Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Ο ΠΑΝΑΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Με μία κίνηση-έκπληξη η κυβέρνηση του Παναμά ανακοίνωσε την Τετάρτη πως αλλάζει στάση και πλέον θα αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Σκοπίων με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η χώρα του Παναμά το 2002 είχε προχωρήσει στην αναγνώριση της χώρας των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που πλέον αλλάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο πρέσβης της χώρας του Παναμά ενημέρωσε την ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη για την απόφαση αυτή και κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν πως το κλίμα για τα Σκόπια πλέον αλλάζει, αφού η Ελλάδα έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις της. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση της κας Μπακογιάννη με τον κροάτη ομόλογό της, αλλά και τον πρέσβη του Παναμά, η υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στα Σκόπια ότι τα Βαλκάνια δεν έχουν ανάγκη από εθνικιστικές εξάρσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Βαληνάκης είχε επισκεφθεί τη Λατινική Αμερική και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του στον Παναμά, όπου όπως τελικά διεφάνη κατάφερε να τον πείσει για τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, εν αναμονή της απάντησης Μπαρόζο στην προκλητική επιστολή Γκρούεφσκι περί μειονοτικού με την Ελλάδα, η Άγκελα Μέρκελ απαντώντας το βράδυ της Τετάρτης σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι είναι καιρός να ασχοληθούμε με τη λύση του θέματος της ονομασίας ώστε η FYROM, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: