Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Coca Cola: Eξαγόρα με 2,3 δις δολάρια στην Κίνα


Μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές των τελευταίων ετών στο χόρο των εμφιαλωμένων χυμών και αναψυκτικών ολοκλήρωσε με επιτυχία η μεγάλη πολυεθνική, η γνωστή μας Coca-Cola. Έναντι ποσού 2,3 δις δολαρίων περίπου ο κολοσσός των αναψυκτικών απέκτησε την εταιρία Huiyuan Juice Group και με συνοπτικές διαδικασίες διπλασιάζει το μερίδιό της στην κινεζική αγορά χυμών και αναψυκτικών!


Κι αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητη η εξαγορά μιας μεγάλης κινεζικής εταιρίας από μια αμερικανική πολυεθνική, φαίνεται πως οι καιροί αλλάζουν και η Κίνα, η κατά τεκμήριο μεγαλύτερη αγορά λιανικής στον πλανήτη, ανοίγει τα σύνορά της στην ελεύθερη οικονομία!


Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι πως οι Κινέζοι απεδείχθησαν τελικώς πολύ σκληροί διαπραγματευτές, αφού «υποχρέωσαν» τους Αμερικανούς της Coca Cola να πληρώσουν ένα – συγκριτικά – κολοσσιαίο τίμημα για την Huiyuan, καθώς το αντίτιμο των 12,20 δολαρίων Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή είναι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τριπλάσιο από την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής της εξαγοραζόμενης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Muhtar Kent, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία από την πλευρά της αμερικανικής εταιρίας, δήλωσε πως αυτή η εξαγορά, η μεγαλύτερη εξαγορά των τελευταίων ετών για την Coca Cola, κρίθηκε απαραίτητη καθώς είναι αναγκαία η επέκτασή της στην μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, την ώρα μάλιστα που οι πωλήσεις στη Βόρειο Αμερική συνεχώς υποχωρούν και λόγω της παρατεταμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης που μαστίζει τις δυτικές οικονομίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: