Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Σαφές προβάδισμα του Μ. Ομπάμα

Ο δημοκρατικός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με 8 ποσοστιαίες μονάδες του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του του Τζον Μακέιν (48% έναντι 40%), όπως αποφαίνεται η σφυγμομέτρηση που παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η πρώτη αφότου οι δύο διεκδικητές ανακοίνωσαν τους υποψήφιους αντιπροέδρους τους.
Πριν το συνέδριο των Δημοκρατικών, η ίδια εταιρεία που πραγματοποίησε κι αυτήν τη δημοσκόπηση έδινε προβάδισμα μόλις τριών μονάδων στον Ομπάμα.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως πλέον ο Ομπάμα έχει κερδίσει την υποστήριξη της πλειονότητας των ανεξάρτητων ψηφοφόρων. Πριν το συνέδριο των Δημοκρατικών, ο Μακέιν προηγείτο κατά 12% στο συγκεκριμένο σώμα. Πλέον ο Ομπάμα προηγείται με έξι μονάδες στους ανεξάρτητους (43% έναντι 37%), ενώ έχει προβάδισμα και στις γυναίκες (50% έναντι 36%).

Το 67% των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν πως θα ψηφίσουν Ομπάμα δηλώνει ενθουσιασμένο με τον δημοκρατικό υποψήφιο. Απεναντίας μόλις το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων του Μακέιν δηλώνει ενθουσιασμένο με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.
Στη δημοσκόπηση το 71% των ερωτηθέντων τονίζει πως παρακολούθησε από την τηλεόραση το συνέδριο των Δημοκρατικών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ντένβερ.

Εν τω μεταξύ, ο Aμερικανός πρόεδρος τζορτζ Μπους, σύμφωνα με κομματικούς υπευθύνους, θα παρέμβει μέσω βιντεοδιάσκεψης στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Σαιν Πολ της Μινεσότα, στο οποίο θα δοθεί το χρίσμα στον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβριου Τζον Μακέιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: