Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

"Διέγραψαν" τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο από το Άγιο Όρος;


Σκληρή διαπίστωση γνωστού Αγιορείτη γέροντα. Ο ηγούμενος της Ξηροποτάμου Ιωσήφ ζήτησε να σταματήσουν οι συμπροσευχές με αιρετικούς. Εμφανής η αποχή εξαίσιων συγχρόνων μορφών του Αγίου Όρους από τις εκδηλώσεις για τον Πατριάρχη

Σε δυό στόχους απέβλεπε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο πρώτος αποσκοπούσε στον καθησυχασμό της εκφρασθείσας αγωνίας της Ιεράς Κοινότητας στα ανούσια οικουμενικά ανοίγματα του Φαναρίου και η de facto αντιμετώπιση του εκκολαπτόμενου μετώπου αντίδρασης που ημέρα με την ημέρα ενισχύεται στο Περιβόλι της Παναγίας αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα. Ο δεύτερος στόχος απέβλεπε στην άσκηση πιέσεων προς την κατεύθυνση εξεύρεσης τρόπου απομακρύνσεως της αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου.
Κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος είναι εμφανής η αποχή σπουδαίων γερόντων πνευματικών μορφών στις εκδηλώσεις ακόμη και στη Θεία Λατρεία που είχε ως προεξάρχοντα τον κ. Βαρθολομαίο. Η απουσία αυτών επαναφέρει στη μνήμη μας τα λόγια του Πάπα όταν είδε πως από τις υπογραφές στο κείμενο της ένωσης το 1439 απουσίαζε η υπογραφή του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού. Ο αιρεσιάρχης Πάπας αναφώνησε τότε: «δεν κάναμε τίποτε...»! Αυτό συνέβη και τώρα. Οι νυν στυλοβάτες του Άθωνα, ασκητές της αδιάλειπτης προσευχής του Ιησού απείχαν και γύρισαν εμφανώς την πλάτη στον κ. Βαρθολομαίο.


Μάλιστα ένας εξ αυτών επεξηγώντας τη στάση του είπε στον γράφοντα: «Βάσει των Ιερών Κανόνων το Πατριαρχείο μας είναι πλέον ακέφαλο, αφού ο ουρανός διέγραψε τον νυν Πατριάρχη από τη λίστα των Ορθοδόξων Πατριαρχών. Οι ιεροί κανόνες είναι σαφείς και μιλούν για καθαίρεση των ρασοφόρων που μιαίνουν και μολύνουν το ιερό θυσιαστήριο, χοροστατώντας και συλλειτουργώντας με αιρετικούς. Ως εκ τούτου ο φερόμενος ως Οικουμενικός Πατριάρχης σήμερα είναι κατ’ ουσία καθηρημένος όχι μόνο για τον τριαδικό και μόνο αληθινό Θεό αλλά και για κάθε συνειδητό Ορθόδοξο Χριστιανό», είπε χαρακτηριστικά ο ενάρετος Αγιορείτης γέροντας. Και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου είναι θέμα χρόνου η αλλαγή του συγκεκριμένου ρασοφόρου από τα ηνία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Εφόσον ο ουρανός τον διέγραψε από τη λίστα ως καθηρημένο θα δείτε πως θα φροντίσει και για την αντικατάστασή του. Έχετε λίγη υπομονή...»

Τα λόγια του πνευματικού τούτου γέροντα που χαίρει εκτιμήσεως όχι μόνο στο Άγιο Όρος αλλά και εκτός αυτού κατά τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ουσιαστικά υποδεικνύουν και φανερώνουν την αποτυχία του εγχειρήματος –στόχου του Φαναρίου. Ο χαριτωμένος τούτος Αγιορείτης γέροντας, ο οποίος αποτελεί κέντρο αναφοράς στην αγιώνυμη Πολιτεία του Άθωνα ευθαρσώς διατρανώνει πως βάσει συγκεκριμένων Αποστολικών Κανόνων όπως λ. χ. αυτού που αναφέρει ότι «Επίσκοπον, η πρεσβύτερον, αιρετικών δεξαμένους βάπτισμα η θυσίαν, καθαιρείσθαι προστάττομεν. Τις γαρ συμφώνησις Χριστώ προς Βελίαρ; η τις μερίς πιστώ μετά απίστου;» (Κανών ΜΣΤ ) ο νυν Πατριάρχης καθαιρέθηκε... Με τη γνώμη του συμφωνούν και πολλοί άλλοι εντός και εκτός Αγίου Όρους.
Σε ότι αφορά την προσπάθεια για απομάκρυνση της αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου με συντονισμό όλων των Μονών αυτή βρίσκεται εν εξελίξει. Λέγεται μάλιστα ότι έχουν συγκεντρωθεί κάποιες υπογραφές Ιερών Μονών και ασκούνται πιέσεις να υπογράψουν και οι υπόλοιπες μονές...


ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: