Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη ο καταζητούμενος μετά τη θεαματική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, τον Ιούνιο του 2006, Βασίλης Παλαιοκώστας, κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της απαγωγής του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Γιώργου Μυλωνά.

Ο Παλαιοκώστας συνελήφθη σε σπίτι στην περιοχή Σουρωτής Θεσσαλονίκης, μαζί με έναν ακόμη συνεργό του. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εξοχική κατοικία όπου έγινε η σύλληψη είναι πολύ πιθανό να εκρατείτο ο Γ.Μυλωνάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο απαχθείς φέρεται να είχε καταθέσει πως κατά τη διάρκεια της ομηρίας του άκουγε συνεχώς ήχους αεροπλάνων (η Σουρωτή βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θσσαλονίκης).

Νωρίτερα, δύο ακόμα μέλη της συμμορίας είχαν συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά. Ένα ακόμα άτομο που φέρεται ότι εμπλέκεται στην απαγωγή είναι ήδη κρατούμενος στις φυλακές για άλλα αδικήματα. Η έρευνα συνεχίζεται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι η 13ήμερη περιπέτεια του προέδρου του ΣΒΒΕ είχε λήξει στις 26 Ιουνίου 2008 με την καταβολή 12 εκατομμυρίων ευρώ στους απαγωγείς.

Οι αστυνομικοί φέρεται να είχαν σειρά ενδείξεων ότι στην απαγωγή του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος είχε κύριο ρόλο ο διαβόητος δραπέτης.
Μεταξύ των στοιχείων αυτών ήταν και η ανάλυση και σύγκριση της φωνής σε μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία των απαγωγέων με τη σύζυγο του επιχειρηματία.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πάρει την προαναφερόμενη κασέτα με τη φωνή ενός εκ των απαγωγέων που έδιναν εντολές στην οικογένεια Μυλωνά για τον τρόπο παράδοσης των λύτρων και ζήτησαν να την ακούσουν άνθρωποι που γνώριζαν τη φωνή του Β.Παλαιοκώστα αλλά και των δύο άλλων καταζητουμένων της απόδρασης με το ελικόπτερο. Μάρτυρας είχε πει ότι η φωνή πιθανότατα ανήκει στον Β.Παλαιοκώστα.

Από την περαιτέρω έρευνα και την ανάλυση των κλήσεων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαπιστώθηκε λοιπόν ότι τρεις από αυτές τις κλήσεις προς την οικογένεια του θύματος πραγματοποιήθηκαν όχι από τη Θεσσαλονίκη ή από τους γύρω νομούς, όπως πιστευόταν αρχικά, αλλά από το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας.

Παράλληλα, γίνονταν έρευνες για τυχόν αποτυπώματα ή οποιοδήποτε άλλο εύρημα στα σημαδεμένα χαρτονομίσματα που δόθηκαν ως λύτρα στους απαγωγείς και εντοπίζονταν σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα χαρτονομίσματα εντοπίστηκαν έπειτα από σχετικό έγγραφο με όλους τους «σημαδεμένους» αριθμούς που έστειλε κεντρική υπηρεσία των ελληνικών τραπεζών σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Συναγερμός σήμανε όταν ο 28χρονος που συνελήφθη στα Χανιά, έκανε μεγάλη αγορά μετρητοίς, με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Η ασφάλεια Χανίων έθεσε υπό παρακολούθηση τον 28χρονο, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές και πληροφορίες τον έφεραν να είχε συνεργασθεί με τον Παλαιοκώστα.

Από τον 28χρονο στα Χανιά, η αστυνομία οδηγήθηκε στο δεύτερο άτομο που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη -έναν 27χρονο που είχε νοικιάσει στις αρχές του περασμένου Απριλίου τη μονοκατοικία στη Σουρωτή. Από τη συστηματική παρακολούθησή του η αστυνομία «έπεσε πάνω» στον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος χρησιμοποιούσε το σπίτι που είναι σχετικά απομακρυσμένο από τον οικισμό.

Ο 27χρονος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα και ένα μέρος της ποινής του το εξέτισε στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. Εκεί φέρεται ότι γνωρίστηκε με τον Βασίλη Παλαιοκώστα με τον οποίο φαίνεται πως διατήρησε επαφές τα επόμενα χρόνια.
Ο 44χρονος κατάδικος Βασίλης Παλαιοκώστας, έχει κατηγορηθεί μαζί με τον συλληφθέντα αδελφό του Νίκο για την απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου το 1995 στη Θεσσαλονίκη.

Οι αστυνομικοί πίστευαν ότι οι ομοιότητες της απαγωγής Μυλωνά με την απαγωγή του επιχειρηματία Αλ.Χαΐτογλου και ο σχεδόν ευγενικός τρόπος με τον οποίο οι απαγωγείς συμπεριφέρθηκαν και στους δύο επιχειρηματίες-ομήρους έδειχνε ότι την αρπαγή του κ. Μυλωνά οργάνωσε ή είχε κύριο ρόλο ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

Ο Β.Παλαιοκώστας έχει πλούσιο ιστορικό, με ληστείες, αποδράσεις και συμπλοκές με αστυνομικούς, που ξεκινά από τα 20 του χρόνια, με σύλληψη για κλοπές το 1986.
Τελευταίο και πιο εντυπωσιακός «σταθμός» ήταν η απόδρασή του, τον Ιούνιο του 2006, από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον Αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι όταν ελικόπτερο προσγειώθηκε μέσα στο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος.


Στις φυλακές Κορυδαλλού -από όπου είχε αποδράσει ξανά- βρίσκονταν έπειτα από τη σύλληψή του το 1999 με 17 εντάλματα σύλληψης να εκκρεμούν σε βάρος του. Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, οργανωτής της κινηματογραφικής απόδρασης με το ελικόπτερο ήταν ο επιχειρηματίας Βασίλης Στεφανάκος αλλά και ένα άτομο.
Ο Αλκέτ Ριζάι και ο Β.Στεφανάκος έχουν συλληφθεί από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: