Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Να μην υπάρξει 3η Σεπτεμβρίου

Απ’ ότι φαίνεται οι πολιτικοί αυτού του κράτους που ονομάζεται κυπριακή δημοκρατία δεν λένε να καταλάβουν οτι οι τούρκοι δεν υποχωρούν και δεν συμβιβάζονται με τίποτα. Τη διαπίστωση της θεμελιακής αυτής παρασπονδίας έκανε χθες ο επίτροπος προεδρίας κ. Γ. Ιακώβου, που χαρακτήρισε ως «πολύ ανησυχητικές τις τουρκικές θέσεις περί σύστασης νέου συνεταιρικού κράτους στην Κύπρο και περί δύο ιδρυτικών κρατών, όπως διατυπώθηκαν στην Άγκυρα, σε κοινή διάσκεψη Τύπου του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ». Ο κ. Ιακώβου ανέφερε, επίσης, ότι «οι δηλώσεις αυτές δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη αυτά που έχουν συμφωνηθεί στις συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για τη βάση της λύσης»… Αφού αυτά λέχθηκαν απο τον επίτροπο προεδρίας εμείς επιμένουμε σε απευθείας συνομιλίες. Κύριοι, που πάτε; Η Πατρίδα μας δεν είναι προς πώληση. Να μην υπάρξει 3η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής “Σαμπάχ”, η τακτική που διαμορφώθηκε στις συνομιλίες Γκιούλ - Ερντογάν - Ταλάτ προβλέπει:
1. Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να είναι αυτή που θα εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.2. Θα δοθεί βάρος στο συνταγματικό και μόνο εάν ικανοποιηθούν, θα συζητήσουν το εδαφικό.3. Θα εμμείνουν στις τουρκικές εγγυήσεις.4. Θα επιδιώξουν ολοκλήρωση της διαδικασίας σε δέκα μήνες και δημοψήφισμα ως τον Αύγουστο του 2009.5. θα αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά για διασύνδεση των συζητήσεων με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.6. Θα χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα του Κοσόβου, Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας.7. Θα υπάρξει αντίδραση σε έρευνες της Λευκωσίας για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της νοτίου Κύπρου και θα σταλεί και ναυτική δύναμη στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: