Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2008

ΟΡΙΣΤΕ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ

Soldati στους δρόμους της Ιταλίας, περιπολίες από Μιλάνο έως Παλέρμο
Στους δρόμους μεγάλων ιταλικών πόλεων αναπτύχθηκε τη Δευτέρα συνολική δύναμη 3.000 στρατιωτών με καθήκοντα που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα αστυνομίας και καραμπινιέρων, στο πλαίσιο αμφιλεγόμενων πειραματικών μέτρων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Βάσει του «νομοθετικού διατάγματος για την ασφάλεια» ανατίθενται στους στρατιώτες αποστολές και καθήκοντα, που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα της αστυνομίας και των καραμπινιέρων. Οι στρατιώτες θα πραγματοποιούν περιπολίες και θα ενισχύουν τη φύλαξη των λεγόμενων «ευαίσθητων στόχων», προξενείων, πρεσβειών, μεγάρων της ιταλικής πολιτικής ζωής, καθώς και εκκλησιών και σιδηροδρομικών σταθμών. Θα ενισχύουν επίσης τη φύλαξη των κέντρων προσωρινής παραμονής των μεταναστών.

Οι στρατιώτες θα περιπολούν ένστολοι με ελαφρύ οπλισμό, αλλά εκείνοι που θα φυλάσσουν ευαίσθητες τοποθεσίες θα έχουν βαρύ οπλισμό. Θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μόνο όταν διαπράττονται αδικήματα παρουσία τους, δηλαδή συλλήψεις επ' αυτοφώρω.
Η ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους ειναι η μεγαλύτερη στην Ιταλία από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελευταία φορά που είχε αναπτυχθεί στρατός στους δρόμους της Ιταλίας ήταν την περίοδο 1992-1998 στη Σικελία στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της μαφίας μετά τη δολοφονία των δικαστών κατά του οργανωμένου εγκλήματος Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο.
Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε Ρώμη, Μιλάνο, Νάπολη, Μπάρι, Παλέρμο, Τορίνο και Πάδοβα. Βάσει δηλώσεων του Ιταλού υπουργού Αμυνας Ινάσιο λα Ρούσα, σε διάστημα ενός εξαμήνου η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την αποδοτικότητα των μέτρων και θα αποφασιστεί εάν θα αναπτυχθούν στρατιώτες και σε άλλες πόλεις.

«Δεν πρόκειται για στρατοκρατία στις πόλεις, αλλά σαφής απάντηση στο αίτημα για
μεγαλύτερη ασφάλεια» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, απορρίπτοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για μέτρα-βιτρίνα που μπορεί να αποβούν ζημιογόνα, και για αρνητική εικόνα της Ιταλίας ειδικά σε μία περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, προερχόμενος από τις τάξεις της Λέγκας του Βορρά, δικαιολόγησε την ενέργεια αποδίδοντάς την στην «ανάγκη να δώσουμε στους πολίτες μία καλύτερη αντίληψη περί ασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: