Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ




Στη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έφτασε η εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών στη Ρώμη.

Το συγκρότημα του Γιώργου Μορφέση επικράτησε στον προημιτελικό 4-3 της Αυστραλίας, με μεγάλες πρωταγωνίστριες την Αγγελική Γερόλυμου, που σημείωσε και τα τέσσερα ελληνικά γκολ, και τη Μαρία Τσουρή, που «κατέβασε τα ρολά», και πέρασε για πρώτη φορά στην τετράδα της διοργάνωσης, όπου θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο.

Επόμενος αντίπαλος της «γαλανόλευκης» θα είναι την Τετάρτη(ΣΗΜΕΡΑ) η νικήτρια της αναμέτρησης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ισπανία.

Η Αυστραλία ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ με γκολ της Γκίντερ στην κόντρα, αλλά στη συνέχεια έμεινε για περίπου δύο οκτάλεπτα «άσφαιρη». Τα «καγκουρό» προσπαθούσαν να κολυμπήσουν γρήγορα και να «χτυπήσουν» στον αιφινιδιασμό, αυτό άλλωστε είναι το δυνατό σημείο τους, όμως οι τελικές επιλογές τους ήταν εξαιρετικά βεβιασμένες και τα περισσότερα σουτ πήγαιναν στα χέρια της Μαρίας Τσουρή.

Η τερματοφύλακας της εθνικής ήταν πάντα σωστά τοποθετημένη και έκανε ακόμη ένα μεγάλο παιχνίδι, πιάνοντας μάλιστα και πέναλτι της Νοξ, προς το τέλος της πρώτης περιόδου. Ενδιάμεσα, η Αγγελική Γερόλυμου με ένα πέναλτι και ένα γκολ στην παίκτρια παραπάνω είχε δώσει προβάδισμα στην ελληνική ομάδα.

Η ίδια παίκτρια, με πέναλτι που κέρδισε μετά από εξαιρετική προσπάθεια η Γιούλη Λαρά, «έγραψε» το 3-1 στο δεύτερο οκτάλεπτο, όμως το ασφυκτικό πρέσινγκ της Αυστραλίας δημιούργησε στη συνέχεια αξεπέραστα προβλήματα στην ελληνική επίθεση.

Οι διεθνείς μας δεν κατάφερναν να βρουν τις ενδεδειγμένες επιλογές, δεν μπορούσαν να περάσουν τη μπάλα στα 2μ., ενώ δεν αξιοποιούσαν ούτε τις σχετικά λίγες περιπτώσεις που βρέθηκαν με παίκτρια παραπάνω. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που η μπάλα έμεινε σε ελληνικά χέρια στο τέλος του χρόνου επίθεσης, δίνοντας την ευκαιρία στη φιναλίστ του 2007 και «χάλκινη» Ολυμπιονίκη του Πεκίνου να μείνει στο παιχνίδι, παρά την κάκιστη απόδοσή της.

Η Γκίντερ ήταν και πάλι αυτή που «ξεκόλλησε» την Αυστραλία, μειώνοντας σε 3-2 στην τρίτη περίοδο με σουτ από την περιφέρεια, για να έρθει η Νοξ 5΄50΄΄ πριν τη λήξη να σκοράρει στην παίκτρια παραπάνω και να ισοφαρίσει σε 3-3. Το ματς έδειχνε να ξεφεύγει από τον έλεγχο της εθνικής, η οποία έμοιαζε ανήμπορη να πετύχει γκολ. Ευτυχώς, η Τσουρή και η άμυνα κράτησαν στο δύσκολο αυτό σημείο, και κάπως έτσι φτάσαμε ενάμισι λεπτό πριν τη λήξη.

Σε αυτό το σημείο η Γερόλυμου πήρε τη μπάλα από πλάγια αριστερά, είδε εκτός θέσης τη ΜακΚόρμακ και με μία εκπληκτική «λόμπα» έστειλε τη μπάλα στην απέναντι γωνία της αντίπαλης εστίας. Δύο καλές άμυνες αρκούσαν στο χρόνο που απέμενε και σε αυτό τον τομέα η εθνική δεν είχε πρόβλημα.

Το τελικό 4-3 πανηγυρίστηκε έξαλλα από παίκτριες και τεχνική ηγεσία, καθώς μία ανανεωμένη ομάδα, με κάποιες πολίστριες που δεν έχουν παραστάσεις από μεγάλες διοργανώσεις, κατορθώνει να περάσει στα ημιτελικά και μπορεί να διεκδικήσει θέση στο βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Τα οκτάλεπτα (πρώτη αναφέρεται η τυπικά γηπεδούχος Αυστραλία): 1-2, 0-1, 1-0, 1-1.

Διαιτητές: Πέρις (Κροατία), Ματάτσε (Ρουμανία)

Οι συνθέσεις:

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΜακΚόρμακ, Λίνκολν-Σμιθ, Σμιθ, Ρ.Ρίπον, Μοράν, Νοξ 1, Γουέμπστερ, Γκίντερ 2, Ραλφ, Ντεσοβάτζι, Μ.Ρίπον, Ζαγκάμε

ΕΛΛΑΔΑ: Τσουρή, Τσουκαλά, Κουτέλη, Ψούνη, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη, Ρουμπέση, Γερόλυμου 4, Αντωνάκου, Λαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: