Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Προειδοποιεί η Μόσχα, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Νέες προειδοποιήσεις εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προς τη Δύση, λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στον Καύκασο, στην οποία δεν αναμένεται ωστόσο να επιβληθούν κυρώσεις. Ο Σ.Λαβρόφ ζητά εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Γεωργία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τη Δύση να μη στηρίξει την ηγεσία της Γεωργίας. «Θα είναι λάθος ιστορικής σημασίας», δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ, να στηρίξουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους το «καθεστώς Σαακασβίλι», όπως το ονόμασε.

Ο Σ.Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα ζητά την αλλαγή ηγεσίας στη Γεωργία και δήλωσε ότι πρέπει να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Γεωργία μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση της χώρας.

«Όσο και να μας προκαλούν, θα διατηρήσουμε την αυτοσυγκράτησή μας και την ψυχραιμία των εκτιμήσεων, θα συνεχίσουμε σταθερά, αλλά χωρίς αντιπαράθεση να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τις αρχές μας» είπε ο Σ.Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα αποφύγει εμπλοκή σε αντιπαραθέσεις.

Ωστόσο, τόνισε ότι «εάν οι εταίροι μας δεν είναι έτοιμοι για κοινές ενέργειες, για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων η Ρωσία θα είναι αναγκασμένη να δρα αυτόνομα, αλλά πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ανάμεσα στους λόγους που η Μόσχα ζητά να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Γεωργία είναι, όπως είπε εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η υποψία ότι τα αμερικανικά πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γεωργία μετέφεραν επίσης όπλα.
Σε αναζήτηση κοινού μετώπου

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα λαμβάνει χώρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την κρίση στον Καύκασο. Η Ευρώπη θα προσπαθήσει να επιδείξει κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα συζητήσουν για την κρίση με βάση ένα κείμενο «ισορροπημένο και αυστηρό», στο οποίο όμως δεν θα περιλαμβάνονται κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Δεν θα προτείνει κυρώσεις αλλά βήματα πολύ συγκεκριμένα» δήλωσε ο Μπ.Κουσνέρ. Παραδέχτηκε βέβαια ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί κατά της Μόσχας.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν την επιστολή παρατηρητών για την εφαρμογή της εκεχειρίας -η ελπίδα είναι ότι θα αναπτυχθούν μέχρι τον Οκτώβριο- αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει εάν η Ένωση θα προχωρήσει παραπέρα, διακόπτοντας τις συνομιλίες για μία νέα συμφωνία σύμπραξης.

«Δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα υπάρξει μία σύνοδος κορυφής Ρωσίας-ΕΕ τον Νοέμβριο και ότι είναι σημαντικό οι συνομιλίες να διεξαχθούν μέχρι τότε» είπε ο Χ.Σολάνα.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν διιστάμενες απόψεις στην ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, επί παραδείγματι, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να διακοπούν οι συνομιλίες, αντίθετα από το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είναι υπέρμαχος της αντίθετης άποψης και, γενικότερα, υπέρ μίας σκληρής στάσης έναντι της Ρωσίας..

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες θα συζητήσουν το «Σχέδιο των 6 Σημείων» και το γενικότερο πλαίσιο σχέσεων με τη Ρωσία.

Πηγή της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ δήλωνε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανακοινώσει ότι η συμφωνία των έξι σημείων πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό της». Όπως ακόμη επισημαίνουν διπλωμάτες, η έκτακτη σύνοδος θα καλέσει τη Ρωσία να σεβαστεί τους όρους της ανακωχής αλλά θα επιβεβαιώσει την θέση για την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.
Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα του διαλόγου για την συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί στις 15-17 Σεπτεμβρίου αλλά, παρά ορισμένες φωνές για ματαίωση, δεν έχει υπάρξει απόφαση.

Την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ακόμα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του για θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι ο Ν.Σαρκοζί προτίθεται να επισκεφθεί και πάλι τη Μόσχα και την Τιφλίδα για να συμβάλει στην επίλυση της ρωσο-γεωργιανής διένεξης.

Ο Ν.Σαρκοζί, δήλωσε ο Φ.Φιγιόν, θα προτείνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως η επίσκεψή του στις πρωτεύουσες της Ρωσίας και της Γεωργίας.
«Το ισχυρότερο μήνυμα που μπορεί να στείλει η Ευρώπη είναι ένα μήνυμα ενότητας. Επιμένουμε στο ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με ενιαία φωνή» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι το Παρίσι είναι αντίθετο με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και έθεσε σε αμφισβήτηση, ως αναποτελεσματική, τη σκληρή γραμμή που υιοθετήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες από την έναρξη της κρίσης.«Η Ρωσία είναι μια υπολογίσιμη μεγάλη χώρα, μια μεγάλη δύναμη που κατά κάποιον τρόπο ταπεινώθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια», είπε προσθέτοντας ότι «η έγερση ήταν λίγο απότομη». «Εμείς πρέπει να βρούμε τώρα τον δρόμο του διαλόγου με τη Ρωσία» δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να θεωρείται εχθρική χώρα, αλλά «στρατηγικός εταίρος», με τον οποίο δεν πρέπει να διαρραγούν οι σχέσεις, ενώ δήλωσε και εκείνος ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Ρωσία και τη Γεωργία.

Διαδήλωση στη Γεωργία

Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί ένωσαν τα χέρια τους σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα στην Τιφλίδα σε μια, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ένδειξη ενότητας κατά της ρωσικής υποστήριξης των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Γεωργίας, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

«Σταματήστε τη Ρωσία» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές. Σύμφωνα με Γεωργιανούς υπεύθυνους, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που διοργανώθηκε ποτέ στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: