Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Αγνώριστος ο «γιατρός» Κάρατζιτς κυκλοφορούσε ελεύθερα στο Βελιγράδι

Με λευκή γενειάδα, μακριά σπαστά μαλλιά και γυαλιά, πλαστή ταυτότητα και την «ιδιότητα» του πρακτικού εναλλακτικής ιατρικής σε ιδιωτική κλινική ζούσε και κυκλοφορούσε ελεύθερα στο Βελιγράδι ο συλληφθείς Ράντοβαν Κάρατζιτς. Προς έκδοση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Δείτε το βίντεο


Ο καταζητούμενος επί 13 χρόνια πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας την περίοδο του πολέμου (1992-1995) διέθετε πλαστά έγγραφα στο όνομα Ντράγκαν Ντάμπιτς και κατοικούσε στη συνοικία Νέο Βελιγράδι.

Ο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης αρμόδιος για τη συνεργασία με το ICTY και ο γενικός εισαγγελέας αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου επέδειξαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους φωτογραφία που δείχνει έναν αγνώριστο Κάρατζιτς, πολύ αδυνατισμένο, με μακριά λευκή γενειάδα και μακριά σπαστά μαλλιά.

Ο «Ντράγκαν Ντάμπιτς» εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική της σερβικής πρωτεύουσας ασκώντας εναλλακτική ιατρική. «Κέρδιζε χρήματα ασχολούμενος με την εναλλακτική ιατρική και εργαζόταν σε μια ιδιωτική κλινική. Η τελευταία διεύθυνσή του ήταν στο Νόβι Μπέογκραντ», στη συνοικία Νέο Βελιγράδι στην αριστερή όχθη του Σάβα, δήλωσε ο εισαγγελέας Βλαντιμίρ Βούκτσεβιτς.

Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε πως σύλληψη του Κάρατζιτς πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας «χωρίς κανένα πρόβλημα» και δίχως τη συμμετοχή ξένων μυστικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας λειτούργησαν σε απόλυτη μυστικότητα, παρακολουθώντας τον Σερβοβόσνιο πρώην ηγέτη αρκετές εβδομάδες προτού τον συλλάβουν.

Παράλληλα, ανέφερε πως δόθηκε δικαστική εντολή για τη μεταφορά του 63χρονου Κάρατζιτς στη Χάγη προκειμένου να λοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία για τη σφαγή του 1995 στη Σρμπρένιτσα. Η έκδοση θα προχωρήσει όταν εξεταστεί και η έφεση που προτίθεται να καταθέσει ο συνήγορος υπεράσπισης του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο Ρασίμ Λιάγιτς, υπουργός της σερβικής κυβέρνησης αρμόδιος για τη συνεργασία με το ICTY επισήμανε πως οι σερβικές Αρχές εντόπισαν τον Κάρατζιτς ενώ αναζητούσαν τον πρώην στρατιωτικό διοικητή του, τον Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος μετά τη σύλληψη Καράτζιτς είναι πλέον ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Ο Κάρατζιτς εντοπίστηκε ενώ παρακολουθούσαμε πρόσωπα που βοηθούσαν τον Μλάντιτς» δήλωσε ο Ρασίμ Λιάγιτς χωρίς να επεκταθεί.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε πως δεν μπορούν να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση της Δευτέρας -κατά την οποία ο Κάρατζιτς δεν προέβαλε αντίσταση- ώστε να μην διακινδυνεύσουν οι προσπάθειες σύλληψης δύο άλλων καταζητούμενων για εγκλήματα πολεμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: