Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Ξανά σκαλωσιές στον Παρθενώνα -Ημίγυμνος ο Παρθενώνας

Ο πιο ύπουλος εχθρός της δυτικής όψης του Παρθενώνα θεωρείται η υγρασία, που είναι τριπλάσια από εκείνη της ανατολικής όψης. Κι αυτό διότι «η πρώτη πλευρά του Παρθενώνα που αγγίζει ο ήλιος όταν ανατέλλει είναι η ανατολική. Συνεπώς, η υγρασία που υπήρχε στις μετόπες της ανατολικής πλευράς φεύγει γρήγορα», εξηγεί ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανώλης Κορρές. «Μέχρι να διανύσει όμως την απόσταση έως τη δύση του, οι δυτικές μετόπες κατακρατούν την υγρασία και φθείρονται». Στην ένθετη φωτογραφία, η δυτική όψη όπως θα «αναδυθεί» μετά το τέλος των εργασιών μετά το 2012.

«Ημίγυμνος» καθώς θα στερηθεί ύστερα από 2.500 χρόνια επτά από τα διάσημα γλυπτά του και «ντυμένος» με σκαλωσιές στην πρόσοψή του για τους επισκέπτεςστη δυτική όψη του- για τουλάχιστον τρία χρόνια θα υποδέχεται τα εκατομμύρια επισκεπτών του ο Παρθενώνας. Σεισμοί, βομβαρδισμοί, σκουριασμένα σίδερα από παλαιότερες επεμβάσεις, μόλυνση και υγρασία έχουν ανοίξει πληγές- που φτάνουν από 1 έως και 6 εκ. - στο πεντελικό μάρμαρο, με αποτέλεσμα οι σκαλωσιές να μην εγκαταλείψουν το μνημείο στο τέλος της χρονιάς όπως προβλέπεται (καθώς ολοκληρώνονται τα έργα στη βόρεια πλευρά), αλλά να μετακινηθούν στη δυτική όψη του. Όσο για τις 7 από τις 17 αυθεντικές μετόπες που έχουν απομείνει στο μνημείο; Θα αντικατασταθούν όχι μόνο για λόγους προστασίας, αλλά και επειδή είναι μουσειακά εκμεταλλεύσιμες! Οι δύο γωνίες της δυτικής όψης του Παρθενώνα είναι εκείνες που θα δεχθούν πρωτίστως τις πρώτες βοήθειες. Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η νοτιοδυτική, κυρίως λόγω των σεισμών και της διάβρωσης, «καθώς οι γωνίες αποτελούν τα πιο ευπαθή σημεία στις σεισμικές καταπονήσεις» εξηγεί η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Μαίρη Ιωαννίδου. Μεγάλες είναι οι φθορές και στο κέντρο λόγω των βομβαρδισμών- έχουν καταμετρηθεί 700 πλήγματα από βόλια-, μεγάλες πιέσεις έχουν δεχθεί και τα κιονόκρανα, ενώ ενδεικτικό είναι πως οι αρμοί έχουν διευρυνθεί έως και 6 εκ., ενώ ρωγμή 1 εκ. έχει εντοπιστεί από τους σεισμούς του 1981 και του 1999 στη νοτιοδυτική γωνία.

Δεν είναι όμως μόνο οι σωστικές επεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του Παρθενώνα. Σαφέστερη εικόνα θα αποκτήσουν οι επισκέπτες και για το αέτωμα του ναού, καθώς προβλέπεται να τοποθετηθεί στη θέση του τμήμα του τυμπάνου (της πλάτης όπου ακουμπούσαν τα γλυπτά του αετώματος) που είχε εντοπιστεί από τους Αναστάσιο Ορλάνδο και Μανώλη Κορρέ (όπως βλέπουμε το μνημείο δεξιά), συμπληρωμένο με νέο υλικό, επέμβαση μεγάλης έκτασης, που θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο επερχόμενο συνέδριο για τα μνημεία της Ακρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: