Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Επαινεί τη Σερβία για τη σύλληψη Κάρατζιτς ο γενικός εισαγγελέας του ICTY

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) χαρακτηρίζει τη σύλληψη Κάρατζιτς «μεγάλη επιτυχία» της συνεργασίας της διεθνούς δικαιοσύνης με το Βελιγράδι. Ο Σερζ Μπράμερτς θα επισκεφθεί τη Σερβία τον Σεπτέμβριο για την πρώτη του συνάντηση με τη νέα φιλοδυτική-κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη από τη Χάγη, ο Σερζ Μπράμπερτς ανέφερε ότι η Σερβία «αξίζει κάθε έπαινο» για τη σύλληψη του καταζητούμενου Σερβοβόσνιου πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος οδηγήθηκε την Τετάρτη στις φυλακές Σεβενίνγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Σερζ Μπράμερτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σερβία θα συλλάβει σύντομα και τον πρώην στρατιωτικό διοικητή του Κάρατζιτς, Ράτκο Μλάντις, καθώς και άλλους δύο καταζητούμενους για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η εντολή του διεθνούς δικαστηρίου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιτς, πρώην προέδρου της αυτο-ανακηρυχθείσας σερβικής δημοκρατίας της Κράινα.

- Οι εργασίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2010.

Τέλος, ο γενικός εισαγγελέας του ICTY δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Βελιγράδι τον Σεπτέμβριο για την πρώτη του συνάντηση με τη νέα φιλοδυτική κυβέρνηση της Σερβίας προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω συνεργασία Σερβίας - Χάγης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: