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
Η έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες που θα εξετάσει την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, δεν θα υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι "η ώρα των κυρώσεων δεν έχει έρθει". "Το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα ανακοινώσει ότι η συμφωνία των έξι σημείων πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό της", τόνισε Γάλλος διπλωμάτης αναφερόμενος στη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, κατά το ταξίδι του στις 12 Αυγούστου στη Μόσχα και το Τμπιλίσι. "Εξακολουθούμε να είμαστε στη φάση του διαλόγου με τη Μόσχα και όχι στη φάση των κυρώσεων" πρόσθεσε ο διπλωμάτης επισημαίνοντας ότι "η ώρα των κυρώσεων δεν έχει έρθει". Ο πρόεδρος Σαρκοζί, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, ζήτησε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κυρίως για να εξεταστεί το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τη Μόσχα.
ΥΠΕΞ -Κουμουτσάκος: Οι ελληνικές θέσεις στην κρίση του Καυκάσου
"Η Ελλάδα ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της συνέπειας. Συνέπειας στις θεμελιώδεις και διαχρονικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής. Συνέπειας στη συμμετοχή της στην ΕΕ. Συνέπειας στις διμερείς της σχέσεις»,απάντησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας που θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στον Καύκασο και τόνισε ότι αυτό καταδείχθηκε και από την ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη την Πέμπτη, στη Βουλή. Επεσήμανε δε ότι "ο δύσκολος αυτός δρόμος γίνεται ακόμη δυσκολότερος σε περιόδους όπως αυτή που βρισκόμαστε, κατά την οποία οι εντάσεις κι οι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται και με νέα μορφή και με νέα έμφαση". Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική εξωτερική, είπε ο εκπρόσωπος και βάσει αυτού η Ελλάδα τοποθετήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις, είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών. Στη βάση αυτής της αρχής, που είναι διαχρονική και θεμέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,η Ελλάδα δεν αναγνώρισε το Κόσοβο, ούτε τις περιοχές της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, τόνισε.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη Α. Βντόβιν, την Πέμπτη στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν ήταν το ίδιο αυστηρή με την αναγνώριση του Κοσόβου, όπως με αυτήν της Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις των διαπιστευμένων πρέσβεων στην Ελλάδα. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα είναι εστιασμένο στην κρίση στον Καύκασο, με προτεραιότητα την υλοποίηση του σχεδίου των έξι σημείων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα της σύγκρουσης, τις προοπτικές ευρωπαϊκής παρουσίας στην περιοχή και το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας.
Για το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η γαλλική προεδρία δεν το έχει επιβεβαιώσει και υπογράμμισε ότι η απομόνωση δεν αποτελεί λύση. Για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, η ελληνική θέση ήταν ξεκάθαρη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι "πρέπει να αξιοποιείται κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο θεσμοθετημένος διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας".
Οι εξελίξεις στον Καύκασο θα απασχολήσουν επίσης την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην Αβινιόν της Γαλλίας την Πέμπτη και Παρασκευή, καθώς και τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, στις 4 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Στο ερώτημα αν και η Κύπρος ,όπως και το Κόσοβο ή η Ν. Οσετία και η Αμπχαζία, μπορεί να αποτελέσει περίπτωση sui generis , ο κ.Κουμουτσάκος απάντησε ότι "δεν πρόκειται να μπω σε έναν συσχετισμό κρίσεων και διεθνών εξελίξεων". "Το βασικό για εμάς είναι να γίνεται σεβαστή η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών".
Σαακασβίλι:"Η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ"
Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Γεωργία στις αρχές του μήνα ανέτρεψαν την καθιερωμένη τάξη των πραγμάτων στην Ευρώπη μετά τον ’Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ο Γεωργιανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα παρασυρθεί από τη στρατιωτική της επιτυχία. "Δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ", είπε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Deutschlandfunk. "Αυτό που έκανε η Ρωσία υπονομεύει και καταστρέφει ολόκληρη την μετά-ψυχροπολεμική εποχή, το καθεστώς στην Ευρώπη μετά τον ’Β Παγκόσμιο Πόλεμο", είπε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τότε που ευρωπαϊκή δύναμη επεδίωξε να προσαρτήσει εδάφη γειτονικής χώρας. Η Ρωσία θεώρησε την Γεωργία ευάλωτη, καθώς δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, είπε ο Σαακασβίλι, κάνοντας ευθέως έκκληση να γίνει δεκτή η χώρα του στους κόλπους της Συμμαχίας. Η Γεωργία δεν θα στρεφόταν πρόθυμα εναντίον μια πυρηνικής δύναμης με πληθυσμό 146 εκατομμύρια κατοίκους, πρόσθεσε. Ο Σαακασβίλι έκανε έκκληση για την αποστολή στη Γεωργία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Το Τατζικιστάν στηρίζει τη Μόσχα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έτυχε σήμερα της υποστήριξης ενός συμμάχου του στην κεντρική Ασία, του Τατζικιστάν, για την πρόσφατη κρίση με τη Γεωργία. Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόν δήλωσε ότι οι διπλωματικές λύσεις είναι προτιμότερες αλλά εξέφρασε την κατανόησή του για τις ενέργειες της Ρωσίας, μετά τη σύγκρουση με τη νότια γειτονική της χώρα.
Την Τρίτη, η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμα της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου και του Τατζικιστάν. Ωστόσο ο Ραχμόν είπε ότι η χώρα του στηρίζει τη συμμαχική της χώρα σε πολλά θέματα. "Αναμφισβήτητα αυτό αναφέρεται σε μια σειρά μέτρων τα οποία η Ρωσία λαμβάνει στον Καύκασο", είπε μετά την υπογραφή κοινής διακήρυξης με τον Μεντβέντεφ, ύστερα από διμερείς συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ.
Η LUKOIL διαψεύδει την περικοπή παραδόσεων αργού στη Δύση
Η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία LUKOIL, διέψευσε ότι έλαβε εντολή από την κυβέρνηση Πούτιν να προετοιμαστεί για περικοπή των παραδόσεων αργού πετρελαίου στη Δυτική Ευρώπη, σε απάντηση στην απειλή επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας.
"Η LUKOIL παραδίδει στη Δυτική Ευρώπη τις ίδιες ποσότητες αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών όπως και πριν", διευκρίνισε στο Ρόιτερ, από τηλεφώνου, εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρίας. "Δεν έχουμε δεχθεί εντολές από την κυβέρνηση", πρόσθεσε. Δημοσίευμα της Πέμπτης στη βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ" υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Πούτιν έχει δώσει σχετικές εντολές σε τουλάχιστον μία ρωσική εταιρία και ότι η LUKOIL ήταν πιθανός δέκτης αυτών των εντολών. Παράλληλα, η LUKOIL, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει σε ποσοστό 20% η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία ConocoPhillips, γνωστοποίησε αύξηση 63,9% των καθαρών κερδών της στο δεύτερο φετινό τρίμηνο, μικρότερη από τις σχετικές εκτιμήσεις 14 αναλυτών, που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4,13 δισ. δολάρια, από 2,52 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2007, ενώ οι προσδοκίες της αγοράς ήταν για καθαρά κέρδη ύψους 4,67 δισ. δολαρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου