Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Πρώτοι σε όλη την Ευρώπη οι έφηβοι!

Ήταν η καλύτερη ομάδα του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Εφήβων και το απέδειξε και στον τελικό, που διεξήχθη στον Πύργο. Οι διεθνείς μας επικράτησαν με 57-50 της Λιθουανίας (για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες) και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, επιτυχία πρωτόγνωρή για το ελληνικό μπασκετ σε αυτή την ηλικία.

Το άγχος, πάντως, ήταν εμφανές στις προσπάθειες των παικτών του Γιώργου Βλασσόπουλου στην αρχή του αγώνα. Πάνω από 9΄λεπτά χρειάστηκαν για να πετύχουν το πρώτο τους καλάθι εντός πεδιάς και να μειώσουν το αρχικό 11-2 με το οποίο προηγήθηκαν οι Λιθουανοί. Με όπλο της την καλή άμυνα, όμως, στοιχείο που την χαρακτήρισε σε όλο το τουρνουά η Εθνική μας ομάδα ισοφάρισε με τρίποτνο του Παππά σε 16-16 και με λει απ του ίδιου προηγήθηκε για πρώτη φορά με 20-18, χωρίς να βρεθεί πίσω στο σκορ μέχρι το τέλος. Μάλιστα στο τελευταίο δεκάλεπτο η διαφορά έφτασε και σε διψήφιο αριθμό (52-42) και κάπως έτσι, χωρίς να εντυπωσιάσει, όπως στα προηγούμενα ματς, αλλά διατηρώντας το αήττητό της με ουσία στο παιχνίδι της, η Ελλάδα έφτασε στην τελική επικράτηση.

Ο αρχηγός Νίκος Παππά τόνισε με έμφαση: "Το θελαμε και το πήραμε! Είναι πρωτόγνωρα όλα αυτά που ζούμε. Ούτε στην πιο τρελή φαντασία μαςι. Τι να πρωτοπούμε; Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο. Ήταν για όλους μας μια μεγάλη επιβράβευση και η δικαίωση, ο καλύτερος επίλογος μετά από δύο μήνες σκληρής δουλειάς», ενώ ο συμπαίκτης του και στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης Κώστας Σλούκασ πρόσθεσε: "Τρομερή ευτυχία. Τι να πούμε; Το άγχος ήταν τρομερό στην αρχή. Μπήκαμε και είδαμε τον κόσμο και πραγματικά ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Μοναδικό. Επιθετικά το άγχος αυτό φάνηκε περισσότερο, αλλά στραφήκαμε και πάλι στην άμυνα που για εμάς είναι σταθερό σημείο αναφοράς. Είχαμε καλή αμυντική λειτουργία και στηριχθήκαμε εκεί, χαλώντας τα πλάνα των Λιθουανών στην επίθεση. Αυτό το πρωτάθλημα δεν χανόταν. Δεν γινόταν να χάσουμε αυτό το παιχνίδι. Θέλαμε να κάνουμε την Ελλάδα ευτυχισμένη, όλο αυτό τον κόσμο που ήταν εδώ, που μας έδωσε το κάτι παραπάνω, αυτή την απίστευτη ώθηση να φτάσουμε στο μετάλλιο, στη νίκη. Νιώθω πολύ βαρύ το μετάλλιο πάνω μου, δεν το αλλάζω με τίποτα. Αυτό που θέλουμε είναι να μείνουμε μια παρέα, να συνεχίσουμε, να ζήσουμε κι άλλες τέτοιες στιγμές».

Άπαντες αφιέρωσαν τον τίτλο στον μεγάλο άτυχο Βλαντιμίρ Γιάνκοβιτς, ο οποίος υποβασταζόμενος έδωσε το "παρών" στην απονομή.Διαιτητές: Μούχβιτς, Κόλαρ, ΜρντακΔεκάλεπτα: 6-11, 27-25, 43-38, 57-50Ελλάδα (Βλασσόπουλος): Παπαντωνίου, Κατσίβελης, Αγγελόπουλος, Μάντζαρης 2, Καραθανάσης, Παπανικολάου 10(1), Γεωργάκης, Σλούκας 16(1), Παππάς 14(2), Κασελάκης 7, Σαρικόπουλος 8.Λιθουανία (Μασάλσκις): Κάιρους, Σαπιέγκα, Πετσικεβίτσιους 4, Μπερτάσιους 8, Γκάσκα 9(1), Σλέζας 3, Μπιρούτα 2, Μοτεγιούνας 17, Καντζεβίτσιους 7(1).

Τέλος, ο προθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής απέστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα: «Ο μήνας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ξεκίνησε για τον ελληνικό αθλητισμό με τον καλύτερο τρόπο. Η Εθνική Εφήβων με την εντυπωσιακή της εμφάνιση, τόσο στον αποψινό τελικό όσο και σε ολόκληρη τη διοργάνωση, μας έκανε όλους υπερήφανους. Οι πρωταθλητές μας απέδειξαν ότι το μπάσκετ στην Ελλάδα έχει παρόν και μέλλον. Μαζί με τα θερμά μου συγχαρητήρια, τους εύχομαι ολόψυχα υγεία και πολλές ακόμη μεγάλες επιτυχίες στα χρόνια που έρχονται».
πηγή:ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: