Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2008

Τούρκοι "αλωνίζουν" στη Β. Ήπειρο

"Ιδρύουν τζαμιά και μουσουλμανικά σχολεία σε κέντρα της Ορθοδοξίας. Χτίζουν τζαμί στην Χειμάρα και εκπαιδευτήριο στην Κορυτσά.

• Έντονος προβληματισμός στην Ελληνική Μειονότητα και σε διπλωματικούς κύκλουςΈντονο προβληματισμό μεταξύ της ελληνικής μειονότητας αλλά και διπλωματικών κύκλων, προκαλεί η έντονη δραστηριοποίηση ισλαμιστικών κύκλων και μάλιστα σε περιοχές της Αλβανίας, όπου χαρακτηρίζονται κέντρα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, όπως είναι η Χειμάρα και η Κορυτσά...

Στην Χειμάρα και σε έκταση που ανήκει σε μειονοτικούς, προχωρούν παρανόμως εργασίες για την ανέγερση τζαμιού, ενώ στην Κορυτσά κατασκευάζεται μουσουλμανικό εκπαιδευτήριο και μάλιστα με διαδικασίες- εξπρές!

Η Τουρκία, συστηματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Αλβανία και επιχειρεί μέσω αυτής μία γενικότερη διείσδυση στα Βαλκάνια, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Η αλβανο- τουρκική προσέγγιση μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά κοινών θέσεων σε ζήτημα που αφορούν στις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως η κοινή θέση στο θέμα του Κοσόβου, η ιστορική αντιπαλότητα με Ελλάδα και Σερβία και οι θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ δύο μουσουλμανικών κρατών.

Με διαδικασίες που διέπονται από καμία νομιμότητα και καταπατώντας εκτάσεις που ανήκουν σε Έλληνες, προχωρά η ανέγερση τζαμιού κοντά στο Κηπαρό, χωριό της Χειμάρας, όπου κατοικείται κυρίως από Έλληνες.

Οι διαμαρτυρίες των παραγόντων της περιοχής έχουν πέσει στο κενό και δεν έχουν φέρει μέχρι σήμερα κανένα αποτέλεσμα.

Σε ένα άλλο κέντρο της Ορθοδοξίας, στην Κορυτσά, προχωρούν εντατικά οι εργασίες για την λειτουργία μουσουλμανικού εκπαιδευτηρίου (τύπου Μεντρεσέ) με την φροντίδα των Τούρκων και οι Ορθόδοξοι της Κορυτσάς ανησυχούν ιδιαίτερα από την εξέλιξη αυτή.

Η πόλη της Κορυτσάς δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς έχει μια πλούσια παράδοση στην Ορθόδοξη πίστη και στην Ελληνική εκπαίδευση.

Όλα δείχνουν ότι επιχειρείται συστηματική προσπάθεια δημιουργίας κέντρου μουσουλμανικού φανατισμού, με σκοπό να προκληθεί αναταραχή και να ανατραπεί η ενότητα ανάμεσα στους Έλληνες και στους Αλβανούς που ζουν στην ίδια χώρα.

Την ίδια ώρα τα Αλβανικά ΜΜΕ ασχολούνται αρνητικά με τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Κορυτσάς, στηριζόμενα σε αντιδράσεις Αλβανών εθνικιστών.

Όπως τονίζουν ηγετικά στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας «φαίνεται πως κύκλοι από την Τουρκία, αλλά και από τους Αλβανούς του Τετόβου ενοχλούνται από την συνειδητή αφύπνιση των Κορυτσαίων στην Ορθοδοξία και την Ελληνική καταγωγή τους και επιχειρούν να σπείρουν δαιμόνια».

Ακόμη υποστηρίζουν πως «η κατασκευή του μουσουλμανικού εκπαιδευτηρίου στην Κορυτσά που σκοπός είναι να εξελιχθεί σε Ινστιτούτο Ισλαμικών Σπουδών, χαίρει της κρατικής εύνοιας, αφού παραχωρήθηκε δημόσια έκταση σε παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκρίθηκε με διαδικασίες εξπρές η άδεια δόμησης».

Εξάλλου πρόσφατα 29 περίπου ισλαμιστές «ιεραπόστολοι» εγκαταστάθηκαν στο χωριό Τζάρα (δίπλα στη μεθόριο της Θεσπρωτίας) και επιχείρησαν να διαταράξουν εντελώς αψυχολόγητα και προκλητικά τις πολύ ήρεμες σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων, Ελλήνων και Αλβανών. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους 29 «ιεραποστόλους» ήταν Τούρκοι υπήκοοι.

Αλλά η ιστορία αυτή με τα μουσουλμανικά εκπαιδευτήρια έχει και προηγούμενο.

Πριν τέσσερα χρόνια ομάδα σκληρών ισλαμιστών από το Πακιστάν είχε εγκατασταθεί στο Λεσκοβίκι Κορυτσάς (ακριβώς απέναντι από την Κόνιτσα) και μέσα σε πολύ μικρό τζαμί συγκέντρωσαν περίπου 30 παιδιά για εκπαιδευτικούς δήθεν λόγους."


hellenicrevenge.blogspot.com
chimara-gr.blogspot.com
troktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: