
Μετά από μια σκληρή εβδομάδα εργασίας με πολλές αναρτήσεις και αναδημοσιεύσεις το παρόν blog θα μείνει κλειστό και χωρίς αναρτήσεις για ένα Χ χρονικό διάστημα λόγω καλοκαιρινών διακοπών.Καλά μπάνια και καλές βουτιές.Και έχετε το νου σας.
Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας υδατοσφαίρισης Γιώργος Μορφέσης μίλησε για τη μάχη της Εθνικής κόντρα στις ΗΠΑ.
«Αντιμετωπίζουμε την πιο ολοκληρωμένη ομάδα του τουρνουά. Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για μας και το φαβορί είναι ξεκάθαρα η Αμερική. Εμείς πρέπει να αγωνιστούμε το ίδιο έξυπνα, όπως κάναμε και με την Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι είμαστε κουρασμένοι. Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε το παιχνίδι στο ρυθμό το δικό μας για να έχουμε τύχη».
Οι ΗΠΑ είναι η ομάδα με τις περισσότερες αποβολές μέχρι στιγμής στο Παγκόσμιο. Σύμφωνα με τον Μορφέση, η Εθνική θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός για να μπει στο παιχνίδι της πρόκρισης.
«Μακάρι να μπορούσαμε να βελτιωθούμε μέσα σε μία μέρα στον παίκτη παραπάνω και να ήμασταν πιο αποτελεσματικοί. Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανίδες ναι μεν έχουν πολλές αποβολές, αλλά παίζουν καλά με παίκτρια λιγότερη. Γνωρίζουν ότι λόγω του παιχνιδιού τους έχουν πολλές αποβολές και αυτό τους έκανε να είναι πολύ καλές όταν αμύνονται λιγότερες. Καλώς ή κακώς η παίκτρια παραπάνω σε αυτά τα παιχνίδια, αποτελεί το κλειδί. Το εκμεταλλεύεσαι και έχεις το προβάδισμα. Αν καταφέρουμε να «διαβάσουμε» την άμυνα των Αμερικανίδων και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί απ ό,τι στο πρώτο παιχνίδι, τότε όλα γίνονται. Έχουμε προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα γινόταν για αυτό το παιχνίδι και, όπως έχουμε κάνει μέχρι στιγμής από την αρχή του τουρνουά, θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη. Να είστε σίγουροι πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Από την πλευρά του, ο προπονητής των ΗΠΑ, Άνταμ Κρικόριαν, δήλωσε πως σέβεται την ελληνική ομάδα και εκτιμά πολύ αυτό που έχει πετύχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. «Η Ελλάδα είναι επικίνδυνη και όπως έχει αποδειχθεί μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα. Εμείς όμως δεν πρόκειται να προσαρμόσουμε το παιχνίδι μας στα μέτρα της Ελλάδας. Θα παίξουμε όπως κάθε φορά με στόχο τη νίκη. Θα προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε το ρυθμό μας και θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την πληρότητα που έχουμε σαν ομάδα. Το αυριανό παιχνίδι δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό του ομίλου. Εμείς μένουμε επικεντρωμένοι στο στόχο μας, που είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου».
ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΕΙΡΑΜΑ
Γίναμε μπλε αλλά για καλό σκοπό. Έρευνες έδειξαν οτι το χρώμα που χρησιμοποιείται σε μερικά γλυκά όπως είναι κάποιες καραμέλες μπορει να κάνει καλό σε τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη. Εδωσαν ...
λοιπόν σε ένα χάμστερ φίλο μας να τρώει συνέχεια απο αυτή τη μπλε μπογιά για να δουν , και όντως βοηθάει. Βέβαια σε μας πάει εσάς θα σας κάνει στρουμφάκια οπότε περιμένετε λίγο και θα βρουν πως ακριβώς μπορεί να σας βοηθήσει αυτό χωρίς να γίνεται μπλε . Ακόμα στα πειράματα ειναι
Οι νέες ετικέτες θα μπορούν να αποθηκεύουν χιλιάδες φορές περισσότερες πληροφορίες και να "διαβάζονται" ακόμα και από μια κοινή ψηφιακή κάμερα ενός οποιουδήποτε κινητού τηλεφώνου.(Θα γνωριζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια για εμάς)(Πολύ μικρότερες σε μέγεθος, θα είναι μια μικροσκοπική κουκίδα διαμέτρου μόλις 3 χιλιοστών (όσο το σύμβολο @ σε ένα πληκτρολόγιο) και, μεταξύ άλλων, θα μπορούν να περιέχουν πληροφορίες για τα συστατικά διαφόρων τροφίμων, σύμφωνα με το BBC.(μήπως σας θυμίζει το τσιπάκι αυτό;)
Η νέα τεχνολογία θα επιδειχτεί για πρώτη φορά δημοσίως την επόμενη εβδομάδα, στη διεθνή ετήσια έκθεση Siggraph στη Νέα Ορελάνη των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον δρα Ανκίτ Μοχάν, του Media Lab του πανεπιστημίου ΜΙΤ, έναν από τους υπεύθυνους ερευνητές, μαζί με τον καθηγητή Ραμές Ρασκάρ, "η τεχνολογία θα δημιουργήσει ένα νέο τρόπο αναγνώρισης των προϊόντων με ετικέτες".
Το bokode συνίσταται σε μια δίοδο ως πηγή φωτός (LED), που καλύπτεται από μια μικροσκοπική μάσκα κι ένα φακό.(Να σας πω ότι αυτό το LED ειναι σε σε εκταση μεκρότερο από 1 mm, 2) Οι πληροφορίες κωδικοποιούνται στο φως που λάμπει μέσω της μάσκας και το οποίο διαφέρει σε φωτεινότητα ανάλογα με τη γωνία που το βλέπει κανείς.
Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι το νέο σύστημα έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το τωρινό, πανταχού παρόν, barcode καθώς οι ετικέτες του είναι μικρότερες, μπορεί να διαβαστεί από πολλές διαφορετικές γωνίες, ακόμα και από απόσταση τεσσάρων μέτρων, από την κάμερα ενός κινητού, ενώ θεωρητικά η απόσταση μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 20 μέτρα!
Οι νέες ετικέτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εργοστάσια όσο και σε καταστήματα λιανικής. Σε ένα σούπερ-μάρκετ, για παράδειγμα, ο καταναλωτής θα μπορεί, χωρίς καν να πλησιάζει κοντά στο ράφι, να "ρωτά" με το κινητό του ένα προϊόν ("φωτογραφίζοντας" με την κάμερά του την ετικέτα bokode) σχετικά με τις διάφορες ουσίες που περιέχει το προϊόν, πληροφορίες που θα είναι αποθηκευμένες στη νέα "ευρύχωρη" ετικέτα.(Τι ραδιενέργεια θα δεχόμαστε!!!!!!!!!!!)
Όμως, θα μπορούσε η ετικέτα να χρησιμοποιηθεί επίσης στο μάρκετινγκ, καθώς θα μπορούσε να περιέχει διάφορα μηνύματα προς τον υποψήφιο αγοραστή (π.χ. "είμαι ένα ευρώ φθηνότερο, συμφέρω!"), που ο τελευταίος θα τα βλέπει στο κινητό του αν "σημαδεύει" την ετικέτα του προϊόντος. Κάτι τέτοιο ακόμα θα μπορούσε να διευκολύνει τη σύγκριση των προϊόντων σε ένα ράφι, ανάλογα με την τιμή και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους.(εμείς δηλαδή δεν έχουμε νου και κρίση για να δουμε ποιο μας συμφέρει)
Ακόμα και σε μια βιβλιοθήκη ή ένα βιβλιοπωλείο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι νέες ετικέτες, βοηθώντας τον αναγνώστη να βγάλει άκρη με το περιεχόμενο των βιβλίων σε ένα ράφι, χωρίς να χρειαστεί να τα κατεβάσει όλα για να τα φυλλομετρήσει. Αρκεί μια φωτογραφία με το κινητό του, για να καταλάβει κανείς που βρίσκεται αυτό που ψάχνει.
Επιπλέον οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, εστιατορίων κλπ. θα μπορούν να βάζουν τέτοιες ετικέτες έξω από την πόρτα τους, ώστε να πληροφορούν τους διερχόμενους τι να περιμένουν αν μπουν μέσα (π.χ. τι περιλαμβάνει το σημερινό μενού).
Οι νέες ετικέτες -που μπορούν να συνυπάρξουν με τα παραδοσιακά barcodes- είναι προς το παρόν σχετικά ακριβές (περίπου 5 δολάρια η μια για να παραχθούν). Όμως οι δημιουργοί της πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να εξελιχθεί και το κόστος της να μειωθεί δραστικά στο μέλλον (ελπίζουν να μην κοστίζει πάνω από πέντε λεπτά η μια).
Μέχρι σήμερα κι άλλες τεχνολογίες έχουν προβληθεί ως διάδοχοι των κλασικών γραμμωτών κωδικών, κυρίως οι ετικέτες ραδιοσυχνοτήτων (RFID). Αν και χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, όπως σε βιβλία βιβλιοθηκών, διαβατήρια κλπ., δεν έχουν καταφέρει - ακόμα τουλάχιστον- να στείλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα barcodes. Πάντως, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η έρευνα του πανεπιστημίου ΜΙΤ στην τεχνολογία Bocode ενισχύθηκε χρηματικά από τις εταιρίες Nokia και Samsung.
Τα σχόλια δικά σας.Επίσης να ξέρετε πως αυτό το bokode θα λειτουργεί βάσει του αριθμού του θηρίου(666)
Στο 2ο δεκάλεπτο χάρη στις επιθετικές εξάρσεις των διεθνών μας "εκτοξεύτηκε" ακόμη και στους 12 πόντους η διαφορά (28-16, 31-19). Ενα γρήγορο όμως 18-8 των Γάλλων με αιχ΄μη του βέλους τον Τζάκσον κράτησε σε χαμηλά επίπεδα τη διαφορά (45-39).
Στο τρίτο δεκάλεπτο οι Γάλλοι πέτυχαν όχι απλά να «ψαλιδίσουν» την διαφορά αλλά και να πάρουν προβάδισμα στο σκορ (47-45 στο 23΄), που έφτασε ακόμη και στους εννέα πόντους (59-50 στο 27΄) εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή αδράνεια των Νέων μας σε συνδυασμό με την …εκνευριστική ευστοχία του Τζάκσον (32 πόντοι με 6 τρίποντα). Η άμυνα ζώνης των Γάλλων φαινόταν ότι έφερνε αποτελέσματα για τους «τρικολόρ», μέχρι που οι διεθνείς μας άρχιζαν να περνούν όλο και πιο συχνά την μπάλα μέσα στην αντίπαλη ρακέτα, όπου οι ψηλοί μας έδωσαν κρίσιμους πόντους, συνεπικουρούμενοι από τους περιφερειακούς.
Στο 28' ο Μπόγρης με «Hook» έφερε την ισοφάριση (59-59), ενώ το τρίποντο του Γιαννόπουλου έγραψε το 62-59 για να κλείσει το δεκάλεπτο ο ίδιος με δίποντο (64-61).
Στο τελευταίο δεκάλεπτο η εθνική μας ομάδα πήρε σχετικά μια εύκολη νίκη με τους περιφερειακούς μας να «πυροβολούν» το αντίπαλο καλάθι στέλνοντας στα «ουράνια» το ελληνικό μπάσκετ που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν και δυναμικό παρόν, αλλά και λαμπρό μέλλον.
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μάντζαρης 2, Μούρτος, Τσακαρέλης, Παππάς 10 (2), Γιαννόπουλος 14 (4), Σακελλαρίου, Παπανικολάου 15 (4), Σλούκας 14 (1), Γιάνκοβιτς 10 (1), Μπόγρης 14, Κασελάκης 11 (2), Σαρικόπουλος.
ΓΑΛΛΙΑ (Ζαν Αϊμί Τουπάν): Ονά-Εμπό 3 (1), Ορτέλ 11 (1), Ντιό 21 (3), Σαμπέ 2, Ραποσό 4, Τζάκσον 32 (6), Καμαρά 2, Σεραφέν 8, Ντα Σιλβέιρα 2.
Βασιλακόπουλος: «Το ελληνικό μπάσκετ είναι καλά θεμελιωμένο»
Μετά τον θρίαμβο της εθνική ομάδας Νέων ο πρόεδρος της FIBA Europe δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη γιορτή, αυτό το μεγάλο αποτέλεσμα, αυτοί οι μεγάλοι παίκτες τα λένε όλα. Νομίζω ότι πλέον θα γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι αυτά τα παιδιά αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή. Το ελληνικό μπάσκετ πιστεύει στις δυνατότητες αυτού του λαού, στο παρόν και στο μέλλον. Το ελληνικό μπάσκετ είναι καλά θεμελιωμένο και για πολλά ακόμα χρόνια θα είναι στην κορυφή. Η ελληνική σημαία πρέπει να βρίσκεται στο ψηλό σκαλοπάτι και γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι».
Ο «αρχιτέκτονας» του χρυσού μεταλλίου, ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας των Νέων Κώστας Μίσσας παραδέχθηκε ότι η επιτυχία στηρίχθηκε στο ταλέντο των παικτών του: «Το να παίρνεις έναν ευρωπαϊκό τίτλο, είναι μεγάλη υπόθεση. Παιχνίδι με το παιχνίδι γινόμασταν καλύτεροι. Το ταλέντο των παιδιών και η προσαρμοστικότητά τους μέτρησαν πάρα πολύ, όπως επίσης και η συμβολή όλου του τιμ του Δικαιουλάκου, του Μαύρου, όπως επίσης του Ζαμπάρα και του Βουλγαρόπουλου του ιατρικού επιτελείου για τη δουλειά που έκαναν πάνω στο Σαρικόπουλο, βοηθώντας τον να παίξει και να βοηθήσει με τη σειρά του την ομάδα στους αγώνες και στα δύσκολα τελευταία ματς. Αν μπορούμε να μιλήσουμε για μυστικό, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ομάδα είχε υπομονή στα δύσκολα, είτε αυτό ήταν άμυνα, είτε επίθεση. Τα παιδιά κακά τα ψέματα ήταν κουρασμένα. Το 75% αυτής της ομάδας είχε ήδη δώσει το «παρών» στο Παγκόσμιο των Εφήβων στη Νέα Ζηλανδία, οπότε λογικό ήταν να έχουμε μεταπτώσεις. Τα παιδιά ήταν κουρασμένα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κενά, αλλά με σωστή διαχείριση και τακτική καταφέραμε να βγούμε νικητές. Φυσικά να μην ξεχάσουμε και τον κόσμο που ήταν εκπληκτικός και βοήθησε πολύ στην προσπάθεια της ομάδας».
Κώστας Παπανικολάου (MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης): «Ευχαριστώ όλα αυτά τα παιδιά και τον εξαιρετικό προπονητή που μέσα σε μια μέρα κατάφερε να μας κάνει ομάδα. Όταν υπάρχει φιλία και θέληση για κάτι καλό, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Όλα υπάρχουν στην καρδιά και στο μυαλό. Αν πεις στο μυαλό σου ότι δεν είσαι κουρασμένος, τότε δεν είσαι. Τώρα πρέπει να προσπαθήσω δυο φορές παραπάνω για να δείξω ότι δεν ήταν τυχαίο αυτό το βραβείο».
Χάρης Γιαννόπουλος (αρχηγός της Εθνικής Νέων Ανδρών): «Ήταν τρομερό συναίσθημα. Είναι μοναδικές στιγμές αυτές που ζούμε. Όλοι μαζί, τα παιδιά, ο κόουτς, ο κόσμος. Από τις μικρές εθνικές προσπαθούσα πάντα να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Αυτό έκανα και σήμερα, μπαίνοντας στο γήπεδο. Δεν είχαμε προβλήματα στην αρχή. Όταν αυτά ήρθαν, έπρεπε να κάνω κάτι και το έκανα! Δεν φοβήθηκα ποτέ ότι υπήρχε περίπτωση να το χάσουμε. Παίζουμε για να κερδίσουμε και αυτός είναι ο στόχος μας. Πήρα κάτι συμβουλές από το Νίκο Παππά, που το είχε ξανακάνει».
|
Στα μέσα του 19ου αιώνα, δύο Ελβετοί συντηρητές είχαν ανακαλύψει το ψηφιδωτό κάτω από το σοβά, αλλά ο Σουλτάνος τους έδωσε εντολή να το καλύψουν πάλι.
Οι συντηρητές της Αγίας Σοφίας δήλωσαν ότι η απεικόνιση του σεραφείμ έχει διατηρηθεί πάρα πολύ καλά, χωρίς να υποστεί ιδιαίτερη ζημιά από την κάλυψή του.
Αυτά τα μωσαϊκά βρέθηκαν και καλύφθηκαν από τον συντηρητή Φοσάτι.
Οι ειδικοί θα εργαστούν τώρα για να φέρουν στο φως και τον δεύτερο άγγελο από τα σεραφείμ, που επίσης παρέμεινε καλυμμένος επί αιώνες.
Προς το παρόν, οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας δεν μπορούν να δουν τον άγγελο.
Πηγή: ΝΕΤ
Ούτε η Ισπανία μπόρεσε να σταματήσει τη ξέφρενη πορεία της Εθνικής ομάδας Νέων Ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται αυτές της ημέρες στη Ρόδο.
Τα παιδιά του Κώστα Μίσσα στο σημερινό ημιτελικό με τους Ίβηρες, υπερέβαλλαν εαυτούς και κατάφεραν να πάρουν την πολυπόθητη νίκη με 87-76, η οποία τους χάρισε το εισιτήριο για τον αυριανό (20:00) μεγάλο τελικό της εν λόγω διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσουν μία εκ των Γαλλίας και Ιταλίας, οι οποίες αναμετρώνται στον άλλο ημιτελικό.
Το παιχνίδι
Η Ισπανία μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, ξάφνιασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, παίρνοντας με το… καλησπέρα προβάδισμα έξι πόντων (8-2).
Η ομάδα του Κώστα Μίσσα στη συνέχεια όρθωσε το ανάστημα της, καταφέρνοντας να μειώσει στον πόντο (10-9), εντούτοις η πρώτη περίοδος έκλεισε με τους Ίβηρες να έχουν προβάδισμα οκτώ πόντων (19-11).
Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι «φούριας ρόχας» εκμεταλλευόμενοι την αστοχία της ομάδας μας συνέχισαν να έχουν το «πάνω χέρι» στον αγώνα (24-15), ωστόσο σε εκείνο το σημείο του αγώνα οι Μπόγρης και Σαρικόπουλος πήραν στις πλάτες τους το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο με σερί 6-0 μείωσε στο -3 (24-21).
Και πάλι όμως η Ισπανία βρήκε τρόπο να ξεφύγει στο σκορ, καθώς με εύστοχες προσπάθειες από τη γραμμή των 6.25 πήγε στα αποδυτήρια, όντας μπροστά στο σκορ με οκτώ πόντους (39-31).
Στο τρίτο δεκάλεπτο μάλιστα οι Ίβηρες κατάφεραν να εκτοξεύσουν τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων (+12, 48-36). Εντούτοις τα παιδιά του Κώστα Μίσσα σε εκείνο το σημείο… ξύπνησαν και με σερί 10-0 μείωσαν σε 50-46.
Η Εθνική ομάδας ομάδα στη συνέχεια μείωσε στο καλάθι (53-51), ενώ στο 29’ με τρίποντη «βόμβα» του Γιαννόπουλου πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα στο σκορ (58-56).
Οι «μηχανές» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ανέβασαν… κι άλλες στροφές, η διαφορά έφτασε στο +5 (61-56) ωστόσο ο Χόρχε με εύστοχο τρίποντο στην εκπνοή του δεκαλέπτου έκανε το 61-59.
Στην τελευταία και κρίσιμη περίοδο τα παιδιά του Κώστα Μίσσα, δείχνοντας «Ολύμπια» ψυχραιμία ανέβασαν ακόμα περισσότερο τη διαφορά (70-63), την οποία προστάτεψαν ως «κόρη οφθαλμού» έως το τέλος, όπου με σκορ 87-76 πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον αυριανό μεγάλο τελικό.
Τα δεκάλεπτα: 19-11, 39-31, 59-61, 76-87
Ισπανία (Αρανθάνα): Φερνάντεθ 4 (1), Λόπεθ 5, Αλμαθάν, Τόμας 15 (1), Ραμπασέδα 19 (2), Παρέχο 6 (2), Σαμπ 9 (1), Ντε Λα Φουέντε 2, Αγκιλάρ 16 (2/8δίπ., 4/10τρίπ., 2ασ., 2λ., 4κλ., 3κοψ.)
Ελλάδα (Μίσσας): Μάντζαρης 6, Μούρτος, Τσακαλέρης, Παππάς 11 (2/6δίπ., 1/5τρίπ., 4/4β., 5ρ.), Γιαννόπουλος 16 (3/4δίπ., 2/4τρίπ., 4/4β., 5ρ.), Σακελλαρίου, Παπανικολάου 9 (1/5δίπ., 1/4τρίπ., 4/4β., 6ρ., 5λ., 5κλ., 2κοψ.), Σλούκας 17 (24δίπ., 2/2τρίπ., 7/10β., 2ασ., 6λ., 4κλ.), Γιάνκοβιτς 1, Μπόγρης 12 (5/9δίπ., 2/2β.), Κασελάκης 7 (1), Σαρικόπουλος 8
Έσπασαν τη πόρτα των αποδυτηρίων τους οι Ισπανοί!
Οι παίκτες της Ισπανίας μετά την ήττα τους από την Εθνική μας ομάδας και τον αποκλεισμό τους από το μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν όνομα και πράγμα «ταύροι εν υαλοπωλείω».
Συγκεκριμένα μετά τη λήξη του ημιτελικού οι Ίβηρες, μη μπορώντας να «χωνέψουν» την ήττα τους από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, προέβησαν σε ακρότητες, σπάζοντας την πόρτα των αποδυτηρίων του «Βενετοκλείου».
Μάλιστα για παν ενδεχόμενο υπήρχε αστυνομική δύναμη στα αποδυτήρια, προκειμένου να μην συναντήσουν τους παίκτες της ελληνικής ομάδας.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών
Κώστας Μίσσας: «Όπως περιμέναμε, ήταν ένα πολύ δυνατό παιχνίδι. Το δεύτερο με τους Ισπανούς και η συμμετοχή του Αγκιλάρ, ενός πολύ καλού παίκτη, τους έκανε ακόμα καλύτερους. Θεωρώ ότι ξεκινήσαμε εκνευρισμένα, δεν είχαμε την ηρεμία που έπρεπε.
Το μόνο καλό είναι ότι μάς κρατούσε η άμυνα. Γιατί με τον τρόπο που παίζαμε στην επίθεση, η διαφορά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και να μην μπορούμε να την ανατρέψουμε. Ηρεμήσαμε στο δεύτερο ημίχρονο, η άμυνά μας έγινε ακόμα καλύτερη στα πικ εντ ρολ και στα ριμπάουντ, ένα στοιχείο που φοβόμουν, είχαμε πλήρη κάλυψη. Όταν αποκτήσαμε υπομονή και σωστές επιλογές, φτάσαμε στην πολύ μεγάλη νίκη που μοιάζει με χρυσό, αν αναλογιστείτε τη δυναμική του αντιπάλου.
Όποιος και αν είναι ο αντίπαλος, εμείς πρέπει να παίξουμε με υπομονή και σοβαρότητα. Πιστεύω πως η Γαλλία θα βρεθεί απέναντί μας. Και αν συμβεί αυτό, κατ’ αρχάς πρέπει να προσέξουμε τα ριμπάουντ, δευτερευόντως να μην αφήσουμε την μπάλα να πάει στον Σεραφίν και τρίτον να περιορίσουμε τον Ντιό.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ισπανία, αλλά και η Γαλλία έχουν στο ρόστερ τους γεννηθέντες το ’89, ενώ εμείς έχουμε επτά του ’90 που σημαίνει πως η ίδια ομάδα θα είναι και του χρόνου. Υπάρχει λοιπόν, μέλλον».
Για να διαμορφώσει η κοινωνία τις συνήθειες και τα «κατεστημένα» της πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. Κάθε μικρή δραστηριότητα, είτε είναι σημαντική είτε όχι «χτίζει» την προσωπικότητα των ατόμων που την αποτελούν. Γνώμη μου είναι ότι στη διάπλαση του χαρακτήρα του καθενός, το σπουδαιότερο ρόλο τον παίζουν οι μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητά μας. Δηλαδή, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που θα κοιμηθούμε δεχόμαστε άπειρα ασήμαντα μηνύματα, τα οποία είναι ύπουλα επειδή ο εγκέφαλος δεν αντιδρά σε μηνύματα μικρής σημασίας ενώ αντίθετα στα βαρύγδουπα συγκεντρώνεται και προσπαθεί να τα αναλύσει. Το τραγούδι είναι ένα από τα μικρής σημασίας μηνύματα.
Ο Έλληνας από αρχαιοτάτων χρόνων αρεσκόταν σε είδη μουσικής που είχαν τις ρίζες τους στα ελληνικά ήθη και έθιμα, καταπώς φαίνεται από τους στίχους βυζαντινής και δημοτικής μουσικής. Η θρησκεία, η λεβεντιά, ο πόλεμος και ο έρωτας ήταν τα βασικά συστατικά μακροχρόνιας επιτυχίας των τραγουδιών αυτών. Στη συνέχεια, το ρεμπέτικο τραγούδι εξέφραζε κυρίως τα προβλήματα της φτώχειας και της καταπίεσης που δημιουργήθηκαν με τους πολέμους και με την αστυφιλία στην Ελλάδα. Το λαϊκό τραγούδι ήταν ο συνεχιστής του ρεμπέτικου εμπλουτίζοντας το με την είσοδο νέων οργάνων. Εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν που εισήλθε μαζικά η ξενομανία. Νέοι και νέες είδαν μια ευκαιρία να «ξεφύγουν» από την «καταπίεση» των τραγουδιών που τους «επέβαλαν» οι παλαιότεροι. Πάνω σε αυτό το μοτίβο, δημιουργήθηκαν τραγούδια ελαφρυτέρων ηθών.
Ξαφνικά λοιπόν, «εξαφανίστηκε» ο πόνος του μέσου Έλληνα. Χάθηκε ο κοινωνικός προβληματισμός και τη θέση του πήραν οι ερωτικές καψούρες και ο σεξισμός. Νότες άτακτες και στίχοι μπερδεμένοι που δυσκολεύουν τις ζωές των Ελλήνων καθώς δε γαληνεύουν τη ψυχή του. Ξαφνικά, όλα τα προβλήματά μας λύθηκαν και προτεραιότητα στη ζωή μας είναι το… σεξ. Ο κάθε «καλλιτέχνης» από τα 10 και πλέον τραγούδια στον κάθε δίσκο του και ούτε ένα δεν αγγίζει κάποιον κοινωνικό προβληματισμό. Δημιουργήσαμε ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική τους άνοδο, όχι απαραίτητα πνευματική. Ακόμα και μορφωμένοι επικαλούνται το επιχείρημα: “Θέλουμε να ακούμε ελαφριά τραγούδια για να μη μας θυμίζουν τα προβλήματα της δουλειάς και της ζωής μας, ώστε να καταφέρνουμε να ξεφεύγουμε”. Πόσο ρηχά και πεζά είναι όλα αυτά! Πρέπει λοιπόν, να θεωρούνται και οι υποστηρικτές της παραπάνω ρήσης, υπεύθυνοι και υπόλογοι για την κατάντια της κοινωνίας μας. Πολιτισμικός ξεπεσμός!
Θυμηθείτε, ποια τραγούδια έχουν μείνει στην καρδιά σας, στη ψυχή σας και στο μυαλό. Τραγούδια που η μουσική «ντύνει» τόσο περίτεχνα τους στίχους και το θέμα που διαπραγματεύεται είναι είτε κοινωνικό είτε ο έρωτας στην εκλεπτυσμένη του μορφή. Καθίστε μερικά λεπτά και σκεφτείτε. Γιατί οι νέοι τραγουδιστές, όσο ψηλά και να φτάσουν κάνουν διασκευές τα παλαιά τραγούδια; Ποιος ο λόγος που τα παλαιά τραγούδια είναι διαχρονικά; Μήπως τελικά η καθαρεύουσα και κατ’ επέκταση τα αρχαία ελληνικά είναι το μέσο για τη δημιουργία όμορφων τραγουδιών, με απώτερο σκοπό να «ανακαλύψουμε» τη ψυχή μας;
Τα αρχαία ελληνικά είναι μια μέθοδος εξάσκησης της λογικής και της ανάπτυξης συναισθημάτων, καθώς είναι η μοναδική γλώσσα στον πλανήτη που μπορεί να εκφράσει με ακρίβεια έννοιες αόριστες. Ο αξιόλογος και δημοφιλής συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος δήλωσε μετά παρρησίας[1] στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Αντίβαρο» ότι η κατάντια του ελληνικού τραγουδιού είναι το αποτέλεσμα της κατάργησης της καθαρεύουσας. Ο ίδιος, παρόλο που ήταν υποστηριχτής της δημοτικής γλώσσας, διηγήθηκε ότι ψάχνοντας για την αιτία που τα παλαιότερα τραγούδια ήταν διαχρονικά, ανακάλυψε (ή καλύτερα επιβεβαίωσε) ότι τα πνεύματα, οι οξείες, οι δασείες έδιναν ταυτόχρονα και τη μουσική των στίχων με αποτέλεσμα οι συνθέτες να μη κοπιάζουν ιδιαίτερα στη μουσική επένδυση των ποιημάτων. Καταργώντας την καθαρεύουσα στην ουσία αποκόπτουμε τα κείμενα από μουσική και έτσι δημιουργούνται τραγούδια με μουσικές που δεν ταιριάζουν στους στίχους.
Το ελληνικό τραγούδι κράτησε άρρηκτα τους δεσμούς του τουρκοκρατούμενου γένους με την παράδοση και έτσι το έθνος μας δε χάθηκε στα 400 σχεδόν χρόνιας σκλαβιάς. Αλήθεια, είναι ικανά τα σημερινά τραγούδια να αποδειχθούν το ίδιο ευεργετικά για την Ελλάδα σε περίπτωση ενός πολέμου ή μιας δυστυχίας; Και βέβαια όχι. Η λεβεντιά και το υψηλό φρόνημα αντικατοπτρίζεται στα ποιοτικά παλιά δημοτικά και λαϊκά τραγούδια. Τραγούδια που κρατούν κλεισμένα στις νότες και τους στίχους τους όλο το «είναι» της ελληνικής φυλής.
Φαίνεται ότι τα τραγούδια πλέον είναι προϊόν εκμετάλλευσης. Έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία για να κατευθύνει το είδος, τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών που θα ακούγονται ευρέως, με απώτερο σκοπό την λοξοδρόμηση της νεολαίας για να φτάσει στο σημερινό χάλι με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και την αμφισβήτηση στις διαχρονικές αξίες. Μερικοί, έχουν θεοποιήσει τους νέους με την αντίδραση και την πηγαία έκφραση της σκέψης τους. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλο, όλοι έχουμε μικρές ή μεγάλες διαφορές μεταξύ μας. Και οι νέοι απέχουν από τη σκέψη ενός ενήλικα. Όμως, η παροιμία «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» αν μη τι άλλο είναι διαχρονική και αληθινή ταυτόχρονα. Ας αλλάξουμε τα μικρά και ασήμαντα πράγματα στη ζωή μας, στιγμές που δεν τις δίνουμε σημασία, για να καταφέρουμε στο τέλος να αλλάξει ολόκληρη η ζωή μας, πάντα προς την τάξη και τη φύση.
Ορφεύς