Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Αυτό είναι το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Κοτζιά


"Αυτό είναι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που μέχρι το τέλος του 2008 θα τοποθετηθεί σε βάθρο στην πλατεία Κοτζιά απέναντι από το δημαρχείο της Αθήνας.
Πρόκειται για έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά, που βρισκόταν στα "αζήτητα" εδώ και 15 χρόνια.
Το 1993 ο έφιππος στον Βουκεφάλα Αλέξανδρος, αγοράστηκε απο το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στη συνέχεια δώρησε στον δήμο Αθηναίων για να το...

...τοποθετήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Οι δήμαρχοι που ακολούθησαν (Δημ. Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη) δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη τύχη του. Μετά το 2003 ο Νικήτας Κακλαμάνης, αναζήτησε το άγαλμα το οποίο εντόπισε στο εργαστήρι του δημιουργού του, στην περιοχή του Ζωγράφου.

Όπως γράφει σχετικό δημοσίευμα στη zougla.gr η επιθυμία του Νικήτα Κακλαμάνη, είναι η τελική εικόνα στην πλατεία Κοτζιά, να δένει απόλυτα με το χώρο, αλλά και τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δεν θα κρατάει στα χέρια δόρυ ή ασπίδα, αλλά ούτε και τα γκέμια του αλόγου.

Πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο εκπολιτιστή και όχι κατακτητή» δηλωσε ο γιος του δημιουργού, Αλέξανδρος Παππάς, που υπενθυμίζει πως οι αρχαίοι Μακεδόνες πολεμιστές έζευαν τα άλογά τους, χωρίς χαλινάρια, προκειμένου να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα στις μάχες.

TROKTIKO.BLOGSPOT.COM



Δεν υπάρχουν σχόλια: